Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli to jest e-sąd, to od komornika masz sygn akt.
Piszesz zatem sprzeciw: wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie, orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest nienależne. Nadmieniam, że w niniejszej sprawie nie doszło do prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty, gdyż na dzień jego awizowania adres pozwanego to ..., co pozwany dowodzi załącznikiem.

Tyle wystarczy - do e-sądu nie potrzeba uzasadnienia (oczywiście standardowo data, sąd - adres e-sądu to ul. Boczna Lubomelskiej, dane powoda i pozwanego, sygn. akt) plus jakiś załacznik na udowodnienie innego adresu zamieszkania - ksero dowodu, umowa najmu, akt notarialny, zaświadczenie o meldunku itp.

Żadne broń Boże zażalenia na klauzulę czy wnioski o przywracanie terminu! Jak dostaniesz postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, umorzysz egzekucję komorniczą w trybie rt. 825 pkt 2 kpc.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

W międzyczasie tato, dzwoniąc do Lublina dowiedział się że:
1) W drugiej połowie 2012r pisma kierowano najpierw do domu w którym rodzice mieszkali do 2003r - wróciły z adnotacją "adresat wyprowadził się". Następne, w styczniu 2013 kierowano na adres pod którym do marca 2003r mieszkałem ja (a tato nigdy).
2) Rzekomy dług dotyczy umowy z PTK Centertel związanej z usługami które były świadczone jakoś tak do 2002r lub 2003r (już żadnej umowy, ani innych papierów nie ma nikt z domowników)

Wynika z tego, że (zgodnie z przypuszczeniami) przesyłki były awizowane na niewłaściwy adres.

Mam jeszcze następujące pytania:
1) Kiedy dług jest przedawniony - znalazłem informacje że po 3 latach lub po 10 latach...

2) Ile czasu ma tato na wniesienie sprzeciwu (w poprzedni poniedziałek 11.05.2015 dostał jak pisałem wcześniej "zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego"). Ma 7 dni czy 14?

3) Czy nienależne = przedawnione (w tym kontekście)?
marian.pazdzioch napisał:
(...)wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie, orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest nienależne. (...)

Dziękuję,
Grzegorz

Gubin napisał:
Mam jeszcze następujące pytania:
1) Kiedy dług jest przedawniony - znalazłem informacje że po 3 latach lub po 10 latach...

2) Ile czasu ma tato na wniesienie sprzeciwu (w poprzedni poniedziałek 11.05.2015 dostał jak pisałem wcześniej "zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego"). Ma 7 dni czy 14?

3) Czy nienależne = przedawnione (w tym kontekście)?
1. 3 lata - zatem z chwilą wniesienia pozwu roszczenie było dawno przedawnione
2. Brak jest terminu w niniejszej sprawie - nie było prawidłowego doręczenia, zatem termin na wniesienie sprzeciwu jeszcze nie zaczął biec. Można jutro, za tydzień, za miesiąc, za 5 lat. Wiadomo, im szybciej tym lepiej skoro komornik hasa.
3. Nienależne to znaczy że powód nie wykazał iż roszczenie mu przysługuje. Na przykład nie ma umowy z której wynikałaby faktura itp. Przedawnienie to osobna sprawa.

Po przekopaniu całego (chyba) forum w tym temacie. przygotowałem polecane wcześniej pisma czyli
1. zażalenie na nadanie nakazowi klauzuli wykonalności
2.wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu
i tu było bez problemu z uzasadnieniem bo pisma były wysyłane na adres pod którym nigdy nie mieszkałem i nie byłem zameldowany.
Ale tutaj pojawiają się schody bo z wiadomości na forum i od znajomego prawnika dowiedziałem się że do wniosku o przywrócenie terminu trzeba dodać od razu sprzeciw niby jako czynność procesową ( tak to brzmiało chyba )
tylko ja nie potrafię ogarnąć jak mam napisać uzasadnienie kiedy jedyne co wiem w tej sprawie to kto pozywa jaka jest sygnatura i tyle. nie znam dat jakiego okresu dotyczy nie znam kwoty na jaka dług opiewa więc jak mam uargumentować przedawnienie?
wydaje mi się ze w pierwszej kolejności powinienem dostać nakaz płatniczy na właściwy adres a dopiero później mogę się do niego w jakikolwiek sposób odnosić. i tutaj radamarian.pazdzioch

Jeśli to jest e-sąd, to od komornika masz sygn akt.
Piszesz zatem sprzeciw: wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie, orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest nienależne. Nadmieniam, że w niniejszej sprawie nie doszło do prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty, gdyż na dzień jego awizowania adres pozwanego to ..., co pozwany dowodzi załącznikiem.

Tyle wystarczy - do e-sądu nie potrzeba uzasadnienia (oczywiście standardowo data, sąd - adres e-sądu to ul. Boczna Lubomelskiej, dane powoda i pozwanego, sygn. akt) plus jakiś załacznik na udowodnienie innego adresu zamieszkania - ksero dowodu, umowa najmu, akt notarialny, zaświadczenie o meldunku itp.

Żadne broń Boże zażalenia na klauzulę czy wnioski o przywracanie terminu! Jak dostaniesz postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, umorzysz egzekucję komorniczą w trybie rt. 825 pkt 2 kpc.

wydaje się własnie taką. Tyle że to pierwsze miejsce kiedy natykam się na takie rozwiązanie. Udało mi się skontaktować z ludźmi którzy wcześniej skutecznie wygrali takie sprawy ale oni też pisali wszystkie trzy pisma czyli zażalenie ,przywrócenie terminu i sprzeciw.

A ja naprawdę nie wiem jak mam argumentować sprzeciw, w ciemno że uległo przedawnieniu bo na 90% tak ale nie podając żadnych szczegółowych dat ani kwot? tak jakoś śmiesznie.
jestem trochę w kropce na rozjeździe...
o całej sprawie wiem z dokumentu od komornika w którym wzywa mnie do przedstawienie w ciągu 7 dni do przedstawienia danych umożliwiajacych egzekucję.

Wiaderny13 napisał:
Udało mi się skontaktować z ludźmi którzy wcześniej skutecznie wygrali takie sprawy ale oni też pisali wszystkie trzy pisma czyli zażalenie ,przywrócenie terminu i sprzeciw.
Chcesz załatwić sprawę szybko czy bujać się miesiącami z komornikiem?

Witam .
Co powinnam zrobic ( juz mi raz pomogliscie moja sprawa jest na tym watku str 31 )
gdy w grudniu uprawomocnil sie wyrok o przedawnieniu dlugu ( udowodnilismy tez ,ze nie moglismy go zrobic gdyz w tym czasie nie przebywalismy w PL) a na nasz stary adres zamieszkania gdzie obecnie jestesmy wymeldowani na okres 5 lat przyszedl list od komornika?niestety nie wiemy jaka jest tresc listu.Firma INTRUM JUSTITIA nie ma naszego aktualnego adresu i z tej firmy otrzymuje tylko emaile.Dlaczego wogole dostaje list od komornika skoro srawa sie uprawomocnila na moja korzysc?

Juz wiem,ze list zostal wyslany z Intrum w ktorym jest informacja,ze Sprawe kieruja do windykacji bezposredniej.Podany jest numer do jakiegos pana Tomasza. Czy reagowac na ten list?

Witam postaram się opisać naszą sprawę dość zwięźle.
Od 7 lat mieszkamy z mężem za granicą. W Polsce posiadamy ROR, z którego co miesiąc spłacamy kredyt gotówkowy. W zeszłym tygodniu otrzymaliśmy telefon z banku, że kolejna rata kredytu nie wpłynęla. Zdziwieni całą sytuacją zalogowaliśmy się na konto . online. Okazało się, że środki na naszym koncie są zablokowane. Dzięki pracownikom banku udało się nam dowiedzieć, że jest to zajęcie komornicze. Wyrok sądu w Lublinie i Warszawie. Podano nam też nazwę Intrium Justitia.
Najlepsze, że zupełnie nie wiemy o co chodzi. Mąż był zameldowany na moim polskim adresie od 2007 roku, rok temu wymeldował się całkowicie z powodu stałego pobytu poza granicami Polski. Na poprzednim adresie sprzed 2008 roku mieszkał od 20 lat.
Jak to jest możliwe, że komornik zajął nam konto z jakiegoś tutułu o którym nie wiemy na podstawie nakazu sądu w toczącej się sprawie o której nie wiedzieliśmy, bo nie dostarczyli nam żadnego listu. Co z tym fantem zrobić? Czy da się to rozwiązać nie będąc w Polsce?

Poczytaj, było sporo wątków o tym, koledzy opisywali procedurę. W skrócie: telefon do komornika, pytanie o sygn akt i sąd jaki wydał nakaz, telefon do sądu z pytaniem na jaki adres sąd wysłał nakaz i kto - oracz czy w ogóle - go odebrał. Jeśli nakaz został wysłany na nieprawidłowy adres to należy wnieść sprzeciw oraz jednocześnie udowodnić prawidłowy adres.
W waszym wypadku sprawa wydaje się być oczywista, gdyż macie adres zagraniczny, który wystarczy tylko udowodnić. Sąd sprzeciw przyjmie, nakaz uchyli i na tej podstawie należy umorzyć postępowanie komornicze.

Dziękuję za odpowiedź. Mąż jutro będzie dzwonić do komornika, którego imię znamy tylko dzięki pracownikowi banku gdzie mamy konto. Wątków jest styrasznie dużo....jak się pogubimy będę szukać.

W koncu sie cos dowiedzialam w sprawie.
Dzwonilam do Sadu w Warszawie,sprawa zostala przeniesiana z ul .Plockiej na Ogrodowa do 1 wydzialu cywilnego,zmieniono tez sygnature sprawy.
Dowiedzialam sie,ze w dniu 2.10 .2014 powod (Intrum J ) cofnal powodztwo przed pierwsza rozprawa dlatego 2.12.2014 postepowanie zostalo umorzone.Teraz mam prawo posic o odpis postanowienia prawomocnego ,ale musze zaplacic 6 zl i napisac list do Sadu, aby wyslano wyrok na nasz adres zagraniczny

Na adres tesciow gdzie juz pare lat maz jest wymeldowany na okres czasowy przyszedl zwykly list z Intrum gdzie jest napisane ,ze kieruja sprawe do windykacji bezposredniej.Ale na jakiej podstawie skoro sami wycofali wniosek w Sadzie?
bardzo prosze o porade co zrobic? co oznacza takie umorzenie sprawy?
pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie, chciałem się podłączyć pod dyskusję.
Od jakichś 3 lat otrzymuję korespondencję od Presco, lecz zaadresowaną na panią, która nigdy nie mieszkała w moim domu i nikt z mojej rodziny i znajomych nie zna kogoś o imieniu Agnieszka Pietrusiak (może ktoś z forumowiczów?).
Na początku sprawę olewałem, listy szły do kosza. Otworzyłem w końcu przesyłkę, a tam "Dług to sprawa do poukładania" i że chodzi o Canal+Cyfrofy S.A.
Potem 1 telefon, 2, 3, 10, 100...
Sprawa miała zostać zarchiwizowana a ja dalej dostaję listy.
Zacząłem odsyłać listy z dopiskiem "Adresat nieznany"
Rozmowa z konsultantem zawsze taka sama - zna pan panią A.P.? - nie znam -a na pewno? -na pewno -a nigdy tam nie mieszkała -NIE! -proszę odesłać 2 listy -ODESŁAŁEM 10!!! itd. itd.
Dzisiaj pierwszy raz przyszedł pan listonosz z poleconym do A.P.
Czy tego typu sprawę również można zgłosić na policję, bądź gdziekolwiek indziej?
Jak sobie poradzić z tą natrętną firmą?
Dziękuję i pozdrawiam

kanapkaagi napisał:
Na adres tesciow gdzie juz pare lat maz jest wymeldowany na okres czasowy przyszedl zwykly list z Intrum gdzie jest napisane ,ze kieruja sprawe do windykacji bezposredniej.Ale na jakiej podstawie skoro sami wycofali wniosek w Sadzie?
Cofnęli pozew, aby nie było oddalenia powództwa i by nadal mogli was legalnie nękać. W waszej sytuacji możecie ich zignorować.

Drodzy forumowicze.
2 posty wyżej pisałem, że Presco nęka mnie od 3 lat, wysyłając listy do kogoś, kogo nie znam, na mój adres.
Okazało się, że przekazali sprawę do sądu, a teraz zajął się nią komornik. Firma nawet nie pofatygowała się, żeby sprawdzić kto mieszka i kto jest/był zameldowany pod owym adresem (a od wybudowania bloku były to jedynie 4 osoby o 1 nazwisku, innym niż Pietrusiak).
Widzę, że temat aż kipi, a poszkodowanych przez firmę jest na pęczki.
=moderacja=

Ostatnią edycję dokonał moderator:
amelia2013 bardzo dziekuje za odpowiedz.Czy mozesz mi jeszcze napisac czy skoro sprawa zostala umorzona przez Sad to tak jak by juz jej nie bylo i zostala zamknieta w tej sytuacji ? Sadze ,ze Intrum zareagowala tak ,bo napisalismy do Sadu sprzeciw od zaplaty zadluzenia ze wzgledu na przedawnienie sprawy i staralismy sie udowodnic ,ze nie mogl byc to nasz dlug ,bo od przeszlo 10 lat przebywamy za granica.Reagowac na listy z Intrum ,ze kieruja sprawe do windykacji bezposredniej?pozdrawiam serdecznie

Czy jest ktos jeszcze komu Intrum justitta wysyla listy i straszy komornikiem choc sprawa zostala umorzona, bo powód wycofał pozew?
Czy czesto sie zdaza ,ze firmy windykacyjne wycofuja pozwy?
Jak to sie ma do komornikow gdy nie posiadamy w Pl konta bankowego,pracy i jestesmy wymeldowani na czas okreslony ?

Jesteśmy w temacie Intrium Justitia zupełnie nowi. Po dzisiejszym telefonie do komornika jesteśmy w szoku w jaki sposób załatwiane są sprawy. Mąż dzwoniąc do kancelarii poprosił o sygnaturę sprawy lub wyroku. Pan był bardzo nieuprzejmy i zaczął straszyć, że zabiorą samochód, którego współwłaścicielem jest mąż. Chodzi o składkę ubezpieczeniową za okres 26.10.2008-26.07.2008. Był to samochód, który mąż kupił i ubezpieczył w innej firmie ale nie zgłosił poprzedniemu ubezpieczycielowi wypowiedzenia umowy. Samochód został sprzedany i już dawno jest zezłomowany. W czerwcu 2012 roku firma sprzedała dług IJ i od tej pory zaczeli rzekomo wysyłać listy. Czy ten dług był przedawniony? Sprawy do sądu nie złożyli w 2012 roku, wyrok sądu jest z 2013 roku. Jakieś listy były wysyłane na poprzedni adres męża. Poinformowano nas, że to nasz obowiazek poinformować wierzyciela o zmianie adresu, ale jak mielismy o nim wiedziec jak nie był tam zameldowany? Próbowali dowiedzieć się w jakim kraju mieszkamy i zastraszyli, że odmówiliśmy współpracy nie podając im aktualnego adresu.

I dodatkowe pytanie: jak możemy zdobyć pisma, któredo nas wysyłali? Teść, który mieszka pod tym adresem odnosił je na pocztę nieotwierane i mówił, że adres jest błędny. Mamy jedynie sygnaturę sprawy i nic więcej i nie wiem jak napisać pisma do sądu i na jakie dokumenty się powołać.

Dodam jeszcze, że pisma wysyłane były na adres zameldowania sprzed 8 lat. Później mąż byl zameldowany pod moim adresem i rok temu sie wymeldował, bo mieszkamy na stałe za granicą. Który adres podać do korespondencji i logowania na stronie e-sądu?Nie ma tam opcji adresu zagranicznego. Czy jeśli podamy adres zagraniczny komornik może nam coś zabrac tutaj lub zablokować konto?

kanapkaagi napisał:
czy skoro sprawa zostala umorzona przez Sad to tak jak by juz jej nie bylo i zostala zamknieta w tej sytuacji ?
Zamknięte zostało postępowanie sądowe. Sprawy sądowej tak jakby nie było. Uniknęli oddalenia powództwa, by nękać np. groźbą wpisu do KRD i tym podobnymi naciskami. W każdej chwili mogą znów nieść do sądu pozew.
kanapkaagi napisał:
Reagowac na listy z Intrum ,ze kieruja sprawe do windykacji bezposredniej?
Życz szczęścia i powodzenia, nawet gdybyście byli w kraju to po prostu wystarczy nie otwierać drzwi.
kanapkaagi napisał:
Czy jest ktos jeszcze komu Intrum justitta wysyla listy i straszy komornikiem choc sprawa zostala umorzona, bo powód wycofał pozew?
Czy czesto sie zdaza ,ze firmy windykacyjne wycofuja pozwy?
Jak to sie ma do komornikow gdy nie posiadamy w Pl konta bankowego,pracy i jestesmy wymeldowani na czas okreslony ?
Często się tak zdarza. Po to, by uniknąć oddalenia powództwa i móc dalej nękać i naciskać.
Komornik nic przecież w waszym wypadku nie zrobi, gdyż nie istnieje nakaz zapłaty.
Brave1708 napisał:
Chodzi o składkę ubezpieczeniową za okres 26.10.2008-26.07.2008. Był to samochód, który mąż kupił i ubezpieczył w innej firmie ale nie zgłosił poprzedniemu ubezpieczycielowi wypowiedzenia umowy. Samochód został sprzedany i już dawno jest zezłomowany. W czerwcu 2012 roku firma sprzedała dług IJ i od tej pory zaczeli rzekomo wysyłać listy. Czy ten dług był przedawniony? Sprawy do sądu nie złożyli w 2012 roku, wyrok sądu jest z 2013 roku. J
Roszczenie przedawnione, należy wnieść sprzeciw i wskazać brak prawidlowego doręczenia.
Brave1708 napisał:
Poinformowano nas, że to nasz obowiazek poinformować wierzyciela o zmianie adresu, ale jak mielismy o nim wiedziec jak nie był tam zameldowany? Próbowali dowiedzieć się w jakim kraju mieszkamy i zastraszyli, że odmówiliśmy współpracy nie podając im aktualnego adresu.
Co kancelarię komorniczą interesuje rzekomy obowiązek podawania adresu wierzycielowi?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót