DT partners zadłużenie Telekomunikacyjne Internet dawne ASter city

• Autor wątku Autor wątku EmiL001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EmiL001

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam
parę dni temu odezwał się windykator z firmy Dt partners pan dodam odrazu był bardzo nie miły chamski w trakcie mojej wypowiedzi do niego potrafi powiedzieć czekam na pieniądze do jutra albo sąd i wizytacja terenowa.

Do zapłaty mam 960 zł

i tu moje pytanie ostatnim tropem jaki mam w związku z moim zadłużeniem jest mail od upc

Informujemy, że 25-02-2012 upłynął termin płatności faktur za usługi UPC oraz Aster wystawionych przed połączeniem prawnym spółek. Do dnia dzisiejszego nie odnotowaliśmy wpłaty na Państwa koncie abonenckim....W przypadku nieopłacenia zaległości będziemy zmuszeni uruchomić procedurę windykacyjną.

czy od tego momentu mam liczyć przedawnienie ? i czy wgl przedawnienie mi przysługuję ?

Co do firmy windykacyjnej rozmawialem pare razy z nimi i za kazdym razem mowie prosze przeslac mi pismo informacje o moim faktycznym dlugu dopiero bedziemy rozmawiac bo ze telefonicznie czy smsem ktos mi napisze ze mam do splaty tyle i tyle nie jest dla mnie wiarygodne
pisma od ponad tygodnia nadal nie dostałęm

UPC sprzedało dług tej firmie o niczym mnie nie informując czy oni czasem nie maja obowiązdku o tym poinformować ?

proszę o pomoc bardzo pilna sprawa

Ostatnia edycja:
EmiL001 napisał:
dodam odrazu był bardzo nie miły chamski
Jak zwykle. Z takimi najpierw rozmawia sie grzecznie, jak nie rozumie - jego językiem. A najlepiej pożegnać.
EmiL001 napisał:
czekam na pieniądze do jutra albo sąd i wizytacja terenowa.
Pomachaj, życz szerokiej drogi i powodzenia. "Wizytacja" nie ma prawa przekroczyć progu twego domu, jeśli nie wpuścisz.
EmiL001 napisał:
Informujemy, że 25-02-2012 upłynął termin płatności faktur
Zatem roszczenie przedawnione - 3 lata. Z chamskim panem nie ma sensu ani o czym rozmawiać. Zarzut przedawnienia - w ew. sprawie sądowej.

marian.pazdzioch napisał:
Jak zwykle. Z takimi najpierw rozmawia sie grzecznie, jak nie rozumie - jego językiem. A najlepiej pożegnać.
Pomachaj, życz szerokiej drogi i powodzenia. "Wizytacja" nie ma prawa przekroczyć progu twego domu, jeśli nie wpuścisz.
Zatem roszczenie przedawnione - 3 lata. Z chamskim panem nie ma sensu ani o czym rozmawiać. Zarzut przedawnienia - w ew. sprawie sądowej.

Dziekuję za szybką odpwiedz

Jak wygląda sprawa tego przedawnienia
Nie wiem jak do tego się zabrać powiedzieć chamskiemu panu z windykacji dług przedawniony ? czy trzeba do sądu iść?
nawet jak oni dadzą to do sądu to przecież to wszystko odbywa się zaczonie bez mojej osoby nawet nie będę wiedział kiedy toczy się ta sprawa ? kiedy trzeba wniosek o przedawnienie wnieść ?

Ostatnia edycja:
Witam,

Mam podobną sytuację, tylko na większą ilość faktur. Faktury z terminami na 25.02.2012, 25.03.2012, 25.04.2012, 25.05.2012, 14.07.2012 i jakaś tam nota obciążeniowa na 25.06.2012. Faktycznie umowa była rozwiązywana, bo walczyłem z nimi, żeby w ogóle mi przysyłali faktury pocztą i nerwy w końcu puściły. Łączna wartość 543,42 zł, a "tytułem odsetek naliczonych przez nowego wierzyciela" wyszło dodatkowo 215,52zł. na dzień 06.05.2015.
Zero informacji, że dług zostaje sprzedany.

I tu mam pytania. Czy mogą wymagać opłacenia wszystkich faktur?
I co to są te odsetki naliczone przez nowego wierzyciela? Na tej informacji jest napisane, że UPC nie naliczyło żadnych odsetek ani kosztów.

Każdy może się domagać czego tylko chce. Słowo klucz: może (tzn. że mu wolno).

Ok, czyli jeżeli wniosą teraz sprawę do sądu, to moge wnosić o przedawnienie faktur do 25 maja, a pozostałe dwie musiałbym płacić?

Generalnie nie miał bym z tym problemu, gdyby nie fakt, że nikt z UPC nie raczył mnie powiadomić, że jest zadłużenie. A teraz jak zadzwoniłem i poprosiłem o przesłanie zadłużonych faktur, to usłyszałem, że nie jestem dla UPC stroną i muszę zgłosić się do firmy windykacyjnej, żeby to oni wyciągnęli moje faktury.
A co się dzieje z tymi odsetkami nowego wierzyciela? Rozumiem, że to już muszę opłacić, pomimo przedawnienia faktur?

Nie tylko o przedawnienie. Roszczenie może być też bezzasadne. To powód musi wykazać, że jest należne. Zaś odsetki przedawniają się wraz z należnością główną

Nie tylko o przedawnienie. Roszczenie może być też bezzasadne. To powód musi wykazać, że jest należne. Zaś odsetki przedawniają się wraz z należnością główną

Marian mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie :D ?

EmiL001 napisał:
Nie wiem jak do tego się zabrać powiedzieć chamskiemu panu z windykacji dług przedawniony ? czy trzeba do sądu iść?
nawet jak oni dadzą to do sądu to przecież to wszystko odbywa się zaczonie bez mojej osoby nawet nie będę wiedział kiedy toczy się ta sprawa ? kiedy trzeba wniosek o przedawnienie wnieść ?
Chamskiemu panu to można powiedzieć by spadał na drzewo najbliższe. Informacja o przedawnieniu tylko go rozśmieszy w rozmowie i dalej będzie wydzwaniał. Ty nigdzie nie idziesz, nic nie wnosisz - dopiero jak wniosą pozew to ty wniesiesz zarzuty w sprzeciwie/odpowiedzi na pozew. Nic nie jest zaocznie, to nie sąd CzeKa.

Lepiej się upewnij czy adres jaki miał aster, upc, a teraz dt partners to twój aktualny bo jak zmieniał się adres od tamtego czasu to nakaz sądowy dostaniesz na tamten adres i w ogóle się nie będzie można odwołać, a o nakazie dowiesz się jak ci komornik pensje zajmie lub konto wyczyści. Jak mają niekatualny adres to lepiej im podaj aktualny żebyś mógł się od nakazu odwołać bo inaczej będzie jak wyżej napisane...

Adres mieli dobry i mój aktualny
czyli dostaje pozew i do sądu wnoszę wniosek o przedawnienie ?

Informacja o przedawnieniu tylko go rozśmieszy w rozmowie i dalej będzie wydzwaniał.

HAHAHA XD dziś mu koło 15 jak dzwonił powiedziałem że nie dostałem nadal żednego pisma od nich on że do zobaczenia w sądzie i już nie będzie tak miło ja no to że wniosę wniosek o przedawnienie wedle prawa on właśnie się ROZESMIAL ja na to żegnam i rozłączyłem się

PettiniaLEPew napisał:
to nakaz sądowy dostaniesz na tamten adres i w ogóle się nie będzie można odwołać,
Twoja odpowiedź brzmi dwuznacznie.
Nie będzie można się odwołać zawczasu, ale będzie można później, wskazując brak prawidłowego doręczenia.

EmiL001 napisał:
HAHAHA XD dziś mu koło 15 jak dzwonił powiedziałem że nie dostałem nadal żednego pisma od nich on że do zobaczenia w sądzie i już nie będzie tak miło ja no to że wniosę wniosek o przedawnienie wedle prawa on właśnie się ROZESMIAL ja na to żegnam i rozłączyłem się
Czyli wszystko wg szablonu :)
Oczywiście że to normalne, wszak nie powie ci: a rzeczywiście ma pan rację, przedawnione więc ja najmocniej przepraszam iż ośmieliłem się szanownego pana niepokoić takimi bzdurami :D

Ostatnia edycja:
Twoja odpowiedź brzmi dwuznacznie.
Nie będzie można się odwołać zawczasu, ale będzie można później, wskazując brak prawidłowego doręczenia.

Będzie można, ale po fakcie. Najpierw komornik zajmie konto bankowe, lub pensję, wtedy dłużnik się dowie, że tego komornika ma (bo znając praktyki pismo do dłużnika też wysłane będzie na stary adres) i dopiero jak siano zniknie z konta czy wypłaty będzie można rozpocząć żmudny proces zaskarżania i walki o zwrot kilkuset złotych... większość ludzi machnie wtedy ręką bo gra nie będzie zachodu. Dlatego uważam, że lepiej od razu upewnić się u wierzyciela jakie mają adresy, aby w przypadku otrzymania pisma z esądu móc od razu się bronić.

PettiniaLEPew napisał:
bo znając praktyki pismo do dłużnika też wysłane będzie na stary adres
Znając praktyki to ci powiem, że to właśnie komornik odnajduje pod właściwym adresem

Jak już dojdzie do tego że dostanę ten pozew jak dalej postępować?

Przyjdzie pozew, to pokażesz i się zobaczy co trzeba napisać :)

Witam
Mam podobna sytuację. 01.08.2011 r podpisanie umowy z Aster na usługi tv. Wszystko swietnie działało.Nagle w lutym 2012 przestała dzilac kablowka co zglosilam do Aster, ale dowiedzialam sie ze usługi teraz naleza do UPC. Bez mojej zgody odsprzedano umowe do UPC.( czy powinni poinformowac klienta o zmianie operatora i dac mozliwosc wyboru kontynuacji uslugi badz nie? to jedno z moich pytan) Probowalam sie dodzwonic do UPC i zglaszalam, ze nie dziala u mnie tv i zeby ktos przyjechal, po 3 tyg bezskuteczych prob i braku tv, byłam juz mocno zła na cala ta sytuacje. Przyszło do placenia faktury jak co miesiac i stwierdzilam ze skoro nie mam tv i nie chca mi naprawic to nie zaplace.I tak do maja nie placilam, bo nikt nie przyjezdzal z UPC a rozmowy telefoniczne zaczely sie konczyc na tym, ze to ja mam zapalcic to oni kogos wysla.Złozylam reklamcje mailem i zadzwonila do mnie pani z informaja ze zalegam z platnoscia 3 miesiac wiec oni mi tv nie włacza a moja reklamacja jest nie uwzgledniona. Wtedy sie juz naprawde wkurzylam i olalam sprawe. po roku otrzymalam inf sms ze z dniem 01.08.2012r czyl po roku od zawrcia umowy mam dług wobec UPC na kwote 2463zł po odłaczeniu usług. Jakich usług jak od lutego 2012r ich w ogole na moja rzecz nie swiadczyli.Probowalam sie dodzwnic do UPC, ale przemile panie tylko mnie przelaczaly miedzy soba i nie byly w stanie udzielic mi inf - jedynie prosze zaplacic
W tym roku w maju otrzymalam tel od DTP ze przejeli moj dług za 3 faktury z 01.04.2012 za 01.07.2012 oraz note obciazeniowa z 10.08.2012 r Obecna kwota zadłuzenia to ponad 3500zł bo sobie doliczyli swoje uslugi. Dzwonila do mnie "mila Pani" ktora nie chiala mi udzielic zadnych informacji do jakiej to umowy za co te pieniadze i probowala mi wmowic ze odebralam jej maila. Po czym podala mi adres mailowy który wcale do mnie nei nalezal.Powiedzialam ze nie wiem o co chodzi i sie rozlaczylam.Czy sprawa juz ulegla przedawnieniu? czy roszczenia sa zasadne? czy dopiero od 10.08.2015r mine termin czyli od wystawionej noty obciazeniowej?
Absolutnie telefonicznie nie dalam sie wyprwadzic z równowagi i nie obiecalam tez splacenia dlugu itp.
Prosze o pomoc co teraz z tym zrobic? Czy sprawa sie przedawnila?

Spójrz na terminy płatności - i będziesz widzieć czy i co się przedawniło. Zasadność roszczenia to już inna para kaloszy - bez kwitów z sądu nikt ci tego nie powie

co ciekawe nie placilam tez w maju i czerwcu 2012r a tych faktur nie ma wymienionych, natomiast sa 3 faktury na date 01.04.2012. te sie przedawnily to jasne a ta z lipca i nota obciazeniowa z 10.08.2012r ???
Widze, ze wiecej osob jest tak nabitych w butelke przez Aster/UPC

czy kwity z sadu beda zwierac tylko nakaz zaplaty, czy bedzie to jakos umotywowane? Jakie sa szanse na udowodnienie, ze tych usług nie swiadczyli jak mam tylko maila do nich wyslanego. Rozmowy z UPC byly przez nich nagrywane, ale ja kokretnych dat tych romow juz nie pamietam, wiec jak je wyciagnac jako dowod?

Powrót