Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja mam pytanie, bo dostałem info od komornika, że mnie egzekwuje z nakazu wydanym w EPU. Sprawa przedawniona (należności z abonamentu sprzed 10 lat), ale nie miałem szansy złożyć sprzeciwu w 2013r., gdyż od dawna nie mieszkałem pod podanym w EPU adresem.

Czytałem tu sporo wątków i mam mały mętlik. Co powinienem zrobić:
1. napisać sam sprzeciw od nakazu z wnioskiem o uchylenie zarządzenia o doręczeniu zastępczym?
2. napisać wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu + sprzeciw?
3. zażalić postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności?

Co aktualnie w Lublinie jest najszybsze?

Sprzeciw. Ale bez wniosku o przywrócenie terminy, To jest jedyna utarta droga. Cała reszta trwa tygodniami. Wystarczy że w uzasadnieniu napiszesz iż mieszkałeś pod innym adresem i dostarczysz dowód tego zamieszkania.

Dzięki. I potem do komornika o umorzenie egzekucji z papierem, że sprzeciw przyjęto i nakaz upadł?

Tak. Napisz jeszcze na wszelki wypadek wniosek o wydanie zaświadczenia że nakaz poszedł na inny adres i było doręczenie zastępcze. W najgorszym razie Ci się to uda zawiesić...

digiton napisał:
Tak. Napisz jeszcze na wszelki wypadek wniosek o wydanie zaświadczenia że nakaz poszedł na inny adres i było doręczenie zastępcze. W najgorszym razie Ci się to uda zawiesić...
Z EPU nie potrzeba zaświadczenia - komornik widzi w systemie więc wystarczy sam wniosek o zawieszenie w kancelarii z art. 820(3) §1 kpc

Witam, nie wiem czy to właściwe miejsce, ale już nie mam siły szukać, czy może mi ktoś powiedzieć jaki jest własciwy sąd do złożenia podniesienia przedawnienia?

kajattar napisał:
Witam, nie wiem czy to właściwe miejsce, ale już nie mam siły szukać, czy może mi ktoś powiedzieć jaki jest własciwy sąd do złożenia podniesienia przedawnienia?
jakieś dokładne dane?

mam parę spraw, od firmy best która sciga mnie i molestuje telefonicznie w sprawie rzekomo nie spłaconego auta z 1998 roku, po sytuację która dotknęła mnie niedawno, bank BPH, debet w rachunku 1000 zł z 2006 roku, w tej chwili do zapłaty 15 tys...żart
chce podnieść zarzut przedawnienia, ale nie wiem do jakiego sądu...zameldowany jestem w Katowicach, mieszkam pod częstochową...

firmy windykacyjne z wawy Debt Traiding Partner i Vindexus

Ostatnia edycja:
Nie podniesiesz zarzutu przedawnienia, jak FW nie założy Ci sprawy w sądzie. Ty sobie lepiej załóż konto tutaj: www.e-sad.gov.pl, bo może się okazać że coś już jest, a Ty po tych przeprowadzkach nic nie wiesz

dzięki, no właśnie próbuję sie zalogowac, ale nie pamietam hasła, wyskakuje mi komunikjat że na mój pesel już jest konto , (kiedyś zakładałem) czyli sam nie mogę podnieść zarzutu przedawnienia?

Nie ma takiej możliwości. A co do e sądu, to przez pomoc techniczną uzyskasz login. Też kiedyś zgubiłem

czy to o ten zapis chodzi???

Zrzeczenie się zarzutu przedawnienia – dokonane przed upływem przedawnienia „na przyszłość” – nie wywołuje skutków prawnych, zaś złożone po upływie przedawnienia – powoduje przekształcenie się zobowiązania naturalnego (od realizacji którego można się uchylić podnosząc zarzut przedawnienia) – w zobowiązanie zupełne podlegające przymusowemu dochodzeniu.

Nie. To co piszesz to zupełnie inna sprawa. Nie drąż. Nie możesz podnieść zarzutu przedawnienia, dopóki ktoś nie zażąda spłaty. To służy Twojej ochronie przed przymusowym ściagnięciem długu. Nie oznacza to że długu nie ma jako takiego.

no dobrze, a co w takim razie zrobić z zajęciem komorniczym ? które mam od roku, a sprawa dotyczy własnie takiego zdarzenia z 2006 roku np ?

Jeżeli odebrałeś nakaz zapłaty to niewiele zrobisz. Właściwie nic. Jeżeli nie odebrałeś nakazu zapłaty, bo na przykład się przeprowadziłeś, i masz dowody na zamieszkiwanie pod innym adresem to można powalczyć.

Można obalić nakaz zapłaty i potem dalej. Z tym że czasami nie warto. Ale to jest możliwe tylko w okolicznościach nie odebrania nakazu bez Twojej winty (tak z grubsza), zwłaszcza jak adres nie był poprawny.

czyli dobry prawnik?
ja się dowiedziałem kiedy ktoś mi wysłał zaległą korespondencję na adres inny niż na nakazie zapłaty... i z info o zajęciu na koncie...

jeszcze takie pytanie...piszesz ze jak odebrałem nakaz to nic nie zrobie...nawet jeśli temat jest przedawniony???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót