E-mail od Centrumkurierskie.pl

• Autor wątku Autor wątku martinuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam !!! Ja tez mam problem z tą " firmą " i sprawę przekazałam do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej naliczyli mi 220 zł za źle zadeklarowane wymiary paczki o czym mnie poinformowali miesiąc po dostarczeniu przez firmę ups paczki. Odpisują mi na maile ale trzymają się swoich danych nie czytają chyba nawet dokładnie korespondencji która do nich się pisze.a wiecie co jest najdziwniejsze że nikt z Was ani ja nie dostałam informacji o niezgodności wymiarów rzeczywistych z faktycznymi w momenice gdy paczka była wysyłana.

A ja własnie dostałam fv korygującą walczyłam z nimi i zostało mi wszystko umożone 0,00 zł do zapłaty trzeba walczyc i straszyc ich a nie płacić jak się otrzyma meila .

mnie również nękali wezwaniami do zapłaty 36 zł za paczki wysłane kilka miesięcy wcześniej... dzisiaj dostałem przedprocesowe wezwanie do zapłaty z kancelarii prawniczej, jednak kwota to już 205 zł (koszty egzekucyjne). Czy ktoś może mi poradzić co z tym zrobić ? Zadzwoniłem do nich od razu trochę nawymyślałem i poprosiłem o przesłanie dokumentów z firmy kurierskiej, obawiam się tylko że ta kancelaria będzie naliczać mi odsetki o czym pisze w liście. Do sądu nie mam zamiaru chodzić bo nie mam na to czasu ani nerwów, ale płacić im też nie chcę bo jak zacznę to zapewne wystawią mi kolejne faktury za przesyłki moich przodków ....

Ja dostałam własnie fakturę , rozumiem ze mam pisać reklamację listem poleconym ? mam zaadresować na centrum kurierskie czy CREATIVE-IT bo ta nazwa jest na fakturze ?
A co jeśli w ogóle ich zignoruję i tak to zostawię ?, oczywiście mam pewność że przesyłka nie ważyła więcej niż zadeklarowałam , bo byłam zleceniodawca i jednocześnie odbiorcą .Prosze o pomoc.

z mojego doświadczenia wynika że najlepiej jest kompletnie ignorować ich wiadomości każda próba wyjaśnienia sprawy wiąże się ze zwiększonym nękaniem. Ale niech każdy robi jak uważa, a najlepiej gdy ktoś by zrobił porządek z takimi firmami ...

Ty tak zrobiłeś i dali Ci spokój???? Mam pewność że wymiary mojej paczki sie zgadzały , bo ją mam w garażu i jest to oryginalne opakowanie. wiec to na pewno wyłudzenie, powinno się to nagłośnić , bo gdybym nie miała paczki , kto wie może uwierzyłabym że rzeczywiście była większa.... i zapłaciła

Po pierwsze, czy jesteś pewna,że pisze do Ciebie ta firma, z której usług korzystałaś? Możesz pisać reklamacje, ale nic nie płać dopóki nie dostaniesz nakazu zapłaty

Tak , zamawiałam usługę przez pośrednika Centrum Kurierskie, natomiast usługę kurierską świadczyła firma UPS. Nie mogę tej faktury reklamować do UPS bo ja dla nich nie jestem stroną.
A to centrum cały czas żąda zapłaty, w ogóle nie odpowiadając na moje zarzuty.... `Zastanawiam sie czy tego gdzieś nie zgłosić , nie można pozwalać na takie oszukiwanie ludzi!!!!

U mnie to samo, właśnie dostałam wezwanie do zapłaty i straszą mnie wpisaniem do krajowego rejestru długów.
Ponoc moja paczka miała rozbieżność w wadze, i co najlepsze o 20kg!
Każa mi zapłacić 372zl! Pisałam z nimi i chciałam to jakoś wyjaśnić, ale jak grochem o ściane. Zapłaciłam za wysyłkę 1600zl i każa mi dopłacić jeszcze prawie 400zl, smiech na sali.
Też zastanawiam się czy tego gdzieś nie zgłosić, ale niestety nie bardzo się na tym znam i nie wiem co robić

Ja dostałem po ponad roku. Na szczescie korzystałem z ich usług tylko sporadycznie. Paczka była poniżej maksymalnych wymarów i nie miała wagi maksymalnej w tym przedziale . Ponieważ wysyłam bardzo dużo paczek dobrze ze korzystałem z innego pośrednika, co by było gdyby naliczyli mi za te np 1000 paczek , ot tak po pół roku np 50.000zł? Próbowałem na opineo dać im negatywa ale oczywiscie opineo dba o tych którzy im płacą i po kilkunastu emailach z wymiana informacji żądali coraz więcej dokumentów i uzasadnień. Wspomnę ,że ocena pozytywna jest wystawiana natychmiastowo.

Witam, i jak sprawa potoczyła się dalej, chodzi mi o to czy rzeczywiście kierują sprawę do Sądu i dokonują wpisu do KRD?? zastanawiam się czy nie można ich pozwać do sądu o nękanie....

@Diana_1982 Tobie bym tego zdecydowanie nie polecał. Szczególnie, że nawet nie zauważyłaś, że tu nie ma mowy o oszustwie. Z takim podejściem nagadasz bzdur i jeszcze sama "rykoszetem" oberwiesz.

pisze o nękaniu a nie oszustwie, zresztą jak nazwać celowe wprowadzanie klientów w błąd? i żądanie od nich zapłaty za bezpodstawnie wystawioną fakturę ? mam to szczęście że byłam zarówno zleceniodawcą jak i odbiorcą, paczką jest u mnie, jest to oryginalne opakowanie gdzie są podane rozmiary opakowania przez producenta, sama też razem z mężem zmierzyłam pudełko.
Gdyby chodziło o nieporozumienie centrum kurierskie rozpatrzyłoby przecież pozytywnie moją reklamację...????

martinuz napisał:
No i dziś dostałem po dłuższym czasie kolejne maile:

"WEZWANIE DO ZAPŁATY

Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami) wzywamy do natychmiastowego uregulowania należnej sumy, zgodnie z poniższym zestawieniem.

Słownie do zapłaty: osiem złotych 61 / 100 PLN

Wymienioną sumę prosimy przekazać na nasz rachunek bankowy
50102055581111145200004086
w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.

Informacje o nieuregulowanych zobowiązaniach,
zgodnie z Ustawą o udostępnianiu informacji gospodarczych
i wymianie danych gospodarczych
z dnia 9 kwitenia 2010 r.
(Dz.U. Nr 81, poz. 530), będą przekazywane do:

Krajowego Rejestru Długów
Biura Informacji Gospodarczej SA
ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław
Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA - lista dłużników w Polsce

Informacja o zadłużeniu upubliczoniona będzie w systemie KRD do dnia zapłaty
lub do 10 lat od daty dokonania wpisu.

Umieszczenie informacji o Państwa zobowiązaniach w Krajowym Rejestrze Długów skutkuje ograniczeniem możliwości swobodnego funkcjonowania na rynku konsumenckim lub prowadzenia działalności gospodarczej, nawet do 10 lat.
Dłużnicy notowani w KRD napotykają na znaczne utrudnienia w korzystaniu z usług finansowych (kredyty, zakupy ratalne, leasing), telekomunikacyjnych (możliwość kupna telefonu w abonamencie), multimedialnych (telewizja kablowa, szerokopasmowy dostęp do Internetu), wynajmu lokali (mieszkania, biura, magazyny) itp.
Banki, firmy leasingowe i pośrednictwa ratalnego, operatorzy telefoniczni, telewizje kablowe i wiele innych firm może w takim przypadku odmówić współpracy albo zaoferować ją na gorszych warunkach.

&nbsp
Mateusz Ziaja

Obsługę sprawy w naszym imieniu prowadzi Kancelaria Prawnicza Iustitia T.Godzik & Wspólnicy Spółka komandytowa."

Coś im odpisywać, czy olewać ich dalej? Wg mnie ciągle jest brak podstaw to zapłaty.

Ktoś coś już wie?
Witam , proszę o informację jak sprawa się skończyła, bo nie wiem co z nimi robić a mam pewność ,ze przesyłka nie miała większych wymiarów.

SPRAWA ZAKOŃCZONA!
Do wszystkich którzy mieli do czynienia z Centrum Kurierskim lub którym przytrafiła się podobna historia z próbą wyłudzenia pieniędzy przez firmę pośredniczącą.

W moim przypadku po roku od wysłania paczki stwierdzono rzekomą niezgodność wymiarów oraz wyliczono tzw. wagę gabarytową. Żądali kwoty nieco ponad 300zł.
Mimo, że proponowali mi w mailu wysłanie protokołu z sortowni potwierdzające niezgodność to nic takiego nie dostałem. W żaden sposób nie potrafili mi udowodnić co dokładnie stwierdzono.
Otrzymywałem najpierw mailowo kolejne wezwania do zapłaty a następnie prawie po dwóch latach dostałem pisemnie z kancelarii prawniczej wezwanie przedprocesowe.
Tutaj nadal bazowali na tym, że większość ludzi się wystraszy i zapłaci.
Na nic nie reagowałem ponieważ byłem pewien, że jest to próba wyłudzenia pieniędzy. Oczywiście mimo wszystko cała ta sytuacja była dla mnie w pewien sposób stresująca (jak dla większości).
Po kilku miesiącach od tego wezwania otrzymałem z sądu Nakaz Zapłaty w Postępowaniu Upominawczym.
Na tym etapie już trzeba zacząć działać, w przeciwnym razie będzie trzeba zapłacić.

Co istotne w Pozwie w "Innych wnioskach pozwu" napisane było:
"W przypadku wniesienia przez Pozwanego w sposób prawidłowy sprzeciwu wnoszę o:orzeczenie wyrokiem zgodnie z żądaniem określonym w pkt. 6 i 7 pozwu, nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności, przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność powoda."

Złożyłem odwołanie od tego nakazu. Minęło jakieś pół roku i dostałem z sądu Wezwanie Strony Do Osobistego Stawiennictwa w celu przesłuchania w charakterze strony.

Rozprawa się odbyła (tylko ja, sędzia i protokolant), potwierdziłem wszystko co opisałem w odwołaniu i przedstawiłem całą sprawę.
Po niecałym tygodniu zapadł wyrok: żądania powoda zostały oddalone ze względu na brak dowodów świadczących o ich słuszności.
Pamiętam, że na rozprawie właśnie o to sędzia mnie dokładnie zapytał (co wcześniej również sam podkreślałem), czy nie otrzymałem żadnego protokołu potwierdzającego niezgodność wymiarów.

Jak widać, nie należy się bać! Tacy oszuści bazują na ludzkim strachu. Większość ludzi pewnie będzie wolała zapłacić i mieć spokój. Niestety właśnie dlatego być może takie praktyki się im opłacają. Gdyby każdy, którego chcą oszukać, składał sprzeciw a oni za każdym razem ponosiliby koszty, to w końcu by zrezygnowali.

NIE DAJCIE SIĘ! Ja sam w razie potrzeby chętnie udostępnię treść mojego odwołania aby innym było łatwiej (konsultowałem go z prawnikiem).
Tak naprawdę jedyny poświęcony na to czas to właśnie napisanie odwołania, dostarczenie go do sądu a później, krótka kameralna rozprawa. To wszystko, a oszuści nie będą górą.

Pozdrawiam wszystkich i życzę odwagi! :-) :-)

Szkoda że prawnika nie wziąłeś ,skosiłby ich za swoje koszta .

Jasne, byłoby super gdyby ponieśli jakieś większe finansowe konsekwencje ale ja właściwie żadnych kosztów (poza czasem) nie poniosłem.
Prawnik z którym konsultowałem odwołanie to mój znajomy.
Szczerze mówiąc ja po prostu chciałem mieć to z głowy.

Powrót