Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Szczerze to niewiem, jestem zielona w tym temacie. Musiałabym pogrzebac w papierach, narazie mam przed sobą wszystkie umorzenia od komorników.

Przeszukiwalam papiery i nie znalazlam pisemka że komornik zajmował wypłatę męża. Ale znalazlam ze Presco juz drugi raz oddał dług do komornika.
Nakaz zaplaty od Presco byl w 2010r. Potem zajecie komornicze a nastepnie umorzenie.
Teraz komornik przyniosl postanowienie nadania klauzuli wykonalnosci z uzasadmieniem Ze nakaz zaplaty zostal skutecznie doreczony stronom postepowania z presco i korespondencje od komornika która przychodzila na stary adres.

Ostatnia edycja:
Nic innego nie dostalam na ten adres w którym jesteśmy teraz zameldowani.
Dodam jeszcze bo mi umkneło ze w 2012r komornik zajął z tego tytulu zwrot podatku
Czyli ten dlug z 2008r jest przedawniony?

Ostatnia edycja:
na razie zapomnij o przedawnieniu. przedstaw może zwięźle w punktach całą historię i padną pytania, to coś może ustalimy. pzdr

Witam

Dzisiaj odebrałem wyrok zaoczny sadu, w którym napisane jest że sad po rozpoznaniu sprwy z powództwa firmy presco o zapłatę oddala powództwo. W związku z tym mam pytanie czy powinienem robić coś jeszcze w tej sprawie np jakies pismo do presco?

Proszę o odpowiedz

szukając informacji na temat przedawnienia natrafiłem na to forum i się zarejestrowałem. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w rozwiązaniu mojego problemu z windykacją i przedawnieniem a mianowicie:

w dniu 13 września 2011 roku firma Kredyt Inkaso odkupiła mój dług od Banku Zachodniego i lata nic i nikt mnie nie informował ani nic z tych rzeczy (żadnych pism itp)
Od jakiegoś miesiąca zaczęły się telefony z super ofertami spłaty i umorzenia części przy spłacie itp. no i w dniu 12 września 2014 roku na e-maila wysłano mi ofertę ugody z terminem zapłaty do 26 września.
Pytanie moje jest czy istnieje możliwość ażeby ta sprawa uległa przedawnieniu??
ugody nie podpisałem jeszcze i nie odesłałem
Ostateczny termin jakimi dawał bank na spłatę to było 13-06-2011 roku (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)

maciekinz napisał:
Ostateczny termin jakimi dawał bank na spłatę to było 13-06-2011 roku (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)

A kiedy bank wypowiedział Tobie umowę kredytu?
Kiedy przestałeś spłacać kredyt?
Z jakiego tytułu jest to dług? Karta kredytowa, zwykły kredyt?
Czy bank wystawił BTE?

rafmik napisał:
A kiedy bank wypowiedział Tobie umowę kredytu?
Kiedy przestałeś spłacać kredyt?
Z jakiego tytułu jest to dług? Karta kredytowa, zwykły kredyt?
Czy bank wystawił BTE?
w obecnej chwili są istotne tylko dwie kwestie: (1) czy był nakaz zapłaty? jeśli nie było - a sądzę że nie było, lecz co najwyżej był BTE (inaczej już dawno poznałbyś pana komornika) - to na dziś sprawa jest przedawniona na 99% (karta kredytowa na 100%). tej jeden procencik zostawiam na możliwe wniesienie pozwu w ostatnich dniach jeśli (2) w sprawie był BTE i komornik w 2011

jest to stary kredyt z 2000 roku, niestety po bezskutecznej egzekucji komorniczej chyba w 2009 lub 2010 roku. W roku 2011 dług został sprzedany firmie Kredyt Inkaso z tego co wynika w dniu 13-09-2011 roku. Bank wcześniej w dniu 15-06-2011 zaproponował uregulowanie zadłużenia w terminie 10 dni czyli do 25-06-2011 roku.

czy rozmowy telefoniczne z pracownikami Kredyt Inkaso mają znaczenie przy przedawnieniu no i ta propozycja ugody z dnia 12-09-2014 której nie podpisałem gdzie proponują 50% spłaty do 26-09-2014

maciekinz napisał:
niestety po bezskutecznej egzekucji komorniczej
Na podstawie jakiego tytułu wykonawczego egzekucja była prowadzona (BTE, czy orzeczenie sądu)? Tylko to jest ważne dla Twojej sprawy. Odpowiedz na to pytanie. O niczym innym nie musisz już pisać.

nie mam pojęcia ale chyba orzeczenia sądu postaram się coś wygrzebać w papierach jak znajdę

czyli płakać a płacić, a jak z tą ugodą jeżeli zapłacę te 50% czy nie będą egzekwować kolejnej jeżeli w ugodzie odstępują od niej, cz ma to jakieś podstawy??

maciekinz napisał:
nie mam pojęcia ale chyba orzeczenia sądu postaram się coś wygrzebać w papierach jak znajdę
Robilee napisał:
Nie ma więc mowy o przedawnieniu.
robilee nie strasz na zapas.
ja stawiam, źe to było BTE. gdyby był nakaz to komornik już dawno by zapukał z wywiadem. po drugie - bardzo rzadko banki pozywały do sądu. BTE i nie było kłopotu. ale poczekajmy aż człowiek odszuka papiery to będzie przesądzone

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót