M
magda_m-p
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
Dziękuję.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Prawda, wystarczy.amelia2013 napisał:Do e-sądu wystarczy w jednym.
W przypadku oddalonego pozwu, nie można występować do sądu ponownie z tym samym roszczeniem (powaga rzeczy osądzonej). Być może mylisz z odrzuceniem pozwu, czy zwrotem pozwu albo umorzeniem postępowania. Wtedy oczywiście nie ma przeszkód w kolejnym wniesieniu pozwu.oliemi napisał:czy mimo oddalonego pozwu przez sąd, nadal mogą kierować kolejny ?
Widzę, że nic nie zrozumiałeś z mojej odpowiedzi. Napisałem Ci, że jest ogromna różnica (jak pomiędzy psem i kotem), czy sąd pozew odrzucił, czy oddalił. Przeczytaj jeszcze raz. Pytanie pomocnicze do Ciebie. Sprawa zakończyła się wyrokiem (wtedy sąd oddalił pozew), czy postanowieniem (wtedy sąd odrzucił pozew)?oliemi napisał:Nie, nie. Chodzi o to że dług był przedawniony, złożyła sprzeciw i sąd to zaakceptował i odrzucił pozew. Sądzę, że teraz próbują ją powiedzmy zastraszyć. Czyli nie mogą ponownie i o to mi chodziło, dziękuję
Dług istnieje, tylko nie ma już możliwości do skutecznego wyegzekwowania go.oliemi napisał:dług był przedawniony
Oczywiście masz rację. Ja po prostu skupiłem się na samej kwestii rozstrzygnięcia (lub braku rozstrzygnięcia) w pierwszej sprawie. Mam jakoś przeczucie, że w sprawie pytającego nie było oddalenia, tylko umorzenie z uwagi na nie uzupełnienie braków przez powoda.rafal_26 napisał:Robilee używajmy jasnych pojęć.
Niezgodne (zakładam, że nie podpisałaś jakiejś umowy, ugody, z której wynikałyby takie roszczenia wierzyciela. Spłacić faktyczne zadłużenie (oczywiście wraz z odsetkami), w tytułach przelewu (przekazu) wyraźnie zaznaczać, na co jest przeznaczona wpłata. Wezwania do zapłaty tych 500 zł ignorować.katwal1 napisał:500zł i mam do zapłacenia ponad 700zł.. czy to zgodne z prawem? co mam robić? Pozdrawiam.
W rzeczywistości, nawet gdyby taka kara została zapisana w umowie i tak byłaby bezprawna, więc nieważna. Napisałem Ci co robić.katwal1 napisał:Nie było tam wzmianki o naliczaniu opłaty 500zł.
nie dawaj się tak przeczołgiwać... chodzi o upodlenie człowieka, by czuł respekt przed windykatorskim batem presco. nastepnym razem możesz śmiało powiedzieć, że ty za możliwosć rozmowy z tobą naliczasz presco 1000 zł opłaty specjalnej (rzecz jasna tak samo należna tobie jak wspomniane 500 zł im)katwal1 napisał:Teraz jak rozmawiałam z nimi, Pani z infolinii powiedziała zebym odwołała się od tych odsetek na piśmie, ale dała mi do zrozumienia że nie ma szans, zeby mi to anulowali.