Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Szczerze? Ciężko powiedzieć. Sam z siebie na pewno nie, ale może przeszło na niego po zakupie któregoś z aut (trochę ich było i ja sama nie jestem w stanie wszystkich namierzyć, tylko te do 3 lat wstecz, które miał jak już się znaliśmy).

Generalnie postanowił pospłacać wszystkie długi, no ale oczywiście te zasadne... a z tym nie wiadomo co i jak. Nie wiadomo które to dokładnie OC, jakiego auta. W piśmie od nich jest, że komornik wydał postanowienie o umorzeniu egzekucji, ale jednak ma to spłacić?

Na początek proponuję zarejestrować się na www.e-sad.gov.pl i na swoim koncie podejrzeć akta tej sprawy, ściągnąć je w pdf. Będzie można coś wyczytać i podjąć dalsze kroki

Witam,
Mam bardzo podobny problem;
Sprawdzając w swoim banku opcję pożyczki, dowiedziałam się, że moje nazwisko figuruje w bazie BIG InfoMonitor, oczywiście przypisane do długu... Zarejestrowałam się więc, żeby pobrać raport na swój temat i dzisiaj otrzymałam informację, że dług wynosi ponad 1 tys. złotych i że zgłosiła go firma PPRESCO z Luxemburga(!). Zadłużenie powstało w 2003r, a upomnienie/wezwanie do zapłaty zostało wysłane w 2011r.
Nie ma tam oczywiście informacji nt. przyczyny zadłużenia. Możliwe, ze jest to podobna sytuacja dot. OC, ale wydawało mi się, ze została w odpowiednim czasie wyjaśniona (samochód został od razu odsprzedany) włącznie z przesłaniem odpowiednich dokumentów /umowa sprzedaży i wyrejestrowanie/.
To jedyne co mi przychodzi do głowy patrząc na kwotę...
Ja nie dostałam wezwania, gdyż było wysyłane na adres rodziców, gdzie przez większość czasu ich nie było, a ja nie mieszkam i nie jestem tam zameldowana od dawna. Nie miałam żadnej informacji o zajęciu ani kontaktu od Komornika czy też zawiadomienia z Sądu... Nie wiem więc jaki status prawny ma to zadłużenie, może jest przedawnione, ale to chyba nie powstrzymuje windykatorów od zabrudzenia mi kartoteki wpisem do BIG.

Co powinnam teraz zrobić? Nie poczuwam się do tego zobowiązania, wydaje się co najmniej niedostatecznie uzasadnione, ale mam wrażenie, ze nie ma sensu dyskusja na ten temat z PRESCO... Mogę ew. poczekać na wygaśnięcie wpisu po 10 latach? Ale co ich powstrzyma, przed zrobieniem nowego? Do tego nie wiem kiedy zostałam wpisana do BIGu...
Czy może mnie jeszcze odwiedzić Komornik? Dla mnie te praktyki pachną wymuszeniami, ale jak temu przeciwdziałać?

Pozdrawiam
Ola

amelia2013 napisał:
Na początek proponuję zarejestrować się na www.e-sad.gov.pl i na swoim koncie podejrzeć akta tej sprawy, ściągnąć je w pdf. Będzie można coś wyczytać i podjąć dalsze kroki

Historia sprawy przedstawia się następująco:

Data zdarzenia Status zdarzenia Opis zdarzenia
06/05/2013 Zmiana stanu Uprawomocnienie nakazu z dnia 15/02/2013
15/02/2013 Orzeczenie Nakaz
23/04/2013 Orzeczenie Zarządzenie o stwierdzeniu doręczenia
06/05/2013 Orzeczenie Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
06/05/2013 Zmiana stanu Andrzej Stanisław Kujawa doręczono Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności z dnia 06/05/2013
06/05/2013 Doręczenie Andrzej Stanisław Kujawa doręczenie elektroniczne

Do tego są 3 orzeczenia:

Z dn. 15.02.2013:
N A K A Z Z A P Ł A T Y
W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
Sąd (...) po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 2013-01-22 przez
Presco Investments S.a r.l. z siedzibą w Luxembourg nakazuje pozwanemu w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi
kwotę 510,00 PLN (słownie: pięćset dziesięć złotych) z odsetkami ustawowymi od dnia 2010-06-11 do dnia zapłaty oraz kwotę 210,00 PLN (słownie: dwieście dziesięć złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego Sądu.​

Z dn. 23.04.2013:

Sąd (...) z a r z ą d z a
na podstawie art. 139 kpc pozostawić w aktach korespondencję dla pozwanego XXX ze skutkiem
doręczenia na dzień 18/03/2013 roku.​

Z dn. 06.05.2013:

Sąd w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności
p o s t a n a w i a
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 15/02/2013 r., sygn akt xxx , na rzecz Presco
Investments S.a r.l. z siedzibą w Luxembourg przeciwko dłużnikowi xxx, o następującej treści:
W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia 06/05/2013 r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, stwierdza, że
niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to
może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły
pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.
U Z A S A D N I E N I E
W dniu 15/02/2013 roku tutejszy Sąd wydał nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
Nakaz zapłaty został skutecznie doręczony stronom postępowania i z uwagi na to, że nie został on skutecznie
zaskarżony w ustawowym terminie stał się prawomocny. Zgodnie z art. 782 § 2 k.p.c. nakazowi zapłaty wydanemu
w elektronicznym postępowaniu upominawczym nadaje się klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego
uprawomocnieniu się. Mając na uwadze powyższe i działając w oparciu o wskazany przepis należało orzec jak w
sentencji postanowienia.​

Wejdź w sprawę i ściągnij akta w pdf, aby poczytać co w pozwie napisali

P O Z E W
o zapłatę
Wnoszę o zasądzenie na rzecz Powoda od Pozwanego następujących kwot:
wartość waluta opis odsetki dowody
510,00 PLN z odsetkami ustawowymi od 2010-06-11 do dnia zapłaty
oraz
zasądzenie zwrotu kosztów sądowych 30,00 zł
zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych
U Z A S A D N I E N I E
Powód Presco Investments S.á.r.l. (forma prawna odpowiednik spółki z ograniczoną
odpowiedzialnością) na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2012-04-30 przejął od firmy
INTERRISK Towarzystwo Ubezpieczeń S.A.VIENNA INSURANCE GROUP prawo do
wierzytelności wobec pozwanego z tytułu nieuregulowanej składki polisy ubezpieczenia
odpowiedzialności cywilnej. Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia
wynikającego z dokumentów finansowych: -Polisa nr OC/NW-B553643 z dnia 2009-12-10 na kwotę
510.00zł płatna do dnia 2010-06-10
w związku z czym zostało skierowane powództwo do Sądu. Powód wskazał w pozwie wartość
przedmiotu sporu zgodnie z częściowym wykazem wierzytelności do umowy cesji z dnia 2012-04-30.
W związku z powyższym powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz należności głównej 510 zł wraz z
ustawowymi odsetkami liczonymi do dnia zapłaty. Nadto powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz
kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.
Lista dowodów
1. inny OC/NW-B553643 z dnia 2009-12-10
Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
Polisa
2. inny
Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2012-04-30
Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
3. inny
Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2012-04-30
Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
4. inny
Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2012-04-30
Istnienie zobowiązania pozwanego,wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
5. inny
Kopia z wyciągu rejestru
Forma prowadzenia działalności

Dowodów, które zostały wyszczególnione w załącznikach, brak w aktach sprawy.
Korespondencja przychodziła cały czas pod adres, pod którym chłopak nie mieszkał od pół roku i z którego był wymeldowany, więc nie było możliwości odbioru korespondencji.

Witam serdecznie :),

pisałam jakiś czas temu na forum w swojej sprawie, ponieważ otrzymałam od komornika informację o wszczęciu egzekucji za dług (niezapłacenie ,,mandatu'' za przejazd bez biletu z 2007 r. / powodem jest firma Dunaj), który w rzeczywistości uległ przedawnieniu.

Zgodnie z ustaloną kolejnością wniosłam w ciągu 7 dni wniosek o przywrócenie terminu do Sądu Rejonowego w Lublin-Zachód (VI Wydział Cywilny) i sprzeciw od nakazu zapłaty.
23 czerwca otrzymałam od Sądu postanowienie (dodaję załącznik). Został mi przywrócony termin i sprawa przekazana dalej. Nic już do Sądu nie wysyłałam po otrzymaniu tego pisma.

6 lipca natomiast otrzymałam od Komornika pismo zatytułowane: wysłuchanie dłużnika przed zawieszeniem lub umorzeniem postępowania w trybie art. 827 KPC (dodaję drugi załącznik).

I teraz moje pytanie, czy pisząc wniosek do Komornika o umorzenie postępowania powinnam także napisać, aby obciążył kosztami wierzyciela? Dodam, że Komornik nie zdążył mi ani złotówki wyegzekwować z rachunku bankowego itp.. Ale obawiam się, że składając sam wniosek o umorzenie postępowania on obciąży mnie kosztami. Czy może jednak automatycznie wraz z umorzeniem postępowania kosztami zostanie obciążony powód?

Nie otrzymałam też jeszcze żadnego pisma z Sądu Rejonowego Lublin-Zachód II Wydział Cywilny.

Bardzo proszę o odpowiedź :)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Pisz do komornika wniosek o umorzenie i obciążenie wierzyciela kosztami.
Dodatkowo mam pytanie: czy nakaz zapłaty był wysłany na stary adres czy prawidłowy? Pytam pod kątem tego przywrócenia terminu

Ostatnia edycja:
Nakaz zapłaty był wysłany na prawidłowy adres, chociaż ja w tym czasie fizycznie nie przebywałam w miejscu zamieszkania, nikt też z domowników nie przekazał mi pisma, dlatego też dzwoniłam do Sądu, aby zapytać o to kto z domowników i kiedy dokładnie odebrał pismo, mimo to doręczenie było prawidłowe, ale Sąd uwzględnił mój wniosek o przywrócenie terminu.

Czy to będzie miało wpływ na dalszy tok mojej sprawy?

Przeczytałam bardzo wiele stron tego wątku (zarówno z części I, II jak i III) i przewijały się przede wszystkim sytuacje, gdzie nakaz zapłaty był wysyłany na stary, nieaktualny adres, natomiast w moim przypadku było trochę inaczej.

Dziękuję Amelia :), w takim razie dzisiaj napiszę i wyślę komornikowi wniosek zarówno o umorzenie, jak i obciążenie wierzyciela kosztami.

Nie, żadnego wpływu na dalszy tok sprawy. Właśnie zapytałam dlatego, co zauważyłaś - z reguły wysyłka z sądu bywa na stary adres. U ciebie było inaczej i stąd przywrócenie terminu, postanowienie prawidłowe.
Teraz wysyłaj wniosek o umorzenie w trybie art. 825 pkt 2 k.p.c. i oczekuj na kopertę z sądu rejonowego.

Jeśli sąd oddali powództwo to powód zwraca całą należność wraz z kosztami komorniczymi i sądowymi czy tylko "swój" dług ?

Armani85 napisał:
Jeśli sąd oddali powództwo to powód zwraca całą należność wraz z kosztami komorniczymi i sądowymi czy tylko "swój" dług ?
A jeśli sąd nie oddali, tylko umorzy postępowanie gdyż np. powód nie uzupełni braków pozwu?
Konkretnie: jeśli powód sprawy nie wygra, to zwraca to, co zostało pobrane i to co cię kosztowało.

Witam,

Dziś (tj. 30.07.2015r.), pod adres rodziców, u których nie mieszkam od czerwca 2006r., przyszedł zwykły list, w którym Intrum Justitia próbuje wyszarpać ode mnie ponad 600zł za niezapłaconą fakturę z dnia 27.02.2006r. na rzecz UPC Sp. z o.o. (TV kablowa).
Problem w tym, że nigdy nie byłem klientem UPC i po telefonicznej rozmowie z UPC ustaliłem, że ktoś posłużył się moim imieniem, nazwiskiem i numerem PESEL do podpisania umowy z UPC. Adres w UPC mają całkiem inny niż mój wtedy.
Zadzwoniłem do Intrum Justitia i ich poinformowałem, o naszych wspólnych (moich i UPC) ustaleniach. Pani z IJ stwierdziła, że oni od UPC dostali dług do zwindykowania i ewentualnie mogę iść na Policję i zgłosić wykorzystanie moich danych osobowych.

Czy nie przejmować się IJ (w końcu minęło prawie 9,5 roku), czy raczej kontaktować się z adwokatem?

P.S. Ciekawe skąd IJ miało adres moich rodziców pod którym do chwili obecnej jestem zameldowany skoro UPC go nie ma?

BSB napisał:
czy raczej kontaktować się z adwokatem?
Szkoda pieniędzy.
BSB napisał:
dostali dług do zwindykowania i ewentualnie mogę iść na Policję i zgłosić wykorzystanie moich danych osobowych.
Mają rację.
BSB napisał:
w końcu minęło prawie 9,5 roku
Masz więc łatwą sprawę do wygrania. Przedawnienie.
BSB napisał:
Ciekawe skąd IJ miało adres moich rodziców pod którym do chwili obecnej jestem zameldowany
Ustalili w ewidencji PESEL w MSW.

Ostatnia edycja:
BSB napisał:
Problem w tym, że nigdy nie byłem klientem UPC i po telefonicznej rozmowie z UPC ustaliłem, że ktoś posłużył się moim imieniem, nazwiskiem i numerem PESEL do podpisania umowy z UPC.

Jak najszybciej zgłoś to na policji - kto wie ile jeszcze takich umów ktoś za Ciebie podpisał...

BSB napisał:
Pani z IJ stwierdziła, że oni od UPC dostali dług do zwindykowania i ewentualnie mogę iść na Policję i zgłosić wykorzystanie moich danych osobowych.
Nie dostali, a kupili. I obawiam się że będą cisnęli w kwestii tego "długu" licząc na to, że nie wiesz jak postępować i dla świętego spokoju zapłacisz
BSB napisał:
Czy nie przejmować się IJ (w końcu minęło prawie 9,5 roku), czy raczej kontaktować się z adwokatem?
Nie ma znaczenia ile czasu minęło. Równie dobrze mogło to być kwartał temu. Nie ty jesteś stroną umowy, nie twój dług.

Witam. Mam pytanie.Mam dług w pewnym banku. Na podstawie Bankowego tytułu egzekucyjnego 2012r, sprawa trafila do komornika , ktory ja umorzył-egzekucja bezkuteczna. Bank nastepnie sprzedał te wierzytelnosc firmie windykacyjnej, ktora umiesciła mój dług na forum. Obecnie nie pracuje z powodów zdrowotnych , bardzo powaznych, próbowałam sie dogadac, ale kwota jaka oczekuja jest dla mnie nie do przyjecia, dlug ponad 70tys. Generalnie nie posiadam zadnego majatku, ale drecza mnie telefonami i chcialabym sie dogadac ,. Co moge zrobic? 1. kiedy on sie przedawni?
2, Czy moga mnie scigac do konca zycia komornikiem?
3. Czy moge sie starac o umorzenie długu? oni proponuja umorzenie 70 procent odsetek to i tak za duzo dla mnie

kinga240 napisał:
1. kiedy on sie przedawni?
3 lata od daty umorzenia egzekucji
kinga240 napisał:
2, Czy moga mnie scigac do konca zycia komornikiem?
Jeśli wiedzą jak - to tak. Jeśli ty wiesz jak się bronić, to ten atak możesz nieco zneutralizować, chodzi oczywiście o przedawnienie odsetek.
kinga240 napisał:
3. Czy moge sie starac o umorzenie długu?
Tak
kinga240 napisał:
oni proponuja umorzenie 70 procent odsetek to i tak za duzo dla mnie
Kwestia negocjacji i upływu czasu. Może coś ugrasz, może nie. Może też roszczenie zdąży się przedawnić albo i nie, jeśli w odpowiednim czasie zdążą z wniesieniem powództwa.

amelia2013 d z ziekuje za informacje.
mam pytanie skad informacja ze 3 lata od umorzenia egzekucji.?
przeciez byl Bankowy tytuł egzekucyjny z 2012? czy teraz nie ma 10 lat? czy to chodzi o to ze oni musza miec swój tylul egzekucyjny.Windykacja raz wniosla pozew ale wycofala go, nie wiem dlaczego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót