Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak jest z tymi szablonami można czy nie (myślałem , że sobie przygotuje na każdą okoliczność 00

Jeżeli ktoś zdawał w zeszłym roku to może odpowie na poniższe pytania:

1.ile czasu mieliście na przygotowanie przed odpowiedzią
2.czy można było korzystać z aktów prawnych i sporządzać jakieś notatki dla siebie
3.ile średnio trwała odpowiedź egzaminowanego
4.czy komisja (przynajmniej ta w Krakowie) dopytywała w razie niepełnej odpowiedzi
5.ile osób w ciągu dnia komisja dała radę przeegzaminować i do której trwał sam egzamin

Pozdrawaim

Masz okolo 10-15 min na przygotowanie sie do odpowiedzi.
Nie mozna korzystac z zadnych aktow prawnych.
Zalezy od tego jak ci szla odpowiedz. Jesli wiedziales o czym mowisz to szybko.
Jesli motales sie z jakims pytaniem lub odpowiedziales krotko to dopytywali.
Rok temu bylo malo ludzi na egzaminie, w dodatku duzo osob nie zdalo pisemnego. Egzaminy szly szybko.

Szybkie pisanie można przećwiczyć spisując protokół w terenie, kiedy nad głową ma się wrzeszczącego dłużnika, obok płaczące dziecko, warczącego psa, a to wszystko dzieję się w korytarzu, a Ty masz tylko mały klejący stoliczek, na którym możesz ten cyrk opisać :-D

czy w planie podziału w egz z nieruchomości w kosztach egzekucyjnych podajemy opłatę stosunkową , czy tylko koszty poniesione przez wierzyciela

Tak podajemy 15 % od kwoty sprzedanej nieruchomości po odliczeniu wydatków gotówkowych. Wiem bo klepie te plany

ale ja wyczytałem że w planie podziału możemy tylko umieścić koszty egz ustalone postanowieniem,

Zapoznajcie się dobrze z założeniami egzaminacyjnymi.
Z tego co było za moich czasów absolutnie nie trzeba było robić projektu planu podziału.
Rozwiązanie kazusu związanego z egzekucją z nieruchomości należało doprowadzić do momentu bodajże wysłania akt do sądu w celu wyznaczenia terminu licytacji.

Na to wszystko po prostu najzwyczajniej nie ma czasu.

Oczywiście jeżeli rozmawiamy w kontekście egz. pisemnego.

Jak nie robiłeś nigdy projektu planu podziału to ciężko komuś to wytłumaczyć. Postanowienie o kosztach z nieruchomości ustala się po przysądzeniu własności czyli wtedy kiedy wiesz za ile poszła nieruchomość. Od ceny nabycia odejmujesz wydatki i obliczasz opłatę 15 % i masz postanowienie, jak się uprawomocni to to samo wpisujesz w projekcie czyli to co pisałem wyżej.

tzn dostaje z sądu postanowienie o przysądzeniu własności, robię post o kosztach o następnie plan podziału i między innymi kosztami opłata stosunkowa wchodzi do kategorii pierwszej (pracuje w nowej kancelarii, egz z nieruch doszła tylko do zajęcia:D)

Ostatnia edycja:
Sympatyczni Forumowicze czy ktos zerknal na zeszloroczny temat pierwszy? Czy jest ktokolwiek kto go zrobil chocby pod wzgledem karty rozliczeniowej i ppstanowienia koncowego:)??????

A w czym trzeba pomóc. Zadaj pytanie, albo podaj kwoty - dam znać czy wyszło mi tak samo.

a w kazusie dot. alimentów jest błąd:

we wniosku jest napisane alimenty zaległe za miesiąc..,..,..,.., 2010 r, a w tresci kazusu że za 2009 r..i bądź tu mądry..

Co do karty rozliczeniowej to zrobiłem tak

najpierw wezwałem o zaliczkę na kwotę 249 zł na co składa się 6 listów, wywiad ZUS, wpis do KW, oraz opłata za poszukiwanie majątku

opłata stosunkowa wyjdzie 21.000,48 zł, każdemu musi taka wyjść, bo to jest 8% od 250.000,00 + 12.500 procesu + 6 klauzuli, nie stosujemy tu żadnych wzorów, bo cała kwota spada za jednym razem

opłata za znalezienie majątku pomniejszona o 56,45 zł = 2766,21 zł

wierzyciel dostanie 262.506,00 zł +
zwrot zaliczki 192.55 zł, ponieważ nie zwracam mu opłaty za poszukiwanie majątku tzn. tych 56,45 zł.

z tym 56,45 to zależy kto ci będzie sprawdzał teczkę...jeden powie , że są to koszty celowej egzekucji i podlegają zwrotowi zgodnie z art. 770 kpc i to w pierwszej kolejności..a kto inny, że jest to fanaberia wierzyciela i niech on za to płaci..poczytaj sobie komentarz do uoksie, gdzie się między innymi rozpisuje jeden z egzeminatorów z poznania..więc wszystko zależy jak leży;)

Czynnosci z dnia 18 stycznia: zowe, wezwanie o uiszczenie oplaty za poszukiwanie pod rygorem zwrotu wniosku co zgodnie z zalozeniami zrealizwano niezwolcznie i to uwidaczniam na karcie o inna zal nie wzywam mniej z tym potem
Zabawy ze zwracaniem rozliczaniem ect. bo komornik moze wezwac ale nie musi wiec ja tego nie robie - mniej papierologii a zgodnie z przepisami. Aha plus zapytanie DW-1 do rejestru zastawow. Nastepnie 21 styczen robie zapytanie zus, wszczynam egz z nieruchomosci ( wniosek do kw, wezwanie do zapkaty w term 14 dni pod rygorem opisu i oszacowania+ SR Wydz. Cywilny zawiadom o wszcz. ale nie koniecznie).16 luty postamowienie o umorzeniu egz co do nieruchomosci (w uzasadnieniu woerzyciel nie uzyskal klauzuli) i uwzgledniam wniosek malzonka dluznika oraz zaj. wynagrodzenia za prace gdzie oprocz kwot wynikajacych z tytulu dopisuje koszty powstalej korespondencji, przelewy, koszty zapytan, koszt 20zl za DW1 i 60zl za wpis do KW oraz oplate za poszukiwanie. Na koniec w jednym postanowieniu zakanczam na 816, szacuje i usalam oplate za odnalezienie majatku oraz rozliczam koszty z jednoczesnym wezwaniem dluznika do zaplaty niepokrytych w czesci kosztow i oplaty. I nastepnie zakladam ze dluznik wplaca brakujaca reszte na kwitariusz w kancel jak tylko odbierze postanowienie. KOCHANI ALE TO JEST W WIEEEEEELKM UPROSZCZENIU. Co do oplaty i wyliczen kolegi zgadzam sie:)

po pierwsze zowe - w dacie wezwania z 923, gdyż to jest twoja 1 sza czynnoś egzekucyjna

po drugie wezwanie do zapłaty długu z 923 - w terminie 2 tyg. a nie w terminie 14 dni - nie patrz na szablon z komornika

po trzecie, wierzyciel na pewno wystąpił o klauzulę , bo po coś odpisuje..

po czwarte skąd wiesz 16.02 , że wierzyciel nie uzyskał klauzuli skoro zgodniem z treścią kzusa tego dnia powinnaś go dopiero poinformować o sprzeciwie na co on 21.02 odpowiada...

Racja nie 16 tylko 21. A o co chodzi z zowe to conapisales. Ze z zowe wysylam wezwanie z 923? Przeciez wkazusie wyraznie jest wskazana data zaj nieruchomosci na 21. Ja mysle ze moglo chodzic o to ze nie liczymy kosztow korespondencji za zowe.

Co do sprzeciwu małżonki dłużnika:

Zgodnie z informacjami dla zdającego (punkt 4) zakładam, że po zawiadomieniu o sprzeciwie wierzyciel uzyskuje klauzulę na współmałżonka dłużnika (szczęśliw.ie szybko wpływa kasa od pracodawcy, bo zaczęła by się zabawa z opisem i oszacowaniem).

Tunia zawiadomienie o wszczęciu zgodnie z art. 805 kpc doręczasz dłużnikowi przy pierwszej czynności, więc nie możesz wysłać go "gołego" (tzn. bez zajęcia).

Ostatnia edycja:
Niezgadzam sie ze zowe musze wyslac z zajeciem. Przeciez zowe wszczyna postepowanie egzekucyjne a nie egzekucje z konkretnego skladnika majatku. A gdyby wierzyciel zlozyl wniosek i wskazal zajecie tylko ruchomosci znajdujacych sie w miejscu zamieszkania dluznika to zanim pojedziesz w teren nie wysylasz do niego zowe???

Powrót