Dowód rejestracyjny wymiana czy nie?

• Autor wątku Autor wątku zygmuntbyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Destructor, cytuję za twoim słynnym policyjnym forum , może teraz coś zrozumiesz zanim znowu napiszesz swoje glupoty :
"W związku z toczącą się dyskusją w temacie Dowód rejestracyjny a zaświadczenie od diagnosty ? oraz powstałymi w tym temacie wątpliwościami proszę o udzielenie odpowiedzi na następujące pytanie:

Jak powinno wyglądać postępowanie policjanta w sytuacji gdy stwierdzi w trakcie kontroli drogowej, że upłynął termin badania technicznego pojazdu, a w dowodzie rejestracyjnym brak jest wolnego miejsca na dokonanie wpisu przez diagnostę o przeprowadzeniu badania technicznego, a kierujący legitymuje się jedynie zaświadczeniem ze stacji diagnostycznej o przeprowadzonym badaniu technicznym. Czy czyn taki stanowi podstawę do zatrzymania dowodu rejestracyjnego, a jeśli tak to proszę o podanie podstawy prawnej z uzasadnieniem.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SławekWOffline

Temat postu: 072 [RD] - Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego PostWysłany: 22 Wrz 2011 - 15:20

Status: Offline

Szanowni Państwo,

Pytanie niezwłocznie zostanie skierowane do właściwej merytorycznie komórki org. KGP.

pozdrawiam
Sławek W., gabinet kgp

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SławekWOffline

Temat postu: 072 [RD] - Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego PostWysłany: 12 Paź 2011 - 10:17

Status: Offline

Szanowni Państwo
Poniżej przedstawiam opinię BRD ws. dowodów rejestracyjnych

Dowód rejestracyjny jako dokument jest wydawany bezterminowo, a praktycznym powodem jego wymiany staje się brak miejsca na dokonywanie wpisów dotyczących terminów kolejnych badań technicznych.
Analizując treść art. 132 ust. i ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.) należy stwierdzić, iż ustawodawca nie przewidział możliwości zatrzymania dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) przez policjanta w czasie kontroli drogowej ze wskazanego powyżej powodu.
Należy jednocześnie zaznaczyć, iż zgodnie z § 6 ust, 8 rozporządzenia Ministra infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (Dz. U. Nr 155, poz. 1232) w przypadku braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, uprawniony diagnosta wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu.
Biorąc pod uwagę powyższe należy stwierdzić, iż w przypadku ujawnienia w dowodzie rejestracyjnym upływu terminu na wykonanie badania technicznego (w dowodzie rejestracyjnym brak jest wolnego miejsca na dokonanie wpisu) a kierujący okazał zaświadczenie ze stacji diagnostycznej o pozytywnym wyniku badania technicznego, postępowanie policjanta powinno zmierzać do zobowiązania kierującego pojazdem do wymiany dokumentu.

Sławek W., gabinet kgp

TERAZ ZROZUMIAŁEŚ DESTRUCTOR ?????????

Ostatnia edycja:
Ależ to oświadczenie było omawiane i na tym forum i na forum policyjny i również brałem udział w debacie. Oświadczenie to pomija kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim nie została omówiona sprawa niezgodności danych zawartych w DR ze stanem faktycznym. Widzisz gdzieś odniesienie się kgp do tej kwestii? Bo ja nie. Chyba że to zdanie:
postępowanie policjanta powinno zmierzać do zobowiązania kierującego pojazdem do wymiany dokumentu.
oznacza że należy dokumet zatrzymać i przesłac do urzędu bo innego sposobu zobowiązania nie widzę.

Także niczym nie błysnąłeś a wręcz było to żenujące powoływanie się na niepełną opinię.

Ostatnia edycja:
Pewnie pomija twoje inne zdanie i jest niezgodne z "wyrobioną drogą" i błędnym postępowaniem policjantów. :D
Destructor, jeśłi ty cały czas nie potrafisz odróżnić zatrzymania DR przez policjanta od słów, ze policjant może jedynie zobowiązać kierowcę do wymiany tego DR to faktycznie Emil jest ci bardzo bliski, hahaha

Ostatnia edycja:
Opinia ta się wzięła na podstawie dyskusji na forum, jak widać zapomniano o pewnych szczegółach. Skoro to miał być podręcznik dla policjanta to nie zostało w nim ujęte wszystko i wątpliwości nie zostały rozwiane. natomiast przepis jest jasny w tym zakresie - dane zawarte w dokumencie nie zgadzają się ze stanem faktycznym, nie wiem jak można tego nie rozumieć.
Pewnie pomija twoje inne zdanie
Nie moje a wszystkich policjantów.

Których policjantów ? Tych którzy zatrzymują bo "starzy" policjanci też zatrzymują i jeszcze nikt do tej pory nie zauważył, że jest to sprzeczne z PoRD ? :D

Nie jest to sprzeczne z PRD. Przepis został podany. Jesli wiece lepiej to naprzód do sądów, chętnie poczytam wyroki.

Jak mi zatrzymają taki dowód to dam ci znać na pewno co dalej. Póki co nie wprowadzaj ludzi w błąd uzasadniając to tylko tym, że ty i "policjanci" macie inne zdanie niż Biuro Ruchu Drogowego KGP, które to biuro opiera się na przepisach PoRD podobnie jak i ja.
A to, że jacyś policjanci dogadali się na swoim forum, że mogą zatrzymywać DR w opisanej sytuacji to mnie w ogóle nie dziwi - jakoś muszą usprawiedliwić swoje niedouczenie. W sądzie na pewno jak sędzia usłyszałby od policjanta, że zatrzymuje DR bo tak napisali na jego forum, to miałby niezły ubaw.

Ostatnia edycja:
Do Destructor
Sam czytałeś wypowiedź na tym forum kobiety której policjant zabrał dowód z tego powodu a jego przełożony oddał i przeprosił za zabranie. Prości funkcjonariusze słabo znają przepisy w których jak widać nawet prawnicy sie mylą. Kryteria zatrzymania dowodu są z góry określone. Dane zawarte w dowodzie muszą byc niezgodne ze stanem faktycznym. Żadnej z tych danych nie możesz zanegować bo wszystkie sa prawdziwe. A to że coś nie jest dodatkowo dopisane to zupełnie inna sprawa i trzymaj sie dosłownego brzmienia przepisu - "zawarte". Gdyby ustawodaca napisał "Dane w dowodzie nie odzwierciedlają stanu faktycznego" to by była inna sprawa. A jest jak jest i nie ma co tu tworzyć nowej definicji słowa "zawarte". Jak masz wątpliwości to sprawdź sobie w słowniku języka polskiego co znaczy słowo "zawarte" i będziesz miał jasność. Nie dyskutujmy na temat oczywistości.
Miałeś mi podać przepis o sankcji jaka grozi mi za brak wpisu badań w dowodzie. Znalazłeś to??

Ostatnia edycja:
a jego przełożony oddał i przeprosił za zabranie.
A znasz kulisy sprawy?
Prości funkcjonariusze
A jacy to są? Tam się na tym forum wypowiadają i emeryci i ci co mają po ponad 20 lat slużby. Którzy się to nie prości?
Dane zawarte w dowodzie muszą byc niezgodne ze stanem faktycznym.
No i są niezgodne, bo masz badanie ale nie w dowodzie. A to dowód rejestracyjny jest dokumentem stwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu, żaden inny dokument.

Za brak wpisu nie ma sankcji, następuje tylko zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.

Gdy brak miejsca na wpis w dowodzie rejestracyjnym - Aktualności - Informacyjny Serwis Policyjny

Tu macie odpowiedz.

A skrócona wersja:
"Reasumując powyższe należy stwierdzić, iż gdy właściciel w ciągu 1 miesiąca nie zgłosi właściwemu staroście zmiany stanu faktycznego odnoszącego się do „daty” kolejnego badania technicznego, istnieje podstawa do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez policjanta, lecz nie w związku z brakiem badań technicznych, a w związku z faktem, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu. "

Do Verona86
No i dokładnie ten przepis mówi że trzeba zgłosić a nie wymienić dowód. Więc jeżeli zrobi sie tak jak napisał tu jeden forumowicz czyli napisze pismo do starosty że wykonało sie badania i ma sie je na kwitku to trzeba tylko pojechać do urzędu i złożyć w kancelarii pobierając podbitą kopię dla siebie i po sprawie. Obowiązek został dopełniony w całym zakresie miałeś poinformować i poinformowałeś urząd starosty. A żaden przepis nie zmusza cię do wymiany dowodu.

Jasne że nie zmusza cie wo wymiany dowodu, co nie zmienia faktu że zostanie on zatrzymany przy kontroli drogowej.

Destructor, na jakiej podstawie policjant stwierdza czy pojazd został poddany badaniu technicznemu ?

Czytaj uważnie - nie jest mowa o poddaniu badaniu technicznemu tylko o tym, że dane w DR nie zgadzają się ze stanem faktycznym.

Destructor, pieczątki w DR zazwyczaj zgadzają się ze stanem faktycznym - zakladam, że 99,99% kierowców robi legalnie przeglądy- a idąc dalej ustawodawca jasno zapisał kiedy policjant może zatrzymać DR w kwesti posiadania przez pojazd badań technicznych. Zgodnie z ustawą policjant ma prawo jedynie stwierdzić czy pojazd poddano badaniu technicznemu.
Termin niedotrzymania 30 dni przez właściciela pojazdu nie dotyczy Policji a jedynie właściciela i właściwy wydział komunikacji. Niedotrzymanie owych 30 dni na wymianę DR w żadnym wypadku nie upoważnia Policji do zatrzymywania DR. Wiem, że policjanci zazwyczaj taki DR zatrzymują i dlatego ich przełożeni wymyślili sobie , że jak ten termin minął to jednak policjant może zatrzymać DR - jest to bzdura sprzeczna z obowiązującymi przepisami PoRD.

Jakoś przepisy PRD mówią coś innego, zresztą przepis został wskazany.

Przepisy PoRD nic nie mówią o tym, że żeby policjant stwierdził czy pojazd został poddany badaniu technicznemu to potwierdzeniem tego może być tylko i wyłącznie pieczątka w DR. Chyba że ty masz swój kodeks drogowy i komentarz policjantów, którzy z naruszeniem prawa zatrzymują takie dowody. :D

Destructor, jesteś policjantem, zatrzymujesz mnie do kontroli drogowej daję di DR i "świstek" od diagnosty i powiedz mi które to dane nie zgadzają się ze stanem faktycznym ? Marka pojazdu, nr VIN ? Dane właściciela pojazdu ? A może pieczątki z przeglądów są podrobione ?

Ostatnia edycja:
Przepisy PoRD nic nie mówią o tym, że żeby policjant stwierdził czy pojazd został poddany badaniu technicznemu
naprawdę? No żartujesz chyba.
Destructor, jesteś policjantem, zatrzymujesz mnie do kontroli drogowej daję di DR i "świstek" od diagnosty i powiedz mi które to dane nie zgadzają się ze stanem faktycznym ?
Nie zgadza się to, że masz badanie ale nie ma go w DR. A DR się zatrzymuje jeśli się nie zgadzają w nim dane. Świstek nie jest załacznikiem do DR.

Co do żartowania - przeczytaj co napisałam dalej wo wyrwałeś wątek z kontekstu.
Oczywiście że świstek od diagnosty nie jest załącznikiem do DR ale jest dla policjanta potwierdzeniem, że pojazd został poddany badaniu w określonym terminie i z tego powodu policjant nie ma prawa zatrzymywać DR. :D

Ale ja nie piszę o braku badania tylko, że tego badania nie ma w DR a to DR jest dokumentem stwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu. A skoro badanie jest na świstku a nie ma go w DR to znaczy, że dane w DR są niekomplente czyli niezgodne ze stanem faktycznym. Ciężką masz mózgownicę albo udajesz głupiego.

Powrót