droga powszechnego korzystania

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziekuję za zainteresowanie, 1)czy mogę złozyć skargę do WSA nie czekając na odpowiedz z SKO? 2) czy organ I instancji powinien wydać po postanowieniu nastepną decyzję, która nie może być inna jak pierwotna,bo dowodu nie ma, a nawet usunięte są karpy drzew, które zostały wycięte, choć gmina nie ma tytułu prawnego do gruntu, a droga nie jest publiczna jak twierdziła gmina w pierwotnej decyzji (posiadam dokument od Wojewody).Wielkie dzięki za poświęcony czas.

o.sta napisał:
Dziekuję za zainteresowanie, 1)czy mogę złozyć skargę do WSA nie czekając na odpowiedz z SKO?

Tak

o.sta napisał:
2) czy organ I instancji powinien wydać po postanowieniu nastepną decyzję,

Tak, bo postepowanie zostalo wznowione

Złożyłam skargę do WSA poprzez gminę i teraz otrzymałam pismo z gminy informujące mnie o tym, że postępowanie zostało wznowione Postanowieniem, gdzie zostałam uznana za stronę tego postępowania, będzie wizja lokalna w terenie choć drzewa na granicy mojej działki z tą drogą zostały wycięte.1) Czy powinnam być na tej wizji, i czy mogę złożyć pismo wraz z zdjęciami tych drzew? 2) czy mogę w tym momencie ustosunkować się do (gruntu) tej drogi na której rosły te wszystkie drzewa ,że nie stanowi ona drogi publicznej tak jak gmina skłamała w wydanej decyzji dotyczącej wycinki drzew.Czy jednocześnie mogę złożyć wniosek o unieważnienie wydanej decyzji na podstawie podania przez gminę nieprawdziwych informacji ? Proszę o podpowiedz Vovtega

o.sta napisał:
1) Czy powinnam być na tej wizji, i czy mogę złożyć pismo wraz z zdjęciami tych drzew?

To pani prawo i nie obowiazek, a obecnosc nie wyklucza zlozenia pisma.

o.sta napisał:
2) czy mogę w tym momencie ustosunkować się do (gruntu)

Co dokladnie autorka pytania ma na mysli? :)

o.sta napisał:
Czy jednocześnie mogę złożyć wniosek o unieważnienie wydanej decyzji

Ktorej decyzji, czy tej ktora dotyczyla wlasnie wznowionego postepowania?

Wyjaśniam, grunt pod drogę jest wyodrębniony w czasie scalenia gruntów jako odrębna nieruchomość w 1985r.W terenie jej nie było do 2013r kiedy to gmina geodezyjnie wytyczyła drogę wprowadzając nas w bład, ze ta droga jest publiczna.Tak też wójt gminy wydał decyzję o wycince drzew na tej drodze wpisujac, ze jest to droga publiczna.
Niedawno dowiedziałam się,że droga ta jest drogą wewnętrzną,i pomimo wydzielenia jej w procesie scaleniowym,w dalszym ciągu pozostaje własnością właściciela nieruchomości dzielonej, potwierdza to wyrok NSA I OSK 2525/13 Z DNIA 28.07.2015. Wobec powyższego decyzja dotyczaca wycinki drzew na gruncie, który nie stanowił własności gminy została wydana z naruszeniem prawa.Napisałam wniosek do SKO o unieważnienie tej decyzji,chociaż decyzja została wykonana, a drzewa wycięte.Gmina robi wszystko, aby tą drogę przejąć, a ja chcę ja zagrodzić- tylko nie wiem czy prawidłowe będzie moje postępowanie.O dalszym rozwoju sprawy będę informowała.

Ostatnia edycja:
Witam! Złożyłam do WSA skargę na bezczynność Wójta. Wójt złożył wniosek do sądu o przeprowadzenie postępowania mediacyjnego. Sąd wezwał mnie do wskazania mediatora oraz poinformował mnie, że informacje dotyczące mediatorów udostępnia prazes sądu okręgowego. Ja nie wyrażam zgody na przeprowadzenie procedury mediacyjnej, chcę aby sąd wydał orzeczenie bez mediacji. Jakie pismo powinnam wysłać do sądu i czy muszę to uzasadnić? Proszę o pomoc

Bardzo dziękuję Voytegowi za zainteresowanie i podesłany link. Przeczytałam i z tego co zrozumiałam to niezależnie od mojej niechęci do mediacji to i tak sąd może je przeprowadzić. Jeśli nie wybiorę mediatora to i tak mediotora wyznaczy sąd. Zastanawia mnie tylko czy jeśli nie wyrażę zgody na mediacje to sąd może mnie do nich zmusić i kto będzie ponosił koszty tych mediacji.Proszę mi rozjaśnić bo mam obawy, że zostanę zapędzona w kozi róg. W innym wątku przeczytałam, ze organ sam wskaże mediatora wówczas, gdy strony wyrażą zgodę na samą mediację. Na wyrażenie zgody na przeprowadzenie mediacji termin wynosi 14 dni.Proszę mi rozjaśnić, czy mogę powiadomić sąd, że nie wyrazam zgody na przeprowadzenie procedury mediacyjnej, czy nie?

Ostatnia edycja:
Witam i proszę o podpowiedz. Złożyłam do SKO 6

Witam i proszę o pomoc. Trafiłam w SKO na mur. 6 miesięcy temu złożyłam odwołanie od decyzji i do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnej odpowiedzi ani orzeczenia. Sprawa jest pod sygnaturą(sprawdziłam w SKO). Jak zmusić SKO do wydania orzeczenia. Skorzystałam z pomocy Voytega i napisałam wezwanie do usunięcia naruszenia prawa na podstawie art 37&1 kpa. Czy tak powinnam zadziałać,Voytega proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót