Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do tych co podchodzą po raz kolejny.
Jaki macie system na zaznaczanie odpowiedzi ? idziecie po kolei czy najpierw zaznaczacie "pewniaki' i potem wracacie do reszty ?

I jeszcze jedno pytanie dla tych co wspierają sie arslege jak wygląda wasze zaawansowanie w testach ? ile chcecie przerobic materiału z tego ? Dacie rade wszystkie ?;)

Wrocławska ORA przysłała zaprosznie po odbiór osobisty zawiadomień od 23 - 26 sierpnia
a potem wyśle pocztą :)

Ilonass - ja po raz 1 podchodzę, na Arslege mam dopiero nieco ponad 2 tys pytań rozwiazanych.
Plan jest by choc do 15 tys dobić.

ambitny plan bo już mało zostało , bierz się do roboty :) wiem... łatwo powiedzieć mnie już kręgosłup tak boli od siedzenia przy komputerze :mad:

W tamtym roku zabrakło mi 1 punkcika fajnie co ? :)

no na razie czytam ustawy, bo robienie testów bez przeczytania ustawy to słabo jednak.

BeataC1993 napisał:
- obywatel duński sprzedaje roszczenia do nieruchomości przy ul. Chmielnej dwóm adwokatom i siostrze jednego z nich
- ci występują o zwrot wywłaszczonej nieruchomości i gmina zwraca,
- ponieważ chodzi o działkę wartą 160 mln wybucha afera...
- ktoś "odkrył" wcześniej powszechnie nieznaną o nigdzie nie opublikowaną umowę rządu polskiego z duńskim z lat 50-tych, gdzie rząd polski spłacił roszczenia obywateli duńskich,
a
- więc rzekomy zwrot wywłaszczonej nieruchomości był bezpodstawny

ale - i to pytanie dla przygotowujących się do egzaminu aplikacyjnego

czy jeżeli jakaś umowa międzynarodowa nie została opublikowana w urzędowych dziennikach minionej epoki - to czy można się na nią powoływać,
czy też nie ?

He, he, he... Naiwność czy cynizm?

PS. Pan dziekan w ogóle jest ciekawą osobowością. Był np. obrońcą Kiszczaka czy Grzegorza Żemka (afera FOZZ). Ehh, a ja miałem z tym Panem zajęcia z etyki...

Ostatnia edycja:
du Plessis napisał:
He, he, he... Naiwność czy cynizm?

PS. Pan dziekan w ogóle jest ciekawą osobowością. Był np. obrońcą Kiszczaka czy Grzegorza Żemka (afera FOZZ). Ehh, a ja miałem z tym Panem zajęcia z etyki...

i ty jesteś adwokatem ? jak pisałeś na forum...
przecież każdy ma prawo do obrony - to dorobek cywilizacji europejskiej...
to trzeba tłumaczyć "adwokatowi"
:o

Nieetyczne jest mówienie albo pisanie o ,,porażających dowodach" na popełnienie przestępstwa, które to dowody już potem - na etapie śledztwa, albo przed sądem - okazują się być niewiele warte. To jest wręcz specjalność obecnej władzy oraz związanych z nią dziennikarzy i prokuratorów. :)

A bronienie przestępców to po prostu zwyczajna praca adwokata. Zresztą np. o zabójstwo Papały podejrzewa się połowę polskiej gangsterki lat 90-tych - czy to znaczy, że etyczny adwokat powinien odmówić bronienia w takiej prawie np. Słowika albo Niemczyka tylko dlatego, że to są kanalie? Chyba raczej wręcz przeciwnie. Jak wiadomo w takich sprawach nieudolni prokuratorzy lubią iść na skróty a takie Słowiki ze względu na swoją reputację są dość łatwym celem i dlatego etyczny adwokat powinien punktować każdą nieścisłość, nadinterpretację czy po prostu brak logiki w ustaleniach oskarżycieli (bo nawet Słowik nie zasługuje na karę na podstawie widzi-mi-się prokuratury).

KSH robicie w całości,czy odpuszczacie łączenie i przekształcanie spółek? Dla mnie KSH obok Unii to niestety największy koszmar....

Przeczytałem niemalże wszystkie ustawy (nie robiłem budowlanego, prawa własności przemysłowej, o gospodarowaniu nieruchomościami), kodeksy (tu np. bez egzekucji z kpc, cz. szczególnej kk), konstytucje i mam zrobione jakieś 16000 pytań na arslege, chciałbym przejść do powtórki materiału i mam wątpliwości czy powinienem jeszcze raz przerobić testy czy po prostu przeczytać robiąc notatki jeszcze raz kodeksy i najważniejsze ustawy, bo na jedno i drugie nie starczy mi czasu. Wobec tego co polecacie czytać i robić notatki czy robić jeszcze raz testy? Z góry dzięki za odpowiedź.:rolleyes:

ja nie doradzę,w ubiegłym roku i dwa lata temu skupiałam się przede wszystkim na testach,w tym roku robię inaczej i więcej poświęciłam na naukę+testy Stepaniuka,

ja w ubiegłym roku skupiałam się na nauce a w tym postawiłam głównie na testy (oczywiście ustawę przeczytała i do niej testy )

rudybaylor napisał:
Przeczytałem niemalże wszystkie ustawy (nie robiłem budowlanego, prawa własności przemysłowej, o gospodarowaniu nieruchomościami), kodeksy (tu np. bez egzekucji z kpc, cz. szczególnej kk), konstytucje i mam zrobione jakieś 16000 pytań na arslege, chciałbym przejść do powtórki materiału i mam wątpliwości czy powinienem jeszcze raz przerobić testy czy po prostu przeczytać robiąc notatki jeszcze raz kodeksy i najważniejsze ustawy, bo na jedno i drugie nie starczy mi czasu. Wobec tego co polecacie czytać i robić notatki czy robić jeszcze raz testy? Z góry dzięki za odpowiedź.:rolleyes:[/QUOT

na twoim miejscu robiłabym chyba powtórkę:what:

paulina I a jak w ubiegłych latach stawiałas głównie na testy to jak Ci to wychodziło ilościowo ?:what:

Informacje na temat miejsca egzaminu powinny pojawiać się na stronach Izb ?
Czy w jakiejś izbie już się coś pojawiło ? :)

Gruuuuuba napisał:
Informacje na temat miejsca egzaminu powinny pojawiać się na stronach Izb ?
Czy w jakiejś izbie już się coś pojawiło ? :)
Mi Pani powiedziała, że prześlą pocztą.
Dalej nie mam potwierdzenia o przyjęciu dokumentów...:what:

Cześć Wszytskim :)

Czy ktoś z Was ma już może jakąś decyzję, czy otrzymał pismo o terminie i miejscu egzaminu?
20 sierpnia otrzymałam maila od ORA, iż moje dokumenty są w trakcie weryfikacji i od tego czasu cisza...

spokojnie opanujcie nerwy. Informacje powinny być najpóźniej 14 dni przed egzaminem wiec do 11 maja czas. Także luzik :D

Powrót