Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W czwartek ide na bezplatna porade prawna. Postanowilam przyjrzec sie sprawie bardziej. Poki co sam list dalej ignoruje i nie dzwonilam na numer ugodowy, jedyne czego sie boje to sadu za jakis czas... w jaki sposob mialabym podniesc zarzut przedawnienia? po prostu na rozprawie czy w pismie? jestem kompletnie zielona.
bylam juz dzisiaj w fundacji ale prawnik bedzie dopiero od czwartku najwczesniej. koles ktory tam siedzial obejrzal ten list i stwierdzil ze to nic powaznego.

sticky-me napisał:
w jaki sposob mialabym podniesc zarzut przedawnienia? po prostu na rozprawie czy w pismie?

Na piśmie, wpisujesz to w sprzeciwie do nakazu zapłaty.
Jak dostaniesz nakaz, napiszesz na forum i Tobie pomożemy.

Nie ma się czego bać :D

sticky-me napisał:
Postanowilam przyjrzec sie sprawie bardziej.

jedyne czego sie boje to sadu za jakis czas...

koles ktory tam siedzial obejrzal ten list i stwierdzil ze to nic powaznego.
co ci da przyjrzenie się sprawie?
Sądu się boisz? Bez przesady... Sprawę masz wygraną.
Bardzo dobrze stwierdził

Witam, proszę o pomoc, dzięki Wam udało mi się złożyć skutecznie sprzeciw do e-sądu, uchylić klauzulę, więc po otrzymaniu postanowień z e-sądu ,szybko napisałem do komornika o umorzenie na podstawie art.825 pkt2 i obciążenie kosztami wierzyciela i dostałem takie postanowienie od komornika,……..”
1.ustalić koszty egzekucyjne na kwotę 180,21
2.stwierdzić ,ze koszty postępowania egzekucyjnego:
-zostały wyegzekwowane od dłużnika w kwocie 155.81 zł
3. należne do zapłaty 24.40 zł
4.wezwać wierzyciela do zapłaty należnych kosztów.
Uzasadnienie
Postepowanie egzekucyjne niniejszej sprawy zostało umorzone w trybie art. 825 pkt 2 kpc.w toku postępowania na rzecz wierzyciela wyegzekwowano kwotę 44.28 zł……
Czy jest szansa, aby odzyskać kwotę 155,81 zł, którymi obciążył mnie komornik, oraz 44,28 zł które przelał na konto wierzyciela? Z góry dziękuje za pomoc

Tak. Wyślij wezwanie do zapłaty tych kwot. Do wierzyciela rzecz jasna

marian.pazdzioch napisał:
Tak. Wyślij wezwanie do zapłaty tych kwot. Do wierzyciela rzecz jasna
tz ,że jest szansa,że odzyskam to od wierzyciela? kurcze ja z tych pechowych,dość,ze długu nie mam,wysyłane pisama na adres pod którym nie mieszkam 15 lat, to jeszcze kuźwa koszty ponosze za nieuzasadnioną egzekucje. Na co mam się powołać,jakas podpowiedź jak ma wyglądac pismo?

Ostatnia edycja:
Wezwanie do zapłaty i uzasadnij że jest to uzyskane świadczenie nienależne, wskaż umorzenie przez komornika. Jak nie oddadzą dobrowolnie, to zaczniesz zbierać dowody do sądu.

Dziękuje Marian za pomoc, ja niestety jestem strasznym laikiem w takich sprawach,jutro wezmę sie za sklecanie pisma do nich,zobaczymy co z tego wyjdzie.

W dziale gdzie złożyłam zapytanie, cisza, próbuję więc tutaj.

Czy uchylony nakaz przerywa bieg przedawnienia ? Troszkę poszukałam i wynika z tego, że tak, ale nie w każdym przypadku.
Sąd w 2013 r. nakazał uzupełnienie braków formalnych (brak prawidłowego adresu do doręczenia) mimo, że firma od początku prawidłowy adres znała. Przypominają sobie o nim po ponad 2 latach od uchylenia i uprawomocnieniu uchylenia nakazu.
Czy normalne jest jakby kontynuowanie sprawy po takim czasie ? W piśmie jakie przyszło napisane jest tak :

Kraków dnia 5 stycznia 2015 r.

Sąd rejonowy po rozpoznaniu.... pozwu wniesionego w dniu 13 listopada 2013 r......(13.01.2014 r.sąd uchyla nakaz z uwagi na zły adres pozwanego i brak jego uzupełnienia. 28.05.2014 uprawomocnienie postanowienia o uchyleniu nakazu.)

Proszę o odpowiedź.

Jakie były wszystkie decyzje w sprawie?

Złożenie pozwu przerywa, jeśli jest zawieszone postępowanie, to nie biegnie termin przedawnienia.

Ok, napiszę po kolei.

13.01.2014 nakaz zapłaty

17/03/2014 Zarządzenie o wezwaniu do uzupełnienia adresu (pozew wysłany był na zły adres)

Data orzeczenia 19/05/2014 Postanowienie o uchyleniu nakazu

28/05/2014 prawomocność

p o s t a n a w i a
I. uchylić nakaz zapłaty z dnia 13/01/2014 roku w całości;
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego dla Krakowa-Nowej Huty w Krakowie.
U Z A S A D N I E N I E
Powód złożył do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym postępowaniu
upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko pozwanemu w dniu 13/01/2014 roku nakaz zapłaty.
Korespondencja przesłana pozwanemu na adres wskazany w pozwie powróciła do Sądu z adnotacją poczty
wskazującą na błędny adres. W związku z powyższym, Sąd wezwał powoda zarządzeniem z dnia 17/03/2014 r.
(doręczonym w dniu 17/03/2014 r.) do wskazania aktualnego adresu pozwanego, w określonym w zarządzeniu
terminie, pod rygorem uchylenia nakazu zapłaty i przekazania sprawy do sądu właściwości ogólnej pozwanego. W
zakreślonym terminie powód nie uzupełnił przeszkody w doręczeniu nakazu zapłaty.
W związku z tym, że miejsce pobytu pozwanego nie jest znane, Sąd zgodnie z treścią art. 505 [34] § 1 k.p.c. w zw.
z art. 502 [1] § 1 k.p.c. w zw. z art. 499 pkt 4 k.p.c. uchylił z urzędu nakaz zapłaty i sprawę przekazał Sądowi
właściwości ogólnej pozwanego.
Mając powyższe na względzie, orzeczono jak w sentencji.

I wczoraj przyszedł nakaz zapłaty już na prawidłowy adres z treścią
============================================
Kraków dnia 5 stycznia 2015 r.
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

Sąd rejonowy dla Krakowa wydział cywilny...... w składzie .... po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu upominawczym, pozwu wniesionego w dniu 13 listopada 2013 roku przez ...... nakazuje aby pozwany ...zapłacił..............albo by w tym terminie wniósł sprzeciw....
========================================

Adres nie mógł być nieznany, bo widnieje na umowie...

Ostatnia edycja:
13.11.2013 przerwano bieg przedawnienia (o ile nie było przedawnione). Na tę chwilę bieg jest zawieszony.

Czyli rozumiem, że nie ma co składać sprzeciwu...

Umowa podpisana 17.08.2010 spłaty miały następować w 4 ratach. Pierwsza została zapłacona, druga już nie.( co do pierwszej nie ma pewności) Odsetki naliczane są od grudnia 2010 roku, to nie wiem czy bieg przedawnienia zaczyna się właśnie od tego momentu.
Dokładne daty spłat miały wyglądać tak :

I rata 13/08/2010
II rata 13/11/2010 roku
III rata 13/02/2011 roku
IV rata 13/05/2011 roku.

Dziękuję.

Ostatnia edycja:
Pomimo przeczytania wielu stron tematu pomyślałem, że jednak przedstawię swoją sprawę i zapytam o parę rzeczy.

Od paru lat dostaję co jakiś czas pisma i telefony z Intrum justitia z wezwaniami do zapłaty. Któregoś razu udało mi się dowiedzieć za co posiadam owy dług... Pani przez telefon powiedziała mi, że jest to dług za niezapłacenie za atlas świata deagostini - jeśli dobrze pamiętam miałem go zakupić wysyłkowo gdzieś w okolicach 2002 roku, czyli jak miałem 15-16 lat. W trakcie rozmowy wyjaśniłem Pani, ze nigdy czegoś takiego nie kupowałem (pomijam fakt, że mama by mnie 'zabiła' za takie zakupy ;) ), a jedyne co kiedykolwiek w życiu kupowałem z tego typu wydawnictw to easy english w kiosku :) Pani była uprzejma, ale pomimo moich tłumaczeń stwierdziła, ze w takim wypadku ktoś musiał to kupić ktoś z mojej rodziny podając moje dane - to też nie wchodzi w rachubę - i mam zapłacić. Gdy zapytałem o to czy posiadają jakieś papiery na to, że to w ogóle odebrałem, to usłyszałem że nie mają obowiązku posiadać takich dokumentów. Na tym rozmowa się skończyła (było to z 4 lata temu). Telefony się ponawiały i za każdym razem mówiłem to samo, w końcu zacząłem ich ignorować. W ubiegłym roku zirytowany zadzwoniłem w końcu do de agostini, aby dowiedzieć sie czegokolwiek na temat tego długu i dowiedziałem się jedynie, że nie jest to ta sama firma i że ta, która wydawała tego typu atlasy nie istnieje już od wielu lat.

To zaczęło być faktycznie męczące, a ponadto z kwoty ok 90zł, obecnie zrobiło się 220zł. Niby nie dużo, ale dlaczego miałbym to zapłacić, skoro naprawdę nigdy nic takiego nie zamawiałem ani nie otrzymywałem?

Czy zażądać od IJ aby oddali sprawę do e-sądu? Jeśli tak, to na jakiej podstawie się oprzeć? Czy opisać sprawę w podobny sposób jak tu, czy może powinienem pisać że dług się przedawnił? (czy to nie będzie 'przyznanie się' do długu?)

Bardzo proszę o podpowiedź, co mogę zrobić.

Ostatnia edycja:
k0curek napisał:
Gdy zapytałem o to czy posiadają jakieś papiery na to, że to w ogóle odebrałem, to usłyszałem że nie mają obowiązku posiadać takich dokumentów. Na tym rozmowa się skończyła
I bardzo dobrze. O czym więcej miała rozmawiać, o wpływie populacji świetlika brazylijskiego na produkcję rakiet grad w czelabińsku, w korelacji z nocnymi połowami rybaków północnokoreańskich na tle rebelii w kongo? :)
k0curek napisał:
Czy zażądać od IJ aby oddali sprawę do e-sądu?
Niczego nie wskórasz. Przyzwyczaj się, telefony żegnaj. Za to pilnuj listonosza z poleconymi, ale wątpliwe aby pozew został kiedykolwiek wniesiony

Za następnych od nich telefonem powiedz, ze jeżeli masz wobec nich dług, to niech oddadzą sprawę do sądu, albo pozwiesz firmę za nękanie.
Odczepią się.

Witam, może ktoś z Was zna odpowiedz na pytanie
Co jeśli:

-jeśli wyrok zapadł rok temu w Sądzie Rejonowym nie właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego
-komornik rozpoczął już egzekucje i wyegzekwował z konta prawie 3tys. złotych
-sprawa z powództwa Intrum za długi telefoniczne w 2004 ( wyrok i klauzula z 2014)
-pisma doręczane i adresowane na adres niewłaściwy od 5lat(w 2014 roku)

Ostatnia edycja:
Dominiki napisał:
Witam, może ktoś z Was zna odpowiedz na pytanie
Co jeśli:

-jeśli wyrok zapadł rok temu w Sądzie Rejonowym nie właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego
-komornik rozpoczął już egzekucje i wyegzekwował z konta prawie 3tys. złotych
-sprawa z powództwa Intrum za długi telefoniczne w 2004 ( wyrok i klauzula z 2014)
-pisma doręczane i adresowane na adres niewłaściwy od 5lat(w 2014 roku)

Jeśli nie było prawidłowego doręczenia to wystarczy napisać sprzeciw do nakazu zapłaty oraz udowodnić, że nakaz został wysłany na nie aktualny adres.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót