długi w chwilowkach

• Autor wątku Autor wątku corradovr6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corradovr6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam mam dosyc nietypowa sprawe,zmagam sie z nieszczesnymi chwilowkami od prawie roku czasu i wpadlem w petle krwdytowa,na chwile obecnom nie posiadam srodków ani na splate ani na przedłuzenie terminow spłaty,gdy zaciagalem te chwilówki pracowalem na czaeno i tak bylo do niedawna,poniewaz utracilem prace,podkreslam ze na czarno bo od 2 lat jestem zarejstrowany na bezrobociu,niemam nic na siebie,tylko samochód zarejstrowany na siebie pozatym nic,nie podpisalem z zadna z tych firm zadnej umowy tylko zatwierdzilem przez internet umowe i teraz moje pytanie brzmi co mi grozi jesli nie bede tego spłacal? czy wysla do mnie komornika czy jak to bedzie wygladało? sa to parabanki i w sumie uzbieralo by sie tego dlugu 8 tys bo 4 tys w jednej 2 w drugiej i po tysiacu w dwóch,firmy niechca isc na ugodezeby rozlozyc to na raty i dzwonia tylko i strasza,co mam robic pomozcie,za odpowiedzi typu nastepnym razem pomysl zanim wezmiesz chwilowke dziekuje,bo nikt nie zna mojej sytuacji i niewie co zmusiło mnie do takich kroków zeby siegnac po chwilóowki

napisz po kolei
Brałeś pozyczki
Nie spłacałeś
Proponowali ci następną pożyczkę na spłatę poprzednej?

Po pierwsze nie kredyty tylko pożyczki, po drugie raczej musiałeś podać źródło dochodów i na jakiej podstawie otrzymujesz dochód , czyli np. umowa o pracę , renta itp. więc raczej skłamałeś , i to jest problem , ale może się nie dopatrzą wyłudzenia. Na razie straszą , ale po kilku m-cach przekażą sprawy do firm windykacyjnych i oni będą straszyć bardziej , z firmami windyk. można się dogadać co do rat , jeśli nie to oddadzą sprawę do sądu i zdobędą nakaz zapłaty i wtedy komornik, a do tego nie dopuść bo koszty wzrosną i to nie mało.

Odpowiedz co w tych chwilówkach naliczają: przedłużenia czy tylko odsetki? Jeśli przedłużenia, to napisz wypowiedzenie umowy.

damian xxx napisał:
i oni będą straszyć bardziej
No i?
damian xxx napisał:
z firmami windyk. można się dogadać co do rat , jeśli nie to oddadzą sprawę do sądu i zdobędą nakaz zapłaty i wtedy komornik, a do tego nie dopuść bo koszty wzrosną i to nie mało.
Koszty mogą jak najbardziej też spaść, gdyż dowolne naliczenia są bezzasadne, poza tym skąd masz pewność że nakaz zapłaty zdobędą?

izaw8-brałem a teraz mam problem z spłata narazie to jest kilka dni ale wydzwaniaja caly czas i strasza,naliczaja jakies dodatkowe koszty za monity itp,co do podawania informacji to nie skłamalem bo podawałem tam ze jestem bezrobotny bo w swietle prawa tak jest,nie proponowali mi zadnej nastepnej pozyczki na splate poprzedniej,w sprawie rat nie chca sie dogadac.
a jesli napisze wypowiedzenie umowy to co wtedy?skoro na chwile obecna niemam z czego tego splacic?i tak jak mowie z zadna z firm nie mam podpisanej zadnej umowy na papierze,sa to firmy vivus,via sms lendon i ferratum bank.
strasza mnie ze wysla do mnie kogos,czy moga mn ie nachodzic w domu i np pytac sasiadów i wtajemniczac osoby trzecie?

odsetki naliczaja po 30 zł za monit listowny itp niby jet to zatwierdzone w tej pseudo umowie która niby zatwierdziłem przez internet ale tak jak mówie nic nie podpisałem

corradovr6 napisał:
strasza mnie ze wysla do mnie kogos,czy moga mn ie nachodzic w domu i np pytac sasiadów i wtajemniczac osoby trzecie?

Nie słyszałem aby któraś z tych firemek wysyłała przedstawicieli do domu , no chyba że mieszkasz blisko siedziby jednej z nich. Z wypowiedzeniem umów też nie jest łatwo bo oni to olewają i przekażą dług w momencie innej firmie lub sprzedadzą go i tyle, tak działają , znam to z autopsji , a to co pisze amelia to pomyśl czy nie lepiej jakoś się z nimi dogadać , czy pisać pisma do e-sądu lub chodzić na rozprawy , nie każdy sąd jest tak łaskawy i będzie umarzał niektóre odsetki czy opłaty . Co do naliczania 30zł. za monit to miałem rozprawę w swoim mieście VIVUS i sąd podtrzymał całą spłatę należności wraz z monitami tłumacząc tym że byłem świadomy co podpisuję i zgodziłem się z warunkami umowy. Morze trafiłem na zły dzień sędziego .

damianxxx chyba faktycznie trafił na zły dzień sędziego ponieważ wszędzie gdzie ja mam do czynienia z chwilówkami i póżniej w sądzie to oddalano powództwo z powodu braky legitymacji czynnej powoda. I między innymi właśnie w 4 przypadkach dotyczy to firmy vivus ale też viasma i sohocredit i netcredit takż w wielu sprawach powództwa oddalono. Dotyczy to tych firm które odsprzedawali póżniej innym wierzytelności.Na 10 odsprzedanych chwilówek góra 2 są odsprzedane właściwie. Reszta jest do kosza. Tylko trzeba wnieść sprzeciw od nakazu i właściwy przedstawić zarzut. Najczęściej jest to brak legitymacji czynnej powoda ale też może być zarzut przedawnienia.(jeśli minęły 3 lata)

ddr303 o.k. pożyczasz 1000zł. od VIVUS masz oddać po 30 dniach 1240zł. plus 3 monity np.po 20 zł. masz oddać 1300zł. nie masz pieniędzy więc sprawa trafia do Sądu w sądzie jest kwota plus odsetki 1340zł. wywalczysz umorzenie odsetek i np. monitów więc pozostaje ci 1240zł. i teraz plus koszty Sądowe pluz koszty wezwań plus koszty zastępstwa procesowego . Dłużnik nadal nie ma kasy by zapłacić i koło się zamyka a koszty rosną , więc lepiej chyba jest się dogadać z firmą windykacyjną i spłacać w ratach , jak się mylę to proszę mi wytłumaczyć . Dziękuje

To zależy ponieważ po drodze vivus odsprzedaje dług firmie windykacyjnej. Często jest to GCM i wtedy okazuje się że zrobił to nienależycie jakkolwiek by to niezabrzmiało. Ale taka jest prawda a wówczas wystarczy w zaskarżeniu nakazu zapłaty wpisać zatzut braku legitymacji czynnej powoda. Wtedy sąd oddala powództwo.(a to znaczy że firmie GCM nie należy się nic). Vivus odsprzedał już jej swój dług(rzekomo- bo jak się okazuje zrobił to nienależycie)i to jest ich teraz problem a trzeba pamiętać że po 3 latach jest już przedawnienie tego długu. To troszkę bardziej złożony problem ale oddalenie powództwa nie przerywa czasu biegu przedawnienia a to znaczy że po upływie 3 lat to nawet vivus będzie miał zero ponieważ wówczas w ewentualnych zarzutach pisze się przedawnienie.Ale do tej pory żadna ze znanychmi 9 spraw po oddaleniu powództwa nie była już dalej drążona przez chwilówki które wcześniej wspomniałem.

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Z wypowiedzeniem umów też nie jest łatwo bo oni to olewają i przekażą dług w momencie innej firmie lub sprzedadzą go i tyle,
Co z tego że olewają i sprzedają? To jak oleją i sprzedadzą to jest to recepta na zasądzenie czegokolwiek się zażąda, niezgodnego z przepisami prawa?

Jeśli nie upłynął termin przedawnienia, to jedyne co możesz zrobić dogadać się z firmą windykacyjną. Mogą ci to rozłożyc na korzystne raty. Jesli za wiele nie posiadasz to tym bardziej pojda na rekę, bo nie mając nic, nie masz możliwości spłaty. Jeśli zarabiasz najniższą krajową też pójdą na ugodę, bo komornik nie ściągnie z Ciebie. Ta kwota jest wolna od jakichkolwiek roszczeń. Z wyjątkiem innych umów określonych przepisami.

czyli sumujc to wszystko co panstwo piszecie to nie warto sie sadzic? bo sprawa jest dosc swieża poniewaz jest dipiero gdzies 15 dni po terminie wiec hdzie tam do przedawnienia, a dług tak czy siak bede musiał splacic predzej czy pózniej nawet jesli odsprzedadza go w niewlasciwy sposób?

corradovr6 napisał:
nawet jesli odsprzedadza go w niewlasciwy sposób?
Takie coś to jest brak czynnej legitymacji procesowej powoda, skutkujące oddaleniem powództwa

Co to jest ta czynna legitymacja procesowa powoda , o co chodzi i z czym to się je ?

No fajnie , przeczytałem i nie mam pojęcia co to jest , jak to się ma do sprzedaży np. Vivus sprzedał dług innej firmie i jak mam sprawdzić tę legitymację . Tak po ludzku proszę

Powrót