Egzamin komorniczy 2012

• Autor wątku Autor wątku TomekKr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jednym z elementów wezwania do zapłaty jest informacja z 923 ze zn. 1 kpc oraz ustanowienie zarządcy z 931 kpc, jednakże nie pownno być to być zawarte w pouczeniu.
Takie jest moje zdanie :)

witam,

oto kilka moich wątpliwości, jak zrobicie to ewentualnie na egzaminie:

-wysyłacie zajęcie i trzeciodłużnik spłaca całosc, wg kazusu kończy się sprawa, czy w zajęciu ujmiecie też wydatki za postanowienie o kosztach? one jeszcze nie powstały w danej chwili, w praktyce tak wszyscy robią, ale to egzamin...

-opłata z 53a ust. 2 czy w sentencji postanowienia ustalacie ją w wysokości 5% czy już pomniejszona o 2% z ust. 1,?

-wydajecie post. o kosztach i wzywacie do uiszczenia reszty opłaty, a kartę rozlicz. trzeba zamknąć, jak późniejj dopiszecie to co Wam wpłacono z tytułu opłaty?

-postanowienie o kosztach, egzekucja częściowo skuteczna, resztę wydatków wzywamy od wierzyciela, co z sentencją, obciążyć dł. i orzec o obowiązku zwrotu na rzecz w-la, czy tylko obciążyć? w komentarzach nie ma nic nt. orzekania o obow. zwrotu, a taka jest praktyka

-i wreszcie zbieg egz., załóżmy,że jestem wybrany i przekazuje to właściwego, to czy Waszym zdaniem wskazuję go w postanowieniu, czy stosuje ten idiotyczny 773(1)par. 4?

takie mam wątpliwości, co do moich przemyśleń, to mieliśmy egzamin próbny i czasu jest baaaardzo mało, nie ma co brać ze sobą 300 komentarzy:) bo z ledwością w jeden można zerknąć, trzeba pisać bez przerwy, poza tym formularz do KW - puste pola wykreślić, kartę podsumować, skreślenia opisywać, dbać o szatę graficzną i pisać wyczerpujące uzasadnienia (tak jak w wyroku: podstawa faktyczna, prawna, sposób wyliczenia)
czyli łatwo nie będzie

formularz do KW - puste pola wykreślić, kartę podsumować, skreślenia opisywać, dbać o szatę graficzną i pisać wyczerpujące uzasadnienia (tak jak w wyroku: podstawa faktyczna, prawna, sposób wyliczenia)
czyli łatwo nie będzie

jakie skreślenia opisywać?

jak coś skreślisz, to przekreślasz raz, nadpisujesz, parafujesz, a na koniec przed podpisem opisujesz: skreślono to i to, nadpisano to i to:lol:

też się zdziwiłem

a szablony jakie są. i czy można korzystać ze swoich?
ps gdzie zdajesz ja w Warszawie i ciemno to widzę....:(

w poznaniu zdaję, szablony wezwanie o braki, zajęcie wynagr i rachunku, wezwanie do zaplaty nalezności 923kpc i chyba zaw. z 805 bylo, mielismy chyba takie jak rok temu, ale jak będzie to nikt nie wie, szablony nie są zupełne pod kątem treści jak i pouczeń

Panie i Panowie (podchodzący w środę do częsci pisemnej), została nam już ostatnia prosta, więc pozwolę sobie na kilka rad (nie ma za co):

1. Nie panikować już od startu - zacząć od sprawdzenia, czy macie wszystkie formularze, szblony, tytuł, wniosek itp.;
2. Dokładnie przeczytać treśc tematów (tytuł, wniosek i stan faktyczny) - wydaje się być oczywiste, ale w perspektywie 6 godzin pisania może zejść na drugi plan i odbić się czkawką;
3. Zrobić plan (choćby szczątkowy) z rozpisaniem na kolejne daty, w którym uwzględnia się pisma przychodzące, doręczenia itp (zajmie kilka minut, ale gwarantuję, że uporządkuje pracę);
4. Jutro dać sobie już spokój z nauka (może spacerek, wcześniejsza niż zwykle wizyta w sypialni);
5. Ostatnie, ale chyba najważniejsze - wiara w siebie; w swoją wiedzę i umiejętności; przecież wszyscy od minimum 2 lat zajmujemy się materią egzaminu codziennie w kancelariach (no chyba, że ktoś jest "zwrotkowym" albo "terenowce" na cały etat ;)

Mój patron powiedział mi kilka dni temu (w trakcie rozmowy o egzaminie), że gdyby wszyscy komornicy byli przygotowani (merytorycznie i praktycznie) do wykonywania zawodu jak ja i kilku innych aplikantów, których zna, to zacząłby poważnie myśleć na wcześniejszą emeryturą ;)

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie, które zadał mi aplikant, który będzie zdawał w tym roku. Chciał pokazać jaki on mądry a ja mam zamiar niedługo również startować na aplikację. Pytał się o pieczątkę zastępcy komornika, który wyjechał np. na urlop. Zastępstwo otrzymał asesor. I mają spór z aplikantem o pieczątkę. Asesor twierdzi, że musi mieć specjalną pieczątkę z nagłówkiem "w zastępstwie Komornika Sądowego ...." a aplikant twierdzi, że wystarczy pieczątka, której używa asesor codziennie czyli "z upoważnienia Komornika ..." i przy niej może być ręczny dopisek w/z (w zastępstwie). Jaka jest prawidłowa praktyka bo zaciekawił mnie ten spór ;)

obaj nie mają racji:D
w ustawie i rozporządzeniu o biurowości brak pojęcia pieczątka,
komornik i osoby upważnione podpisują pisma czytelnie podając swoje imię i nazwisko co do zastępcy to przy swoim czytelnym podpisie czyni wzmiankę iż działa w zastępstwie komornika, a używa pieczęci zastępowanego komornika

adamu12 napisał:
obaj nie mają racji:D
w ustawie i rozporządzeniu o biurowości brak pojęcia pieczątka,
komornik i osoby upważnione podpisują pisma czytelnie podając swoje imię i nazwisko co do zastępcy to przy swoim czytelnym podpisie czyni wzmiankę iż działa w zastępstwie komornika, a używa pieczęci zastępowanego komornika

Ale w praktyce raczej ze świecą szukać pism podpisanych czytelnym imieniem i nazwiskiem.

może być nawet parafka, jeżeli masz na szablonie podane stanowisko oraz imię i nazwisko osoby podpisującej(ono jest czytelne)... Dlatego każdy ma pod pismem podane... Komornik imię nazwisko

mam tematy z tamtego roku i tam w pouczeniach dla zdającego nie było ani słowa o karcie czynności. tzn teraz już się jej nie robi?

Czy obowiązek wynikający z art. 805 ze znaczkiem 1 k.p.c. dotyczy każdej sytuacji, w której jest prowadzona egzekucja powyżej kwoty 20.000 zł bez względu na czy w toku postępowania ujawniono należącą do niego ruchomość, wierzytelności, czy też nie, np. w celu ogólnego sprawdzenia czy gdzieś tam sobie jest zastawcą, czy tylko wtedy, gdy przy okazji egzekucji wyjdzie na jaw np. z CEPiKU, że jest właścicielem auta albo, że przysługuje mu wierzytelność w celu ustalenia, czy na odnalezionych ruchomościach, wierzytelnościach jest ustanowiony zastaw?

blacktop - uważam, że obowiązek uzyskania informacji z rejestru zastawów dotyczy każdej sprawy powyżej 20 tyś. Ale w praktyce jest różnie, jedni składają zapytania zawsze inni tylko jeżeli dokonają zajęcia ruchomości.

Wszystkim aplikantom życzę powodzenia na egzaminie :)

kto wie czy w warszawie można mieć szablony pism?
dzwoniłem nikt nie odbiera w izbie...

Ostatnia edycja:
kps napisał:
blacktop - uważam, że obowiązek uzyskania informacji z rejestru zastawów dotyczy każdej sprawy powyżej 20 tyś. Ale w praktyce jest różnie, jedni składają zapytania zawsze inni tylko jeżeli dokonają zajęcia ruchomości.

Wszystkim aplikantom życzę powodzenia na egzaminie :)

Dzięki za odp. A propos szablonów, chyba nie powinno być jakichś przeciwwskazań. Można mieć komentarze, orzecznictwo, to szablony MOIM ZDANIEM tym bardziej... Nieporozumieniem jest zakaz korzystania z kalkulatorów :(

koleżanka dzwoniła wczoraj kalkulatory można mieć :) tylko nadal nic nie wiem o tych szablonach?

Witam wszystkich - właśnie wróciłem z egzaminu pisemnego :confused:. MASAKRA !!!! Miało być klasycznie i bez wątpliwości co do sposobu rozwiązania casusów.. a tu niespodzianka !!! uproszczona egzekucja z nieruchomości (czyli taka, którą się praktycznie nie prowadzi, ja przymanjmniej nigdy nie słyszałem żeby któś się w to bawił) i zabezpieczenie przeradzające się w egzekucję (które każdy komornik robi jak mu się podoba ;). No ale co tam walka podjęta. Życzę wszystkim dobrych wyników i nie ma co się załamywać, tylko jazda do nauki na ustny !!!!!!!!!!!!!

jestem załamana tym egzaminem, kazusy nie były trudne, ale baaaardzo rozbudowane a czasu brak...

Nieporozumienie z tym egzaminem. Co z tego, że wiedziałem co i jak, skoro na sam 1 temat potrzebowałbym z 6 godzin, żeby zrobić to na "tip top", a tak podłubałem tylko... Nie skończyłem żadnego więc na ustny nie mam co liczyć. Dramat... nawet w pracy na luzie, pisząc na kompie bym tego nie zrobił. Ale gratuluje tym, którym się udała ta sztuka.

Powrót