Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z telefonu puszczam ale wieczorem postaram sie inny dac lub tekst przepisze dzieki bardzo

Witam ponownie
Zalaczylem fragment tekstu (wycinek z pozwu) ale mi sie wydaje ze to chodzi o umowe z orange chociaz na pismie z sadu jest wlasnie moje nazwisko przekrecone a na pismach z intrum jest normalnie.
Skladam odpowiedz na pozew z wnioskiem o oddalenie pozwu i zalaczam potwierdzenie zaplaty
Jeszcze pytanie czy tata moze jako ojciec zlozyc to za mnie czy wymagane jest pelnomocnictwo poniewaz ja nie mieszkam w kraju na chwile obecna
Dziekuje wam i mam nadzieje ze sie uda
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wskaż brak wezwania cię do zapłaty tj. brak dowodu nadania pocztowego, wnieś o oddalenie powództwa jako aktualnie bezzasadnego i o zwrot kosztow art. 101 k.p.c. Ojciec może być twoim pełnomocnikiem ale musi mieć pisemne umocowanie.

amelia2013 napisał:
oddalenie powództwa jako aktualnie bezzasadnego i o zwrot kosztow art. 101 k.p.c.
Wniosek o oddalenie i zwrot kosztów na podstawie 101 kpc? Czy przypadkiem coś się koleżance nie pomyliło?

Ups, już zasypiałam. Chodziło mi o to, że powództwo niezasadne. Dobrze zauważyłeś Robilee

Dzień dobry
Dziś dołączyłem do ulubieńców firmy presco ;)
Na mój poprzedni adres zamieszkania otrzymałem pismo od komornika z zawiadomieniem że mam na podstawie wyroku z zeszłego roku (sierpnia) wpłacić kwoty - podstawowa 390, koszty komornicze 340, odsetki 150 i jakieś tam inne na łączną kwotę 1050 (około) pisma nie mam pod ręką bo pod poprzednim adresem nie zamieszkuję od prawie roku a treść znam z odsłuchu bo list był nie poleconym w skrzynce. Prosze o info co mogę dalej z tym począć, Nie mam obecnie stałego meldunku - poprzednio również nie miałem. Czy macie jakiś pomysł na to jak to ogarnąć. Płacić, nie płacić bo może zapomną ;) ? Z góry dziękuję

Jak przedawnione to nie płacić tylko sprawę odkręcać. Jak należne i wymagalne to tak.

Robilee napisał:
O wyroku, czy w ogóle o postępowaniu sądowym wiedziałeś wcześniej?

Jest to pierwsza informacja na temat długu i od razu od komornika. Nie mogłem wiedzieć o postępowaniu bo wyprowadziłem się z poprzedniego adresu. Mieszkałem bez zameldowania. W obecnym również bez zameldowania mieszkam. Jakoś nikt nie chce mnie zameldować ;) - Nie mam stałego miejsca.

Należy wnieść sprzeciw i udowodnić brak zamieszkiwania pod tamtym adresem.

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu chwaliłem się wygraną z kredyt inkaso. Wysłałem do nich wezwanie do zapłaty, czyli zwrotu kwot wyegzekwowanych gdy klauzula wykonalności była nadal w mocy. Oto jaką otrzymałem odpowiedź:

Pytanie moje jest proste, pozwać ich o zwrot czy nie? Z treści ich odpowiedzi można wnioskować' że jak tylko usuną przeszkody formalne to pozwą mnie znowu. Jak się ma do tego powaga rzeczy osądzonej?

P.s.
Pardon, obrazki zapostowałem w odwrotnej kolejności' piszę z tableta

Załączniki

Jeżeli wygrałeś i oddalono pozew, to tak.

rafal_26 napisał:
Jeżeli wygrałeś i oddalono pozew, to tak.

Było tak jak napisano w załączonej odpowiedzi, sąd oddalił powództwo w całości i nakazał zwrotkosztów postępowania sądowego, co zresztą kredyt inkaso zwróciło. Sąd nie uzasadniał, ale wiadomo że wierzyciel nie był w stanie udowodnić istnienia długu,brak faktury lub noty odsetkowej, stąd oddalenie. W każdym razie wysłałem im dwa wezwania do zapłaty i w takim razie złożę pozew w tym tygodniu.

Katias napisał:
Było tak jak napisano w załączonej odpowiedzi, sąd oddalił powództwo w całości i nakazał zwrotkosztów postępowania sądowego, co zresztą kredyt inkaso zwróciło
Hahahahahahaha :D:D
Nie pozostaje nic innego jak pisać pozew. Idą po bandzie i myślą że odpuścisz boś frajer... Ale się przeliczą.
Tak w tłumaczeniu to ich pisemko wygląda tak: sąd oddalił powództwo, ale my to mamy w d... i uważamy że jest inaczej bo pieniądze i tak się nam należą.
A idąc ich logiką "istnienia tytułu wykonawczego" - pozwę ich o 10 mln zł, uzyskam tytuł na lewy adres i naślę komornika, który np. zajmie im z konta 1 mln. Oni sprawę odkręcą a ja miliona już im nie oddam, bo przecież "istniał wówczas tytuł wykonawczy" :D
Aha, oczywiście egzekucja była w tamtym momencie zasadna i zgodna z prawem, więc zgodnie z prawem komornik pobrał od ciebie koszty, które oni zgodnie z prawem ci teraz zwrócą :)
Pozew skonsultuj tutaj na forum, pomożemy

Ostatnia edycja:
Z tą egzekucją amelio to nie jest tak łatwo o czym set razy pisaliśmy.

Moi mili,

Miałem chwilę czasu więc napisałem pozew o zapłatę. Lekko okrojony, wklejam poniżej. Proszę o poradę czy pozew o zapłatę w trybie nakazowym ma sens w tym wypadku, czy może inaczej?

Warszawa, dnia 23.05.2014 r.

DO: Sąd Rejonowy

Powód: JA

Pozwany:
Kredyt Inkaso S.A.
ul. Domaniewska 39A
02-672 Warszawa

Wartość przedmiotu sporu: 331,06 zł

Pozew o zapłatę
w postępowaniu nakazowym

Wnoszę:

1) orzeczenie nakazem zapłaty, iż pozwany zobowiązany jest zapłacić powodowi kwotę: 331,06 zł
(trzysta trzydzieści jeden złotych 06/100 groszy)wraz z odsetkami w wysokości ustawowej liczonymi od dnia 29.06.2010 r. do dnia zapłaty, wraz z kosztami procesu, oraz kosztami postępowania egzekucyjnego,

2) w razie uznania, iż brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty w postępowaniu
nakazowym - o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym;

3) w razie skierowania sprawy do trybu zwykłego - o uwzględnienie następujących wniosków:
Zasądzenie od pozwanego kwoty: 331,06 zł (trzysta trzydzieści jeden złotych 06/100 groszy)wraz z odsetkami w wysokości ustawowej liczonymi od dnia 29.06.2010 r. do dnia zapłaty, wraz z kosztami procesu, oraz kosztami postępowania egzekucyjnego

4) o rozpoznanie sprawy podczas nieobecności powoda

Uzasadnienie

W dniu 21 marca 2014 r. Sąd Rejonowy w Zamościu V Wydział Gospodarczy, wydał wyrok w sprawie o sygnaturze akt V GC 627/13 z powództwa spółki Kredyt Inkaso S.A. przeciwko >>>mnie<<< o zapłatę w trybie nakazowym,. Wyrokiem tym Sąd odrzucił pozew oraz uchylił nakaz zapłaty w trybie upominawczym wraz z klauzulą wykonalności, a także nakazał powodowi zwrócić koszty postępowania w wysokości 300 zł.

Dowód: Wyrok Sądu Rejonowego w Zamościu V Wydział Gospodarczy z dnia 21.03.2014.

Kredyt Inkaso S.A. zwróciło zasądzone koszty postępowania sądowego w kwocie 300 zł po uprawomocnieniu się w/w wyroku, natomiast pomimo pisemnego wezwania, odmówiło zwrotu wyegzekwowanej w czasie trwania postępowania egzekucyjnego od >>>e mnie<<< kwoty 331,06 zł, określając takie roszczenie jako bezzasadne.

Dowód: Odpowiedź z dnia 12.05.2014 roku o odmowie zapłaty.

Pomimo dwukrotnego wezwania do zapłaty, Kredyt Inkaso S.A. nie przelało należnej kwoty w wysokości 331,06 zł na rachunek powoda.

Dowód: Pismo z dnia 08.04.2014 oraz z dnia 29.04.2014 wraz z potwierdzeniami odbioru i nadania do pełnomocnika pozwanego jak i samego pozwanego.

Przytoczony wyrok Sądu Rejonowego w Zamościu z dnia 21.03.2014 w całości odrzuca roszczenie Kredyt Inkaso S.A., wobec tego uznać należy, że postępowanie egzekucyjne podczas którego wyegzekwowana została dochodzona kwota, prowadzone było na podstawie tytułu egzekucyjnego dotkniętego wadą prawną. Tytuł ten został uchylony. Ponadto, pozwany twierdzi, że roszczenie jest należne pomimo wyroku oddalającego powództwo. Tymczasem Sąd wydając wyrok, odrzucił roszczenie jako nienależne – od czego pozwany się nie odwołał. Nie zostało też ono uznane, na żadnym etapie postępowania przez powoda, a twierdzenie iż Kredyt Inkaso S.A. nie jest zobligowana wyrokiem Sądu Rzeczypospolitej Polskiej, stoi w sprzeczności z literą prawa, porządkiem prawnym oraz zasadami współżycia społecznego.

W świetle powyższych faktów, wnoszę jak na wstępie.

Załączniki
odpis pozwu
pismo z dnia 08.04.2014 z wezwaniem do zwrotu kosztów
pismo z dnia 29.04.2014 ostateczne wezwanie do zapłaty
pismo z dnia 12.05.2014 odpowiedź na wezwanie do zapłaty
kopia wyroku sygn. V GC 627/13 z dnia 21.03.2014
potwierdzenie wpłaty wpisu sądowego

Nakazowy to być nie może. Poza tym ok.

Witam
Moja siostra została skreślona z listy studentów 24 maja 2014 roku i w tym samym dniu dostała pismo że ma zapłacić 760 zł wciągu 14 dni ale nie zapłaciła i 22 maja 2014 roku dostała wezwanie do zapłaty listem zwykłym czy to jest już przedawnione czy nie? dodam że moja siostra jest teraz w Anglii i nie ma jak tego załatwić

Nie pomyliły Ci się daty?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót