Dowód rejestracyjny wymiana czy nie?

• Autor wątku Autor wątku zygmuntbyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam lekką mózgownicę i nie udaję głupiej. Powtarzam ci po raz kolejny - klepiesz głupoty jak wielu policjantów na ich forum. Zrozum przepisy PoRD a potem dyskutuj. I naprawde nie wprowadzaj ludzi w błąd tak jak robią to już policjanci na ulicy.

Jasne nie będę ich wprowadzał a DR będą lądowały w urzędzie :D Nie klepię głupot, przecież te dane w dowodzie nie zgadzają się. Może się zgadzają? No to gdzie masz wbity przegląd?

Który przepis PoRD mówi, że żeby policjant stwierdził, że pojazd został poddany badaniu to musi być to potwierdzone tylko i wyłącznie pieczątką w DR ? Gdzie to masz zapisane ? Tworzysz wykładnię dla siebie i swoich kolegów z policyjnego forum i tyle :D

to musi być to potwierdzone tylko i wyłącznie pieczątką w DR ?
A niby gdzie?
Nie dociera do ciebie. To na podstawie DR stwierdza się dopuszczenie pojazdu do ruchu i tam mają się zagdzać wszystkie dane, w tym poddanie badaniom technicznym.
Art. 71.
1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki tury-stycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.
art.81
6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przy-czepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadze-nia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie prze-znaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do za-robkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki „SAM”, pojazdu zasila-nego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jaz-dy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicz-nym.
I to coroczne badanie techniczne nie wbija się na czoło tylko do DR, bo to na podstawie DR stwierdza się dopuszczenie pojazdu do ruchu.
§ 6. 1.W przypadku gdy wynik badania technicznego jest pozytywny, uprawniony diagnosta:
1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

jak wielu policjantów na ich forum
No to masz problem, bo to właśnie policjanci zatrzymują DR.

Ostatnia edycja:
Wiem, że zatrzymują co nie znaczy że jest to zgodne z PoRD. Ja znam takich którzy nie zatrzymują. :D
A gdzie ja napisałam, że pieczątka od diagnosty jest wbita na czole ?
A gdzie w przepisach PoRD jest zapisane że policjant zatrzyma DR w razie stwierdzenia że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu tylko i wyłacznie na podstawie pieczątki w DR ? Gdzie Destructor maszto zapisane ?
Czy ja gdzies napisałam, że policjant nie dostanie ode mnie DR podczas kontroli aby stwierdził, że pojazd jest dopuszczony do ruchu ?
Destructor, zacznij myślec nad tym co piszesz.

Ostatnia edycja:
To niech nie zatrzymują. Wyedytowałem swój post. jest to zgodne z PRD. Gdyby tak nie było już dawno by mieli przekroczenie uprawnień.

Może kiedyś będą mieli jak ktoś pociągnie sprawę aż do sądu. Ja znam jeden taki przypadek ale wkurzony kierowca podjechał zaraz do komendy i naczelnik drogówki kazał policjantowi zatrzymany DR zwrócić kierowcy. :D

Nie wspomniałeś że kierowca był znajomym komendanta bądź naczelnika. Jak można zapominać o tak ważnych szczegółach.

Zapomniałeś jeszcze dodać ze może dał im w łapę :D

Ta osoba nie miała żadnych znajomości oprócz znajomości prawa. DR zwrócili mu. :D

kforum odpowiedz mi na jedno pytanie. Po co w DR miejsca na pieczątki skoro wg Ciebie, nie trzeba ich tam miec?

Czy to aby jest zgodne z konstytucją? Przecież to nie moja wina, że w dowodzie jest tylko 6 miejsc. Dlaczego nie mogą zrobić dowodu, gdzie jest 20 miejsc i sprawa załatwiona? Może wystarczy to gdzieś*zgłosić, bo to jest jawny wyzysk nie z winy użytkownika. Też muszę właśnie wymienić dowód rejestracyjny już 2 raz, bo autem już*jeżdżę 13 lat i kolejny raz mam płacić za coś, co wynika nie z mojej winy...

Masz 100% racji Truman, jak skończyła mi się ważność dowodu osobistego to wymienili za darmo . Nie wiem dlaczego w przypadku braku miejsc na pieczątki w DR pobieraja opłaty.

Witam. Ja też mam taki problem tylko moja sprawa jest bardziej skomplikowana. Brakuje mi miejsca na badanie techninczne w dowodzie rejestracyjnym, tylko problem tkwi w tym. Moj dziadek wlasciciel nie żyje a mama jest współwaścicielem samochodu. Chcielismy wyrobic nowy dowód ale powiedzieli nam w urzedzie żeby to zrobic to musimy założyc sprawe spadkową, tylko że po śmierci dziadka odrzucilismy cały spadek po zmarłej osobie. No i co teraz. Samochód ma stać i gnic. Z tego co czytalem to raczej to zaświadczenie mi nic nie da. Prosze o podpowiedzenie mi czegos.

A co w przypadku gdy skończył mi się dowód (maj 2014), pojechałem na Okręgową SKP, wydali mi zaświadczenie a ja do teraz się nie zgłosiłem do wydziału komunikacji o wydanie nowego dowodu?
Czy jak tam pójdę wydadzą mi nowy dowód?
Nadmienię iż około 3 tygodnie po badaniu (po tym po którym dostałem zaświadczenie) auto uległo poważnej awarii silnika i do dziś stoi na podwórku...

Czyli auto mogę teraz tylko zezłomowac i wyrejestrować?
Tak wiem że powinienem ale teraz to już mleko rozlane...:/

Powrót