Moi mili,
Miałem chwilę czasu więc napisałem pozew o zapłatę. Lekko okrojony, wklejam poniżej. Proszę o poradę czy pozew o zapłatę w trybie nakazowym ma sens w tym wypadku, czy może inaczej?
Warszawa, dnia 23.05.2014 r.
DO: Sąd Rejonowy
Powód: JA
Pozwany:
Kredyt Inkaso S.A.
ul. Domaniewska 39A
02-672 Warszawa
Wartość przedmiotu sporu: 331,06 zł
Pozew o zapłatę
w postępowaniu nakazowym
Wnoszę:
1) orzeczenie nakazem zapłaty, iż pozwany zobowiązany jest zapłacić powodowi kwotę: 331,06 zł
(trzysta trzydzieści jeden złotych 06/100 groszy)wraz z odsetkami w wysokości ustawowej liczonymi od dnia 29.06.2010 r. do dnia zapłaty, wraz z kosztami procesu, oraz kosztami postępowania egzekucyjnego,
2) w razie uznania, iż brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty w postępowaniu
nakazowym - o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym;
3) w razie skierowania sprawy do trybu zwykłego - o uwzględnienie następujących wniosków:
Zasądzenie od pozwanego kwoty: 331,06 zł (trzysta trzydzieści jeden złotych 06/100 groszy)wraz z odsetkami w wysokości ustawowej liczonymi od dnia 29.06.2010 r. do dnia zapłaty, wraz z kosztami procesu, oraz kosztami postępowania egzekucyjnego
4) o rozpoznanie sprawy podczas nieobecności powoda
Uzasadnienie
W dniu 21 marca 2014 r. Sąd Rejonowy w Zamościu V Wydział Gospodarczy, wydał wyrok w sprawie o sygnaturze akt V GC 627/13 z powództwa spółki Kredyt Inkaso S.A. przeciwko >>>mnie<<< o zapłatę w trybie nakazowym,. Wyrokiem tym Sąd odrzucił pozew oraz uchylił nakaz zapłaty w trybie upominawczym wraz z klauzulą wykonalności, a także nakazał powodowi zwrócić koszty postępowania w wysokości 300 zł.
Dowód: Wyrok Sądu Rejonowego w Zamościu V Wydział Gospodarczy z dnia 21.03.2014.
Kredyt Inkaso S.A. zwróciło zasądzone koszty postępowania sądowego w kwocie 300 zł po uprawomocnieniu się w/w wyroku, natomiast pomimo pisemnego wezwania, odmówiło zwrotu wyegzekwowanej w czasie trwania postępowania egzekucyjnego od >>>e mnie<<< kwoty 331,06 zł, określając takie roszczenie jako bezzasadne.
Dowód: Odpowiedź z dnia 12.05.2014 roku o odmowie zapłaty.
Pomimo dwukrotnego wezwania do zapłaty, Kredyt Inkaso S.A. nie przelało należnej kwoty w wysokości 331,06 zł na rachunek powoda.
Dowód: Pismo z dnia 08.04.2014 oraz z dnia 29.04.2014 wraz z potwierdzeniami odbioru i nadania do pełnomocnika pozwanego jak i samego pozwanego.
Przytoczony wyrok Sądu Rejonowego w Zamościu z dnia 21.03.2014 w całości odrzuca roszczenie Kredyt Inkaso S.A., wobec tego uznać należy, że postępowanie egzekucyjne podczas którego wyegzekwowana została dochodzona kwota, prowadzone było na podstawie tytułu egzekucyjnego dotkniętego wadą prawną. Tytuł ten został uchylony. Ponadto, pozwany twierdzi, że roszczenie jest należne pomimo wyroku oddalającego powództwo. Tymczasem Sąd wydając wyrok, odrzucił roszczenie jako nienależne – od czego pozwany się nie odwołał. Nie zostało też ono uznane, na żadnym etapie postępowania przez powoda, a twierdzenie iż Kredyt Inkaso S.A. nie jest zobligowana wyrokiem Sądu Rzeczypospolitej Polskiej, stoi w sprzeczności z literą prawa, porządkiem prawnym oraz zasadami współżycia społecznego.
W świetle powyższych faktów, wnoszę jak na wstępie.
Załączniki
odpis pozwu
pismo z dnia 08.04.2014 z wezwaniem do zwrotu kosztów
pismo z dnia 29.04.2014 ostateczne wezwanie do zapłaty
pismo z dnia 12.05.2014 odpowiedź na wezwanie do zapłaty
kopia wyroku sygn. V GC 627/13 z dnia 21.03.2014
potwierdzenie wpłaty wpisu sądowego