Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Te polemiki sa naprawde konstruktywne:) mam oto ciekawy kazus: przedstawiam go Wam: KMP- na podstawie tytulu wykonawczego opiewajacego na 400zl miesiecznie alimentow matka maloletniego wierzyciela zadala egzekucji alimentow z nieruchomosci STANOWIACEJ WSPOLWLASNOSC DLUZNIKA I JEGO DRUGIEJ ZONY. Czy jest szansa na uzyskanie klauzuli na malzonke dluznika? Jak sie ma do tego art. 787-wierzytelnosc powstala z czynnosci prawnej dokonanej za zgoda malzonka.

Bartata mój post odnosił się stricte do tematu z zeszłorocznego egzaminu ;)

Zarzucanie się przykładami (dość ciekawymi ;) ) przy jakości naszego kpc mija się z celem. Przychylam się do zdania mecenaso, że na temat jakości przepisów traktujących o egzekucji możnaby napisać niezłą książkę (albo doktorat).

Tunia pytanie do sądu, który będzie rozstrzygał kwestię nadania klauzuli na współmałżonka (moim zdaniem, nie ma szans na klauzulę).

Ostatnia edycja:
u_b_e_k napisał:
Bartata mój post odnosił się stricte do tematu z zeszłorocznego egzaminu ;)
Wiem.
Dlatego zastrzegłem że egzamin egzaminem a ja pytam dodatkowo - jak napisałem "kij w mrowisko".
Tak dla pogadania o egzekucji trochę bardziej elastycznie, a nie ciągle to samo :)

Zarzucanie się przykładami (dość ciekawymi ;) ) przy jakości naszego kpc mija się z celem. Przychylam się do zdania mecenaso, że na temat jakości przepisów traktujących o egzekucji możnaby napisać niezłą książkę (albo doktorat).
Takie przyklady mogą trafić się w życiu. Wtedy je przećwiczymy, ale na forum bądź co bądź dyskusyjnym dodatkowo na Forum Młodych Prawników tego typu dywagacje wydają się być jak najbardziej wskazane.
Z całym szacunkiem dla zdających to pożyteczniejsze od tego czy wziąć na egzamin kanapkę, maskotkę, czy dodatkową parę skarpetek :)

Tunia - bez szans na klauzulę. Zgadzam się z kolegami. Obowiązek alimentacyjny jest ściśle związany z osobą dłużnika. Nikim innym.

A tak bardziej z moderatorskiego podwórka:
@Tunia używaj polskich liter - to piękny język, nie kaleczmy go.

To teraz ja zadam mam nadzieje ciekawe pytania, które się przydadzą, co egzaminów:
1. Czy zwróciliście uwagę że nikt nie wspomniał o tym czy zwrócić tytuł wykonawczy w alimentach na kazusie w tamtym roku, przecież to są alimenty i komornik powinien zwrócić tytuł, a widzę że nikt tego nie zrobił co sądzicie?????????
2. Czy tytuł wykonawczy się numeruje??????????. U mnie w kancelarii numeruje się koszulkę w której on jest. A rozporządzenie o biurowości mówi tylko o nie numerowaniu karty rozliczeniowej
3. Czy piszecie "zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości z wezwaniem do zapłaty długu" czy "zajęcie nieruchomości z wezwaniem do zapłaty długu"
4. Jakie pouczenia we wszczęciu z nieruchomości poza 767 kpc, czy tylko samo 767 kpc
5. Do czego zaliczacie opłatę za wpis ostrzeżenia?????? U mnie do art. 39.2.2 koszt ogłoszenia w pismach, ale może ktoś inaczej jestem ciekawy, bo o tym nikt nigdzie nie napisał

Ostatnia edycja:
Odpowiedź dla mecenaso85:
ad. 1 - tytul zwracamy pomimo, iż jest to sprawa o świadczenia powtarzające się
ad. 2 - tytułu wykonawczego nie numeruje się
ad. 3 - piszemy osobno zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości i osobno wezwanie do zapłaty należności
ad. 4 - w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji z nieruchomości art. 136 kpc, 761kpc, 795 kpc i 767 kpc; w wezwaniu do zapłaty art. 767 kpc.
ad. 5 - art. 39.2.7; pragnę poinformować, iż KW to nie prasa.
Pozdrawiam

dufo napisał:
ad. 5 - art. 39.2.7;
Generalnie nie ma podstawy prawnej do pobierania opłaty za wpis w KW.
Podstawa z art 39.2.7 też nie jest w pełni prawidłowa - choć sam ją stosuję ;) Ciężko liczyć na to aby komornik z własnej kieszeni pokrywał takie opłaty.

ad. 5 - należności osób powołanych, na podstawie odrębnych przepisów, do udziału w
czynnościach -ja daję taką podstawę

ja to samo. 39.2.4
Podobno na egzaminie w zeszłym roku można było zaksięgować zarówno jako 39.2.2; 39.2.4 jak i 39.2.7.
Komisja nie dawała punktów ujemnych w sytuacjach kontrowersyjnych.

Problem jest inny... Co w sytuacji kiedy wierzyciel złoży wniosek o zajęcie nieruchomości a nie wpłaci 60 zł za wpis? zajmować czy nie?

moim zdaniem według uznania, komornik może żądać zaliczki ale nie musi.
Inaczej jest przy opłatach np przy zabezpieczeniu , tam bez opłaty komornik nie może dokonać zabezpieczenia

Jaka jest podstawa prawna braku numeracji na tytule wykonawczym?

blacktop napisał:
Jaka jest podstawa prawna braku numeracji na tytule wykonawczym?
W sumie jedynie logika.
Skoro zgodnie z § 21 ust. 3 "rozporządzenia o biurowości" (skróciłem nazwę) karty powinny być trwale połączone i numerowane a trwałe połączenie to takie które co do zasady nie może być naruszane.
Zatem tytuł który ewentualnie należy zwrócić wierzycielowi a jest trwale połączony z aktami jako karta jest w sumie nie do wyłączenia z akt a tym samym nie do zwrócenia.
Tytuł powinien być zatem przechowywany inaczej niż pozostałe karty.
Jedni trzymają w koszulce, inni w kopercie, inni jeszcze kserują tytuł i wczepiają do akt jako karta (i numerują) a oryginał trzymają np. w koszulce lub kopercie.
Zatem skoro tytuł nie jest załączany jako karta do akt sprawy - a tylko karty które są trwale połączone (oprócz karty rozliczeniowej) są numerowane - to taki tytuł nie jest numerowany. :)

kiedy w egzekucji z nieruchomości komornik wydaje postanowienie o kosztach, i dlaczego akurat wtedy??
chodzi mi o to czy przed planem podziału czy po

Ostatnia edycja:
koszty ujmujesz w projekcie planu podziału, a sąd wydaje postanowienie o zatwierdzeniu twojego planu, który podlega wykonaniu. Nie ma potrzeby wydawania odrębnego postanowienia

przecież w 770 jest wyraźnie napisane że koszty ustala postanowieniem komornik dlaczego niby w egz z nier. miałoby być inaczej

Ma obowiązek wydać takie postanowienie po prawomocnym udzieleniu przybicia. Orzeczenie SN III CZP 71/10.

dzięki mecenaso ,
czy na egzaminie jak wysyłamy kasą na depozyt to robimy to jakimś pismem czy tylko zaznaczamy na karcie , i później piszemy również na karcie np zwrot z depozytu

wysyłasz i ewidencjonujesz tylko na karcie- nie piszesz pisma, natomiast żeby pobrać pieniądze z depozytu musisz się o to zwrócić pismem do Prezesa SR i jak pieniążki przyjdą to znowu adnotacja na karcie ''zwrot z depozytu''

jakiej treści to pismo na jakiej podstawie?
troszkę męczę ale byłem głównie terenowcem więc ciężko widzę swój pisemny egzamin :-(

dufo napisał:
Odpowiedź dla mecenaso85:
ad. 1 - tytul zwracamy pomimo, iż jest to sprawa o świadczenia powtarzające się
ad. 2 - tytułu wykonawczego nie numeruje się
ad. 3 - piszemy osobno zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości i osobno wezwanie do zapłaty należności
ad. 4 - w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji z nieruchomości art. 136 kpc, 761kpc, 795 kpc i 767 kpc; w wezwaniu do zapłaty art. 767 kpc.
ad. 5 - art. 39.2.7; pragnę poinformować, iż KW to nie prasa.
Pozdrawiam

Ad. 4
A co z 931, 933-941 k.p.c.???

Sprytnie... :) ale wszywając tytuł do akt bez zakładania koszulek, itp. oraz egzekwując całe roszczenie objęte tytułem, który przy takim założeniu zostaje w aktach wydaje się być zasadnym jego ponumerowanie NA POTRZEBY EGZAMINU.

Powrót