K
Katias
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
rafal_26 napisał:Nakazowy to być nie może. Poza tym ok.
Dzięki, dzisiaj osobiście złoże w sądzie. Będę dawał znać jak poszło
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
rafal_26 napisał:Nakazowy to być nie może. Poza tym ok.
I tak wnioskuje że spółka będzie mnie bezpłatnie reprezentować jednak nie do końca jasna jest sprawa co z tym profesjonalnym radcą prawnym...tzn. czy Spółka go opłaca czy ja mam za niego zapłacić.§ 2. Wynagrodzenie
1. Strony ustalają wynagrodzenie dla Spółki
w kwocie stanowiącej równowartość kosztów zastępstwa procesowego zasądzonego przez sąd w przedmiotowej sprawie na rzecz Klienta od strony przeciwnej.
Kwoty, o których mowa powyżej będą zgodne z Rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia z dnia 28 września 2002 r. W sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz.U. 2002 nr 163 poz. 1349 z późn. zm).
Umocowany przez Klienta profesjonalny pełnomocnik (radca prawny) odbierze zasądzone koszty zastępstwa od strony przeciwnej i przekaże je Spółce. Jednakże o ile okaże się to konieczne – Klient udzieli profesjonalnemu pełnomocnikowi (radcy prawnemu) prowadzącemu uprzednio sprawę stosownych pełnomocnictw prowadzących do zaskarżenia postanowienia w przedmiocie kosztów procesu oraz do wyegzekwowania ich od strony przeciwnej.
Jednocześnie Spółka zobowiązuje się wobec Klienta pokryć wynagrodzenie profesjonalnego pełnomocnika (radcy prawnego) tytułem zastępstwa Klienta przed Sądem Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie niezależnie od wyniku sprawy. Wobec powyższego Klient nie jest zobowiązany do ponoszenia dodatkowych opłat z tytułu złożenia sprzeciwu przez profesjonalnego pełnomocnika (radcę prawnego)
Proszę o poradę czy współpracować z tą Spółką czy też walczyć własnymi siłami z Waszą nieocenioną pomocą4. Spółka nie jest umocowana do zaciągania zobowiązań w imieniu Klienta, ani do udzielania zleceń lub pełnomocnictw profesjonalnemu pełnomocnikowi (radcy prawnemu) mającemu reprezentować Klienta przed Sądem Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie
1. Szansa istnieje. Najpierw jednak musisz udowodnić inny adres zamieszkania. Masz umowę najmu lokalu na adres gdzie zamieszkujesz?magda_m-p napisał:Czy mam jakąś opcję wybronienia się z tego?
2. Najpierw musisz załatwić pkt 1magda_m-p napisał:Czy mogę zrobić cokolwiek, żeby powstrzymać komornika?
3. Na dziś - można zapłacić dobrowolnie, można nie zapłacić dobrowolnie i czekać aż komornik coś wyegzekwuje, bądź nie zdoła wyegzekwować.magda_m-p napisał:Czy jeśli przyjdzie do mnie komornik na tym etapie można zrobić jeszcze coś innego niż zapłacić?
4. Wszystko zależy od pkt 1magda_m-p napisał:Czy jeśli zapłacę komornikowi mogę skutecznie wnieść sprawę przeciwko Intrum?
amelia2013 napisał:1. Szansa istnieje. Najpierw jednak musisz udowodnić inny adres zamieszkania. Masz umowę najmu lokalu na adres gdzie zamieszkujesz?
W jaki sposób mogę załatwić powyższy punkt. Pisać pismo do e-sądu? Skargę na zarządzenie w sprawie skutecznego doręczenia?
Proszę o podpowiedź.
magda_m-p napisał:Jeżeli z tej umowy wynika, że zamieszkujesz tam i nie jest to adres gdzie został wysłany nakaz, to OK. Należy napisać sprzeciw i udowodnić że mieszkasz pod tym, innym od adresu wysyłki, adresie. Potrafisz napisać?amelia2013 napisał:Pisać pismo do e-sądu? Skargę na zarządzenie w sprawie skutecznego doręczenia?.
Nie szukaj przepisu. Sądowi nie wskazuje się przepisu prawa. Sąd zna prawo.magda_m-p napisał:podpowiedzieć przepis, na którym mogę się oprzeć to proszę, jeśli nie to poszukam.
Oczywiście, że do sądu. W dwóch egzemplarzach.magda_m-p napisał:Do kogo napisać sprzeciw? Do e-sądu?
Do nakazu zapłaty. Tylko i wyłącznie. W sprzeciwie musisz poruszyć dwie kwestie. Dlaczego nie minął termin na wniesienie sprzeciwu, czyli wykazanie, że nakaz zapłaty został przez sąd wysłany pod nieprawidłowy adres (inny niż ten, pod którym faktycznie mieszkasz) oraz same zarzuty do roszczenia powoda.magda_m-p napisał:Do czego to ma być sprzeciw?
Wiesz już wszystko.magda_m-p napisał:Czy jeszcze coś powinnam wiedzieć?
Nic z tych rzeczy.magda_m-p napisał:Może jestem w stanie ustalić, do którego komornika pójdzie sprawa i on powinien dostać kopię tego pisma?
Do e-sądu wystarczy w jednym.Robilee napisał:W dwóch egzemplarzach.