Egzamin notarialny 2019

• Autor wątku Autor wątku Prawniczka1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cheeky1 napisał:
Kraków komisja 1 też czeka....

Kraków 1, już ogłosił wyniki,
łącznie z komisji 1 i 2 jest:
54/91
rewelacyjna zdawalność (rok temu w Krakowie było 16/100)

W Poznaniu cisza ... chyba nikt już nic dziś nie wstawi.

Janeczka1991 napisał:
Kraków 1, już ogłosił wyniki,
łącznie z komisji 1 i 2 jest:
54/91
rewelacyjna zdawalność (rok temu w Krakowie było 16/100)

Odjazd kompletny, wychodzi na to, że oblewali za 1 dzień, generalnie jest mega pozytywnie. Brawo dla komisji i D.

Zdawałam w Katowicach. Sprawdzałam wytyczne. Nie umiem doszukać się błędów w swoich pracach. Zamierzam się odwołać. Casus egzaminu z Krakowa 2018 w odniesieniu do wyników tegorocznych z Krakowa daje mi dużo do myślenia. Zachęcam innych w sytuacji podobnej do mojej do sprawdzenia swoich prac. Pozdrawiam

Wytrwała123 napisał:
Zdawałam w Katowicach. Sprawdzałam wytyczne. Nie umiem doszukać się błędów w swoich pracach. Zamierzam się odwołać. Casus egzaminu z Krakowa 2018 w odniesieniu do wyników tegorocznych z Krakowa daje mi dużo do myślenia. Zachęcam innych w sytuacji podobnej do mojej do sprawdzenia swoich prac. Pozdrawiam

Szczerze współczuję. Może jakiś błąd przy przenoszeniu ocen do wykazu z wynikami? (zdarzają się takie sytuacje).

Ja czekam na Poznań (II komisja), i jestem w podobnej sytuacji do Ciebie (zbieżność pracy z wytycznymi), z tym że poza tym parę błędów poczyniłem

Wytrwała123 napisał:

Mam identyczną sytuację. III komisja w Warszawie, zdawalność 35%. Wszystko zgodnie z wytycznymi...

Ja również zamierzam się odwołać ale bez wiary, że się uda, po tym co przeczytałam w ub. roku w uzasadnieniu od komisji II stopnia.

A widziałaś protokoły?

Ostatnia edycja:
Komisja II w Poznaniu zbiera się dopiero 12 października więc wyniki będą pewnie w poniedziałek.

A wyniki komisji 1 w Poznaniu miały być wczoraj. Na razie cisza.

Ciekawa jestem co według komisji były błędem - jakby ktoś dostał protokół i mógł się podzielić to będę wdzięczna :)

Dwója jest za powołanie zgody MSWiA na nabycie przez cudzoziemca i za sprzedaż 1/2 spółdzielczaka. Obniżają ocenę (nie wiem o ile) za powołanie męża i niby za brak oświadczenia na końcu aktu, że Ukrainka zgadza się z treścią aktu i ją akceptuje (w razie niepowołania tłumacza).

Blinkowsky napisał:
Dwója jest za powołanie zgody MSWiA na nabycie przez cudzoziemca i za sprzedaż 1/2 spółdzielczaka. Obniżają ocenę (nie wiem o ile) za powołanie męża i niby za brak oświadczenia na końcu aktu, że Ukrainka zgadza się z treścią aktu i ją akceptuje (w razie niepowołania tłumacza).

nie mam niczego z tego co napisałaś

nie przywołałam tłumacza ale napisałam, że zna język polski

Po co pisać, że akt jest Ukraince znany i zrozumiały skoro jest oświadczenie, że włada językiem polskim i nie trzeba było tłumacza powoływać?
Skoro przy Polaku nie ma takiego oświadczenia, to dlaczego przy cudzoziemcu mówiącym po polsku miałby być? To jest jakaś lokalna praktyka? Pytam, bo się z taką nie spotkałam

Aligator123 napisał:
Po co pisać, że akt jest Ukraince znany i zrozumiały skoro jest oświadczenie, że włada językiem polskim i nie trzeba było tłumacza powoływać?
Skoro przy Polaku nie ma takiego oświadczenia, to dlaczego przy cudzoziemcu mówiącym po polsku miałby być? To jest jakaś lokalna praktyka? Pytam, bo się z taką nie spotkałam

nie, ja też uważam, że wystarczyło napisać, że zna język polski

Ja również nie mam tego oświadczenia na końcu. Mam, że zna język polski i rezygnuje z powołania tłumacza. Nie chce tutaj niepotrzebnie straszyć, te informacje są nieoficjalnie i mam je od znajomej, która rozmawiała z członkiem poznańskiej komisji.

Właśnie Poznań mnie interesuje. I ciągle odświeżenie strony mnie dobija

Ludzie, nie piszcie takich rzeczy :mad: Niech każdy obejrzy swoją pracę i sam się przekona jakie błędy popełnił i jak to oceniono. Każda praca jest inna i czasem jedno zdanie może mieć znaczenie i wpłynąć na ocenę. Chyba każdy z nas pisał umowy z cudzoziemcami i jeśli znali język polski to należało o tym wspomnieć w akcie. I tyle. Nie ma żadnych lokalnych praktyk. A jeśli są to nie wpływają na ocenę. Jeśli ktoś przyjął, że Ukrainka nie zna polskiego to musiał powołać tłumacza przysięgłego. Z kazusu nie wynikało, czy zna, czy nie zna, więc pełna dowolność w tej kwestii. Takich drobnych zagadnień w każdym z aktów było mnóstwo i naprawdę nie ma sensu się nad nimi rozwodzić.

Niestety mam 2 za umowę spółki, Wiem, że była prosta ale jak czytałam kazus to zrozumiałam, że Adamowicz jest wspólnikiem jednoosobowej spółki i jedynym członkiem zarządu, zatem reprezentował te spółkę osobiście zgodnie z art. 210par. 2 KSH. Wkłady mam dobrze. Jak obronić takie rozwiązanie kazusu? Z góry dziękuję za pomoc.

Jezzi napisał:
Niestety mam 2 za umowę spółki, Wiem, że była prosta ale jak czytałam kazus to zrozumiałam, że Adamowicz jest wspólnikiem jednoosobowej spółki i jedynym członkiem zarządu, zatem reprezentował te spółkę osobiście zgodnie z art. 210par. 2 KSH. Wkłady mam dobrze. Jak obronić takie rozwiązanie kazusu? Z góry dziękuję za pomoc.

Niestety ale to nie jest do wybronienia, moim zdaniem. A swoją drogą myślałam o tym, że w tym "egzaminacyjnym" stresie można to zrozumieć tak właśnie, że jedyny członek zarządu i jedyny wspólnik.

Jezzi napisał:

Jezzi, a przyjęłaś oświadczenie, że Adamowicz jest jedynym wspólnikiem? Czy w ogóle nie przyjmowałaś oświadczeń w tym przedmiocie?

Dokładnie, jeśli wpisałeś ze jest jedynym wspólnikiem to można próbować tego bronić.

Powrót