Drobna kradziez w niemczech

• Autor wątku Autor wątku daniel66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Umorzenie postępowania wg. § 153 StPO (Strafprozessordnung= niemiecki kodeks postępowania karnego) nie są rejestrowane w niemieckim rejestrze skazanych (Bundeszentralregister). Ta sprawa nigdzie nie będzie ujawniana i ona jest niekarana. Przecież nie została ukarana, skoro postępowanie umorzone zostało na podstawie § 153 StPO.

jeszcze raz bardzo dziekuje za informacje rowniez w imieniu zony.Pozdrawiam.

A jak ktoś woli to odsiedziec to co ma zrobic.

Ale co odsiedzieć? Był jakiś wyrok do odsiadki lub grzywna z zamianą na odsiadkę? Jeśli była to grzywna, to będzie zamiana na odpowiednią ilość dni do odsiedzenia (ta ilość dni odpowiada ilości tzw. stawek dziennych/Tagesaätze, których ilość sąd ustala w wyroku lub nakazie karnym). Trzeba odczekać, aż sąd zamieni niezapłaconą grzywnę na karę pozbawienia wolności policząną w dniach w ilości stawek dziennych, a kiedy przyjdzie wezwanie do odbycia tej kary, trzeba pojechać do wskazanego zakładu karnego i po prostu odsiedzieć określoną w wyroku lub nakazie karnym ilość dni.

Witam! Spotkała mnie podobna sytuacja, zrobiłam zakupy w sklepie kosmetycznym miałam w plecaku rzeczy drobne pędzel i kredke do oczu i zakupy z innego sklepu, na część rzeczy miałam paragon a na prae rzeczy z plecaka nie miałam, kupowałam je dzien wczesniej i nie wyciągłam, poza tym popełniłam karygodny błąd miałam w ręce kreskówkę i coś jeszcze nawet nie wiem co i przymierzalam z odcieniami ze sklepu, poszlam do kasy zaplacilam za produkty, chvialam wyjsc i kobieta mnie zatrzymala i kazała isc przodem zdenerwowałam sie spanikowałam jak uswiadomiłam ze mam w rece rzeczy nie zapłacone i chciałam je ukryc, pogorszyłam tylko sytuacje... w oddzielnym pokoju oddałam jej to co miałam, żadne tłumaczenie nie pomogło, powiedziała ze albo sie przyznam ze ukradłam albo wezwie policje, nie chciałm problemów poniewaz nie jestem w niemczech u siebie i troche dorabiam, wiec sie zgodziłam żeby uniknąć po 1 policji po 2 wiedziałam, ze popełniłam błąd i sie z tego nie wytłumacze :( w sklepie zapłaciłam kare 50 e, to co mialam w rece plus to co mialam w plecaku naliczyla na 23 e i stwierdzila ze wszystko ukradłam przeszukała mnie nawet moj portwel, policje i tak wezwała, policja powiedziala pierwsze ze jak mam pieniadze to zaplace u nich jeszcze i mnie puszcza, ale skonczylo sie na masie papierów, nie dostałam adwokata ani tłumacza komunikacja była w jezyku angielskim, na poziomie średnim z mojej strony... a moze i słabym bo nerwy miaąłm ogromne, zrobili mi badania DNA odciski i zdjęcia, ma przyjsc do mnie poczta z Sądu do 2 miesiecy, czego mogę się spodziewać?? dlaczego nie oddali mi rzeczy z innego sklepu? i jakie czekaja mnie konsekwencje, cała jestem w strachu bo sama sobie zrobiłam większych problemów przez głupotę

Witam mam pytanie pare miesiecy temu zlapano mnie na drobnej kradziezy az wstyd sie przyznac probowalam ukrasc dwie ozdobne swieczki o wartosci 2.99 euro i 3.99 zostalam zatrzymana przez ochrone zaprowadzona do pomieszczenia tam spisano moje dane zaplacilam tez kare 76 euro i zostala wezwana policja podpisalam dokument z moimi danymi i tyle nie musialam jechac na komisariat wypuscili mnie bez problemu. Teraz zaczynam prace i poproszono mnie o dokument o niekaralnosci czy za ra drobna kradziez bede miala cos w paierach? Bardzo prosze o odpowiedz

Witam mam pytanie moj chlopak zostal zatrzymany w polsce za kradziez alta z niemiec odsiedzial 4tygodnie we wroclawiu i zostal przewieziony do niemiec czy ktos orientuje sie co mu grozi za to i kiedy moge spodziewac sie go w domu spowrotem . Dodam jeszcze czy jesli w niemczech nie byl on karany czy moze liczyc na lagodniejszy wyrok kary ...

Witam,ja też mam problem.Dokonałam kradzieży w jednym z dyskontów w Niemczech na sumę 7.90euro.zostałam zatrzymana przez ochroniarza,zaprowadził mnie na zaplecze,tam towar zwróciłam, pan spisał protokół i moje dane.Zapłaciłam 50 euro na rzecz sklepu. Zadzwonił po policję, kiedy przyjechali,zrobii zdjęcie mojego dowodu i długo czekalismy na tel.Ponieważ nie znam dobrze języka niemieckiego nie wiedziałam o co chodzi,myslę że o potwierdzenie moich danych.Pani policjantka zapytała mi się czy mam jeszcze jakieś pieniądze,na odwrocie tego protokołu napisała taką notatke w moim imieniu"że jest mi bardzo przykro za to co zrobiłam,że więcej tego nie zrobię...itd' i kazała mi to podpisać.Jeszcze mi powiedziała że nie mogę robić tam zakupów.No i mnie puścili.Teraz nie wiem czego sie spodziewac?Teraz jestem w kraju i nie wiem czy przyjdzie mi jakies pismo?czy bedę musiała zapłacic jeszcze jakąś grzywne? i czy będzie moje nazwisko w rejestrze karanych?za jakis czas muszę wrócić do Niemiec.

Witam
Kradnij w polsce mniejsze kary chyba do 1500 zł to mała szkodliwość.
Pozdrawiam

Witam
Jestem studentka prawa w Niemczech i jak czytam niektorych tutejszych ekspertow to az mi sie w glowie nie miesci jak mozna opowiadac tyle bzdur.
Do zocha56:
Jezeli byla to kwota 7.90 to mozesz byc pewny, ze nic Ci za to wiecej juz nie grozi a na pewno nie postepowanie procesowe bowiem z niemieckiego prawa karnego wynika, iz do szkodliwosci o wysokosci do 50 Euro postepowanie karne zostaje tylko wtedy wszczeta jezeli poszkodowany wniesie taki wniosek. Najczesciej jednak tak sie nie dzieje bo koszty wyzej wymienionego procesu sa o wiele wyzsze!

Prosze pomóżcie mi przetłumaczyć.Przyszło mi pismo z prokuratury z takim orzeczeniem:Das Verfahren wird gemass 153Abs.1StPO eingestellt. Czy to znaczy że będzie rozprawa w sądzie?

Nie będzie żadnej rozprawy w sądzie, ponieważ postępowanie zostało umorzone, z uwagi na "znikomą" (gering) winę i na brak interesu publicznego w ściganiu tego przestępstwa (§ 153 ust. 1 StPO (niem. kodeks postępowania karnego). Ponieważ nic o tym nie piszesz, to umorzenie nie wiąże się z żadnym obowiązkiem.
A studentka prawa w Niemczech o numerze 215549 powinna się zastanowić nad tym, czy w tej sprawie został złożony wniosek przez poszkodowanego zgodnie z § 148 StGB, czy też nie został, skoro prokuratura wydała postanowienie o umorzeniu wg. § 153 Abs. 1 StPO, a także nad tym, czy wniosek poszkodowanego o ściganie związany jest z jakimiś opłatami i kosztami, poza kosztem papieru, koperty i znaczka wzgl. kosztów połączenia faksowego. Poza tym studentka powinna wiedzieć, że w niektórych miastach przy drobnych kradzieżach, karanych wg. § 148 StGB obowiązują zarządzenia szefów tamtejszych prokuratur o ściganiu z urzędu także tych drobnych przestępstw, z uwagi na ich okresową masowość; innymi słowy: prokuratorzy obowiązani są do uznania, że za ściganiem przemawia "öffentliches Interesse", co oznacza, że wniosek poszkodowanego nie jest konieczny do ścigania. Studentka może na egzaminie dostać pytanie o kryteria dot. "öffentliches Interesse" z.B. wg. § 148 StGB, i co studentka odpowie???

Ostatnia edycja:
Witam.
To jest profesjonolna odpowiedź.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam

Bardzo dziekuję za odpowiedz.Czyli nie dostane już żadnego pisma z prokuratury niemieckiej?Ja myslałam że to jest orzeczenie o wznowieniu sprawy,ponieważ nie znam dobrze języka niemieckiego,to sama sobie to przetłumaczyłam.Wcześniejszy tekst tego pisma brzmi tak:Ermittlungsverfahren gegen Sie wegen Diebstahls sehr geeherte Frau in dem oben genannten Verfahren habe ich mit Verfugung vom.05.11.2015 folgende Entscheidung getroffen: Das Verfahren wird gemass 153Abs.1StPO eingestellt. Tak brzmi całość.Czy napewno nie będę miała już żadnych konsekwencji?Pozdrawiam

No więc to zdanie po polsku brzmi tak: "Szanowna Pani Zośko56, w wyżej podanym postępowaniu decyzją z dnia 5.11.2015 postanowiłe(a)m: Postępowanie zostaje według § 153 ust. 1 StPO umorzone." To słowo "eingestellt" znaczy "umorzone" (einstellen = umorzyć, Einstellung=umorzenie, eingestellt = umorzone. A więc nie będzie dalszych konsekwencji. I ciesz się, że ta prokuratura ma dużo innej roboty. I musisz uwierzyć, że czasami darmowe wyjaśnienia i porady też są prawidłowe, a nie tylko te, za które trzeba płacić (chociaż różnie to bywa).

Witam prosze o pomoc co mnie czeka za kradziesz w sklepie w niemczech na 200euro jedzenie i elektronika to bylo paragraf242 byla policja wplacilam 425 euro i mam czekac

Napwno trzeba teraz czekac.Tylko nie wiadomo jak długo.Najwazniejsze żeby nigdy tego już nie robic.Mowie to z własnego doświadczenia bo nie dość ze szkoda pieniędzy to wstyd i nerwy takie ze spac po nocach nie można.

keissa napisał:
Napwno trzeba teraz czekac.Tylko nie wiadomo jak długo.Najwazniejsze żeby nigdy tego już nie robic.Mowie to z własnego doświadczenia bo nie dość ze szkoda pieniędzy to wstyd i nerwy takie ze spac po nocach nie można.[/QUO

Powrót