e-sąd i długie oczekiwanie

• Autor wątku Autor wątku mefjiu12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie odnośnie wskazywanych adresów w pozwie, jeżeli jest to pozew przedsiębiorcy przeciwko innemu przedsiębiorcy. W pozwie wskazuję tylko numer NIP, nie wskazuję (i nie posiadam) nr PESEL pozwanego. Adres weryfikuję w CEIDG oraz REGON. Niekiedy między tymi dwoma "bazami" są drobne różnice. Czy mam rozumieć, że e-Sąd nie weryfikuje adresu przedsiębiorcy z bazami CEIDG lub REGON a z bazą PESEL? Co jest w przypadku powództwa przeciwko spółce z o.o., adres jest weryfikowany z KRS czy jeszcze inaczej? Proszę o informacje, mam dużo statusów "Zadekretowano – Nowa – Adresy zweryfikowane negatywnie" w złożonych pozwach, chociaż adresy przedsiębiorców są zgodne z CEIDG. Pozywam przedsiębiorcę więc obowiązuje mnie art. 133. § 2a kpc

Co powinnam zrobić z tymi sprawami, które mają taki status a ja wiem, że adres jest poprawny?

Przy okazji ile teraz czeka się na nakaz zapłaty, pozwy składałam kilka dni temu. Z góry dziękuję za pomoc.

Wskazany przepis nie dotyczy każdego przedsiębiorcy, a tylko spółek. Więc oczywiste jest, że spółka, to KRS, no chyba że stary RGB.

W CEIDG masz jedynie adres do korespondencji, a nie masz miejsca zamieszkania, chyba że masz dostęp do danych ukrytych.

Jeśli jesteś pewna, że adres jest poprawny, możesz dodatkowo oświadczyć to sądowi w odrębnym piśmie. Pamiętaj jednak, że obecnie sąd może Cię ukarać grzywną, jeśli okaże się jednak, że adres był zły, a Ty tego nie weryfikowałaś.

Czeka się DŁUGOOO...Z nielicznymi wyjątkami.

Obecnie nie polecamy esądu dla pojedynczych sprawy. Zwykłe sądy działają znacznie szybciej.

rafal_26 napisał:
Czeka się DŁUGOOO...Z nielicznymi wyjątkami.

Obecnie nie polecamy esądu dla pojedynczych sprawy. Zwykłe sądy działają znacznie szybciej.

Mam dwie sprawy z numerami trochę ponad 1,9 mln złożone w lipcu i zaczynam się zastanawiać czy tego nie cofnąć i wysłać normalnie.

rafal_26 napisał:
Wskazany przepis nie dotyczy każdego przedsiębiorcy, a tylko spółek. Więc oczywiste jest, że spółka, to KRS, no chyba że stary RGB.

Dlaczego ten przepis miałby dotyczyć*tylko spółek. Gdzie znajdę*definicję przedsiębiorcy, w przepisie wyraźnie jest napisane: dla przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych. Nie ma wzmianki, że chodzi o spółki i wspólników spółek. Bardzo proszę o więcej informacji na ten temat bo się pogubiłam.

Więcej informacji znajdziesz w komentarzach i w kilku uzasadneiniach Sądu Najwyższego.

Wszystko się niestety zgadza. To jest ewidentny błąd ustawodawcy. Zresztą w KRS miały być wszystkie "firmy", ostatecznie się tego nie udało zrobić i powstało CEIDG a ustawodawca tego nie przewidział.

Zatem pytanie w pozwach przeciwko przedsiębiorcom wskazuje adresy z CEIDG albo adresy podane przy zawieraniu umów. Czy przy negatywnej weryfikacji mogę się spodziewać, że nie otrzymam nakazu zapłaty? Jaka jest w tej chwili praktyka? Co można zrobić? Coś pisać? Wycofać pozew i składać z innymi ustalonymi adresami aż trafię w ten właściwy? Jakieś inne pomysły? Może do adresu trzeba się już odnieść*w uzasadnieniu, co tam napisać, żeby to "przeszło" mimo ewentualnej negatywnej weryfikacji?

Npisałem, że rozwiązań jest kilka. Wezwanie pod rygorem zwrotu, przekazanie do sądu własciwego lub nawet wydanie nakazu.

Można próbować złożyć pismo i potwierdzić, że adres jest właściwy i tam prowadziła pani korespondencję z dłużnikiem, a dłużnik odbierał.

Ps. to że się wszystko zgadza to chyba oczywistość, to ja tutaj odpowidam na pytania...

Mam jeszcze kilka pytań.

1. Zgodnie z art. 208 z indeksem 1 kpc Sąd z urzędu ustala nr PESEL pozwanego będącą osobą*fizyczną. Czy w e-Sądzie, jeżeli podaję*w pozwie tylko numer NIP pozwanego, bo nie posiadam PESEL to Sąd sam ustali nr PESEL i np. zamieści go na nakazie zapłaty? Jak to wygląda? Czy jeżeli składacie pozwy tylko z NIP to Sąd sam znajduje PESEL? To potem ma znaczenie przy egzekucji komorniczej.

2. Kiedy pozywam wspólników spółki cywilnej pozywam ich solidarnie. Mam np. dłużnika, typu S.C. z dwoma wspólnikami. Pozywam Jana Kowalskiego oraz Tomasza Kowalskiego jako wspólników tej spółki S.C. czy w pozwie dla obu pozwanych wskazuję NIP spółki cywilnej której są wspólnikami, czy muszę*wskazać NIPy tych dwóch wspólników.

1. ten przepis dotyczy ROZPRAWY, przed sądem w epu nie odbywa się rozprawa;
2. pozywasz dwie odrębne osoby fizyczne z oznaczeniem ich odpowiedzialności, jako solidarna, jeśli posiadasz nipy obu, wskaż te nipy; oczywiście albo w uzasadnieniu albo w opisie wskazujesz również, że prowadzą spółkę cywilną, dlatego odpowiedzialność jest solidarna;

Jeśli obecnie czeka się 2-3 m-ce na nakaz, to ile się czeka na klauzulę ?

Tutaj też bywa niezły rozrzut, ale w większości jest to standardowe 5-8 tygodni. Oczywiście od doręczenia nakazu.

Zresztą z tymi 3 miesiącami to trochę przesada.
Wczoraj w mediach pojawił się artykuł, z którego wynika, że w lipcu i sierpni wpływ był prawie o 60% mniejszy od standardowego (200 tysięcy miesięcznie), dopiero we wrześniu zbliżył się do 180 tysięcy.
Co wynika z tych cyferek?
Dla osoby zorientowanej tylko to, że w najbliższym czasie oczekiwanie na nakaz powinno zbliżyć się do maksymalnie dwóch miesięcy. Zresztą pod koniec roku wszystkie sądy przyśpieszają...

Zawsze radzę swoim klientom, że jak mają pewność, że dłużnik się nie zaskarży, a zależy im na kosztach, warto korzystać z esądu, jak dług jest niepewny (może być zaskarżony nakaz), lepiej udać się do tradycyjnego sądu.

Poczekamy, zobaczymy. Szkoda tylko, że nie napisali, ile spraw jest do rozpoznania.

Witam,
Czy ktoś się może orientuje, jaki aktualnie numer sprawy jest rozpatrywany?
Ja czekam już prawie 3 miesiące (od 13 sierpnia), i krew mnie zalewa. Szybciej chyba by poszło w tradycyjnym sądzie. Mam ochotę przenieść tą sprawę do normalnej instancji.

rafal_26 napisał:
Waź i przenieś :D

Widze kolega to chyba pracownik sądu ;) A na poważnie, zadzwoniłem i zostałem poinformowany że wlasnie są rozpartywane sprawy z lipca/sierpnia/września zależnie od referenta. Wiec poczekam. Moze jutro ktoś zajmie się moją sprawą.

Witam,

po okolo 3 miesiącach moje sprawy w e-sądzie wreszcie ruszyły i z większością nie ma żadnych problemów, ale do jednej sprawy doszło tak zwane "zarządzenie inne":

Sąd Rejonowy...
z a r z ą d z a
doręczyć pozwanemu odpis pisma procesowego pełnomocnika powoda uzupełniającego braki formalne pozwu
wraz z odpisem pozwu i nakazu zapłaty.

Dodam tylko, że to zarządzenie pojawiło się wraz z nakazem zapłaty.

Czy ktoś mógłby mi to zarządzenie przetłumaczyć?

Prawdopodobnie Sąd wzywał Cię do uzupełnienia braków formalnych. To zarządzenie dotyczy doręczenia odpisy właśnie tego pisma wraz z samym pozwem i nakazem zapłaty. W skrócie chodzi o to, żeby pozwany otrzymał "komplet" dokumentów: nakaz, pozew i wszystkie pisma, które po drodze były składane. Jest to normalna praktyka.

Czyli mam pozwanemu doręczyć wszystkie pisma osobiście, czy mogę na przykład wysłać poleconym albo wrzucić bezpośrednio do skrzynki?
Czy muszę mieć jakieś potwierdzenie pozwanego, że otrzymał papiery ode mnie?
I czy grożą mi jakieś kary, jeżeli tego nie zrobię?

Bo trochę tej sytuacji nie rozumiem. Czy to znaczy, że sąd nakazu w ogóle nie wyśle, czy po prostu pozwany ma w tym przypadku otrzymać nakaz zapłaty od sądu i komplet dokumentacji ode mnie?

Przepraszam - nie wyraziłem się jasno. To Sąd dokonuje doręczeń.
W tradycyjnym postępowaniu zarówno pozew, jaki i dalsze pisma procesowe należy składać w oryginale (dla Sądu) i odpisach (dla strony przeciwnej i wszystkich uczestników postępowania). Wtedy Sąd "rozsyła" pisma wszystkim zainteresowanym.
W przypadku e-Sądu, wszystko się odbywa elektronicznie. Jeżeli pozwany ma konto w EPU, to doręczenie odbędzie się elektronicznie. Jeżeli konta nie posiada, to Sąd wydrukuje wszystkie pisma i sam je doręczy.
Zarządzenie to w zasadzie to tylko kwestia formalna i niczego nie wnosi do sprawy. Nie zobowiązuje do żadnych działań i podejmowania jakichkolwiek czynności po stronie powoda. Kwestia doręczeń jest kluczowa dla sprawności postępowania. Żadna instytucja (zwłaszcza sądy) nie mogą polegać na doręczeniach pomiędzy stronami, a tym bardziej wywodzić z nich tak doniosłe skutki prawne jakimi jest np. uprawomocnienie nakazu zapłaty.

Powrót