O
o.sta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 104
Brak drogi w terenie od 100 lat, gmina wytyczyła 3m na drogę przez całą jej długość i dokonuje wycinki drzewostanu, za pozwoleniem KPN(teren Natura 2000).Właściciele gruntów nie wyrazają zgody na tą drogę, ale nie mają nic do gadania. Gmina pisze, że ma we władaniu owa drogę, jest ona drogą powszechnego korzystania- tak pisze gmina w pismach , że jest to droga gminna.Na mój wniosek do wójta o unieważnienie uchwały rady gminy o nadaniu statusu nie istniejącej drodze powszechnego korzystania, odpowiedz brzmi: Rada gminy nie podejmowała żadnej uchwały w sprawie nadania drodze statusu powszechnego korzystania, w związku z powyzszym nie można jej uniewaznić.Zlokalizowana droga stanowi drogę powszechnego korzystania jest we władaniu na zasadach samoistnego posiadania przez gminę.
Budzi moją wątpliwość to, ze samoistne posiadanie może stwierdzić tylko Sąd, a gmina nie przeprowadzała procesu. Skoro drogi nie było to i nie było władania. Gmina nie poczyniła żadnych nakładów a teraz wycina stary drzewostan .
Czy gmina mogła wziąć drogę której nie było w samoistne posiadanie? Proszę o pomoc, gdzie można się zwrócić w tej sprawie. Tak naprawdę w mojej ocenie to nie o drogę tu chodzi, bo ona nikomu nie jest potrzebna.
Budzi moją wątpliwość to, ze samoistne posiadanie może stwierdzić tylko Sąd, a gmina nie przeprowadzała procesu. Skoro drogi nie było to i nie było władania. Gmina nie poczyniła żadnych nakładów a teraz wycina stary drzewostan .
Czy gmina mogła wziąć drogę której nie było w samoistne posiadanie? Proszę o pomoc, gdzie można się zwrócić w tej sprawie. Tak naprawdę w mojej ocenie to nie o drogę tu chodzi, bo ona nikomu nie jest potrzebna.