Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w ubiegłym roku były zdecydowanie przyjemniejsze ustawy....

Witam,
Ja też podchodzę po raz pierwszy i mam nadzieje ostatni..W razie czego jak by mi się noga powinęła zrobię doktorat ,to mój drugi fakultet.Pracowałem już ze studentami i też widzę siebie w tej roli.Na razie ostre przygotowania na aplikacje.Kodeksy,dodatkowo powtórki z A.Heliosz i dodatkowo testy Arslege ok.70 dziennie.Od sierpnia planuje tylko testy ok 150-200 dziennie...i zobaczymy.:)

Ostatnia edycja:
Hej,

To ja też się podłączę. W ub. roku było 99 punktów. Uczyłam się łącznie ok miesiąca. Wierzę, że w tym roku będzie wynik trzycyfrowy.

Wczoraj wykupiłam półroczny dostęp do arslege, zrobiłam 100 pytań narazie - wiem, wiem ambitnie haha :D Po świętach ruszam z nauką, tylko jeszcze nie wiem od czego zacznę, boję się, że dużo pozapominam do września(...)

koxaine napisał:
Hej,

To ja też się podłączę. W ub. roku było 99 punktów. Uczyłam się łącznie ok miesiąca. Wierzę, że w tym roku będzie wynik trzycyfrowy.

Wczoraj wykupiłam półroczny dostęp do arslege, zrobiłam 100 pytań narazie - wiem, wiem ambitnie haha :D Po świętach ruszam z nauką, tylko jeszcze nie wiem od czego zacznę, boję się, że dużo pozapominam do września(...)

Leć cywila - tam jest najwięcej punktów ;))

MZoltowski napisał:
Leć cywila - tam jest najwięcej punktów ;))

Tieaaa,w ub.roku np. nie ruszyłam w ogóle ustawy o drogach i dali 2 pytania z tego..powiem Ci, że nic mnie nie zdziwi,a tegoroczny wykaz jest bleee

Wiadomo, że Kodeksy to podstawa, ale pozostaje jeszcze kwestia nowelizacji.

No nic, skorzystam z wolnego i idę podziałać na arslege ;)

Co do zmian kpk na lexlege sa zmiany od 15 kwietnia od art 100 a na ISAP nie ma zadnych zmian kpk??? czy wierzyc lex lege??

Witajcie :lol:
Jestem tu nowa, podchodzę w tym roku do egzaminu wstępnego po raz pierwszy, studia skończyłam prawie 2 lata temu. Uczę się od września, na luzie po 2h dziennie plus testy, które robię od stycznia. Zaczynałam od Konstytucji, potem Kc itd. Cały materiał porozkładałam do lipca, potem małe ustawy i testy.
Jak Wam idą procentowo wyniki z testów? Po ile pytań robicie na jeden test?

Cześć:)
Ja również jestem tutaj nowa. To moje pierwsze i oby ostatnie podejście.
Zaskoczyliście mnie :) zakładałam rozpocząć naukę od drugiej połowy czerwca ale Wasza organizacja nauki chyba wpłynie pozytywnie również na moją :) i zacznę troszkę szybciej :)

Wiesz, Justyna, wszystko zależy od obecnego poziomu wiedzy i czasu poświęcanego na naukę. Ale w każdym wypadku "im wcześniej tym lepiej" powodzenia :)

Cześć wszystkim
2 lata tuż pod kreską. W tym roku nie wiem czy zdawać na adwokacką czy radcowską. Widzę, ze wszyscy szczęśliwi z wykazu nowości. :mad:
Rahman napisał:
Witam,
Ja też podchodzę po raz pierwszy i mam nadzieje ostatni..W razie czego jak by mi się noga powinęła zrobię doktorat ,to mój drugi fakultet.Pracowałem już ze studentami i też widzę siebie w tej roli
Mam tak samo.

Alalexi, zapewne masz rację. Aczkolwiek przeglądając wypowiedzi osób, które podchodziły już do egzaminu, chyba zbyt pobłażliwie podeszłam do ilości materiału, a po weekendowym "ogarnięciu i rozeznaniu materiału" jestem tego niemal pewna :)

Hej, mam do Was pytanko, czy ktoś z Was orientuje się może, czy Stepaniuk z tego roku uwzględnia nowelizację karną i cywilną z tego roku ? (karna weszła w życie chyba w kwietniu, a cywilna wejdzie we wrześniu) I jeśli nie, to co zrobić z tym faktem ? Bo chce kupić tę książkę, tylko po co tłuc testy z nieprzydatnych w kontekście naszego egzaminu ustaw

Bartoszlex napisał:
Hej, mam do Was pytanko, czy ktoś z Was orientuje się może, czy Stepaniuk z tego roku uwzględnia nowelizację karną i cywilną z tego roku ? (karna weszła w życie chyba w kwietniu, a cywilna wejdzie we wrześniu) I jeśli nie, to co zrobić z tym faktem ? Bo chce kupić tę książkę, tylko po co tłuc testy z nieprzydatnych w kontekście naszego egzaminu ustaw

Nie uwzględnia ale na stronie wydawnictwa są aktualizacje.

przejrzałem Stepaniuka z 2016 roku i okazało się, że zakres pytań tam dostępnych obejmuje nowelizację kpc z września 2016 r. Nowelizacja będzie dość spora, więc Stepaniuk nie odnosi się do wszystkich tych przepisów, ale jakaś ich cześć jest uwzględniona. Karne też po nowelizacji kwietniowej

cześć. Jetem tu nowa. Studia zdałam 2 lata temu, a teraz będzie moje pierwsze podejście. Uczę się z testów ars.lege. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Czy rejestracja na egzamin w Warszawie odbywa sie przez extranet?

Mam pytanie, do osób podchodzących kolejny raz. Jaki jest wasz sposób na zaznaczanie pytań?
Czy najpierw ołówkiem i potem jeszcze raz wracacie do pytań i dopiero nanosicie odpowiedzi na arkusz, czy może od razu po przeczytaniu pytania zaznaczacie odpowedź na właściwym arkuszu ?
Proszę:D o odpowiedzi, jestem bardzo ciekawa jak się to u was odbywało i czym było spowodowane :)

Powrót