Egzamin na aplikację adwokacką 2016

• Autor wątku Autor wątku paulina_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ilonass napisał:
Ja w Warszawie i tez jeszcze żadnych wieści, ani listu ani na intranecie... nic :mad:

Ja rownież przystępuję do egzaminu w Warszawie i jeszcze nic nie dostałam 😕

ilonass napisał:
Z ksh jest średnio aż 6 pytań więc sporo....
poczytaj o rodzajach spółek działy ogólne pomiń bo z tego najmniej bywało.. przynajmniej tak wynika z mojej analizy :D

a co do przekształceń spółek? rozumiem że to jest też bez sensu

Wroclawianko masz dużo czasu, tak z moich analiz zrób część ogolną /to pewnik/ przeczytaj społki osobowe z naciskiem na jawną, komandytową i komandytowo-akcyjną, z kapitalowych zrob sp z oo. Nie baw się w akcyjną, bo Ci się wymiesza z sp z oo.

Arkadiusz
dla jednego pyatnia nie warto...ale to moje zdanie :)

Arkadiusz.C jedyne co warto i co ma sens to solidnie przygotować się z całego materiału. Reszta jest loterią :cool:

Cześć wszystkim . Mam pytanie na jakie ustawy poza kodeksami zwracacie szczególną uwagę ? Ustrój sądów powszechnych, prawo korporacyjne, traktaty UE <- z tych ustaw mamy pewność, że pytania się pojawią. Na co dalej zwrócić uwagę: prawo upadłościowe, budowlane ?

wrocławianka89 napisał:
Nie zdążę już przerobić całego ksh, jednak chciałabym chociaż "zagłuszyć" wyrzuty sumienia i przynajmniej przejrzeć spółki lub dział z ksh, które pojawią się prawie na pewno. Ktoś analizował może co się co roku pojawia, z jakiej części powtarza się najwięcej pytań?

Skoro zostało Ci tylko KSH i masz 18 dni bodajże to przez ten czas zdążysz to przeczytać z 10 razy całość i zrobić 4 razy testy z całości więc bym sie nie martwił :D

Chyba, że chcesz to przerobić "na szybko" bo jest mało czasu na resztę . . . no cóż. Ja bym ogarnął od początku do końca spółki z.o.o. Z reszty NAJCZĘŚCIEJ jest 1 albo 0 pytań, w zeszłym roku było tylko 1 z akcyjnej cała reszta z tego matariału. Więc zrób tak jak Ci piszę i bedzie najlepiej + testy oczywiście.

Cześć, czy osoby przystępujące do egzaminu w Warszawie dostały już może list albo chociaż zmienił im się status zgłoszenia w Extranecie?

U mnie wciąż cisza w temacie...

Z góry dzięki za odpowiedź :)

KubaaJ napisał:
Cześć, czy osoby przystępujące do egzaminu w Warszawie dostały już może list albo chociaż zmienił im się status zgłoszenia w Extranecie?

U mnie wciąż cisza w temacie...

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Ja rownież przystępuje w Warszawie i także jeszcze nic nie otrzymałam, a extranecie cały czas jest ten sam status...w weryfikacji ☹️

Cóż...pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Jak coś dostanę to dam znać :)

1. Myślicie, że z wyjście do toalety nie będzie problemu ?
2. Można wnosić jakieś jedzenie ?

Balkon1122334455 napisał:
1. Myślicie, że z wyjście do toalety nie będzie problemu ?
2. Można wnosić jakieś jedzenie ?

1. nie będzie
2. batonika wniesiesz.

svalbard napisał:
a nie skzoda czasu na jedzenie?
Ja tam mogę jesc i rozwiązywać test jednocześnie, poza tym zjedzenie batona to sa góra 2 min. lepsze to niż zagłuszające ciszę burczenie w brzuchu:P

Ile trwa ten egzamin przepraszam??? Ja na egzaminie zawodowym nie wychodziłem do toalety bo szkoda mi było czasu a tu czytam jakieś plany posilania się i biegania do wc... chyba lekka przesada.

Widocznie Ci sie zapomniało, wiec przypomnę - egzamin trwa 150 minut, z tym ze wchodzenie na sale egzaminacyjna rozpoczyna sie od 9, wiec od 9 do 14.30 jest 5,5h.Skoro Ty masz takie doświadczenia, fajnie - gratuluje, ale nie przekladaj ich na innych, bo chyba zdążyłeś juz zauważyć - nie każdy jest taki jak Ty :)

5,5 godziny? Odczytanie regulaminów i jakieś tam wyjaśnienia organizacyjne nawet na egzaminie zawodowym trwają góra ze 40 min, doliczając do tego czas od wejścia na salę, to mi wychodzi maksymalnie trochę ponad 3,5 godziny. Ale nic to, jak ktoś lubi, to może sobie nawet jakiś szybki prysznic zafundować w trakcie.

Przepraszam za wtracenie, ale ile zajmuje wam zrobienie testu (150 pytan) na arslege? Pytam z ciekawosci :-)

Mnie rozwiązywanie testów z lat poprzednich zajmowało 40 - 50 minut, więc na prawdę myślę że i czas na batonika i czas na toaletę się znajdzie :)

Gruuuuuba napisał:
Mnie rozwiązywanie testów z lat poprzednich zajmowało 40 - 50 minut, więc na prawdę myślę że i czas na batonika i czas na toaletę się znajdzie :)

Co innego siedzieć sobie w domu i rozwiązywać testy popiajając kawke i przeciągając się na wersalce a co innego siedzieć na sali i to robić

Mam pytanie do osób przystępujących do egzaminu w Bydgoszczy - otrzymaliście już listy z ORA? Pytam, ponieważ ja jeszcze nic nie dostałem.

Powrót