Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dla uściślenia: jak odebrałeś i Twój podpis widnieje na zwrotce, albo został odebrany przez dorosłego domownika pod adresem gdzie mieszkałeś. To wtedy nic nie zrobisz. Taki prawomocny nakaz przedawnia się po 10 latach. Ale każda czynność przed sądem albo odpowiednim organem (na przykład wszczęcie egzekucji) powoduje że ten bieg zostaje przerwany i rozpoczyna się od nowa po zakończeniu czynności.

Natomiast jeżeli nakaz został odebrany przez kogoś tam, i potrafisz dowieść że adres był nieprawidłowy, to wówczas można złożyć skuteczny sprzeciw.

dzięki że piszesz, ale już nic nie rozumiem, bo z jednej strony jeśli odbiorę, podpiszę korespondencję, to odebrałem nakaz i nic nie zrobię, czyli że tak powiem do końca życia...a jeśli nie odebrałem to po pierwsze nie wiem co było w korespondencji, po drugie jak mam się dowiedzieć czego dotyczy

tak samo mam z komornikiem który mnie dręczył ostatnie 12 lat, z tytułu niby alimentów a okazuje się że bezprawnie robi to od 2004 roku, bo sprawa w 2004 upadła ze względu na braki formalne (po 3 latach zona była nie dostarczyła jakiś dokumentów)

Czego nie rozumiesz? Jak o sprawie dowiadujesz się dopiero od komornika, to nie jest normalna procedura. I wówczas w Twoim interesie jest sprawdzenie na jakiej podstawie ten prowadzi egzekucję.

ok, ale jak odbiorę korespondencję, w której jest nakaz zapłaty, to juz nic z tym nie zrobie?

Jak odbierzesz korespondencję, to masz 14 dni na złożenie sprzeciwu.

dzięki wielkie, o to mi chodziło...a jak to jest z e-sądem? bo znalazłem po odblokowaniu konta jakiś pozew z PZU z października tego roku, małe kwoty, ale zawsze, mogę coś z tym zrobić?

digiton napisał:
Nie podniesiesz zarzutu przedawnienia, jak FW nie założy Ci sprawy w sądzie. Ty sobie lepiej załóż konto tutaj: www.e-sad.gov.pl, bo może się okazać że coś już jest, a Ty po tych przeprowadzkach nic nie wiesz
Zarzut przedawnienia to chyba dopiero na rozprawie a nie w sprzeciwie bo windykacja może wycofać pozew i złożyć np.za rok prawda ?

Blondas78 napisał:
Zarzut przedawnienia to chyba dopiero na rozprawie a nie w sprzeciwie bo windykacja może wycofać pozew i złożyć np.za rok prawda ?
Tu nie chodzi tyle o kolejny pozew, ile o to że uczynią ci na złość i umorzą - a wtedy PIT 8C i musisz zapłacić 18% od "umorzonej" kwoty; chyba że wytłumaczysz skarbówce iż roszczenie było bezzasadne, ale bez wygranej w powództwie z art. 189 k.p.c. się nie obejdzie

marian.pazdzioch napisał:
Tu nie chodzi tyle o kolejny pozew, ile o to że uczynią ci na złość i umorzą - a wtedy PIT 8C i musisz zapłacić 18% od "umorzonej" kwoty; chyba że wytłumaczysz skarbówce iż roszczenie było bezzasadne, ale bez wygranej w powództwie z art. 189 k.p.c. się nie obejdzie

A na umorzenie nie trzeba mieć zgody "dłużnika"?

Trzeba zgody dłużnika. Ale nie martw się. Fiskus już się przymierza do tej kasy...zatem lepiej nie ryzykować...

ok, a teraz taka sytuacja...zajęcie konta, mam sygnaturę, dzwoniłem do komornika , powiedział tylko że Vindexus , nie mam zadnych papierów...

Od komornika musisz dostać zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Tam będziesz miał wszystko. I sygnaturę i sąd jaki wydał nakaz zapłaty. I procedura się powtarza...

nie mam żadnych papierów...tylko konto zajete, i tyle. mam dzwonić żeby mi przysłąli korespondencje?
to jest zajęcie z 28.10. b.r.

Często przez telefon mówią. Tylko ten sąd i sygnaturę ustal. Reszta już poza komornikiem. Mieli obowiązek Ci przysłać to zawiadomienie. Zażądaj tego.

Ale to dzwonić do tego Vindexusa? bo komornik mi nic więcej nie powie

kurde znowu się nie mogę do tego e-sądu zalogowac...

Najpierw ustal na jaki adres wysłali nakaz (w sądzie). Jak to mówią... zapłacić zawsze się zdąży...

Vindexus z wa-wy, to do wawy do sądu dzwonić? Wawa duża :-)

Od komornika dowiesz się jaki sąd wydał nakaz zapłaty. Znacznie zawęzi to krąg poszukiwań. Tak jakoś nawet do jednego sądu :).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót