Egzamin Radcowski 1-4.12.09

• Autor wątku Autor wątku Caledon34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panie są zdziwione, bo oirp tylko "zapewniają obsługę administracyjną" egzaminu. Robią to, co chce ministerstwo, a potem ministerstwo wystawia rachunek (to jest przecież uregulowane w ustawie lub rozporządzeniu). Innymi słowy od pań z oirp nic nie zależy i niewarto z nimi rozmawiać. Pisać będziemy ręcznie. O LEXie i materiałach w zawiadomieniu nic nie ma. Komentarze i orzecznictwo na pewno trzeba przynieść własne, przecież nie postawią do dyspozycji każdej osoby odrębnej biblioteki. Zawiadomienie podkreśla, że chodzi o komentarze i orzecznictwo, więc pewnie np. monografie będą palone na dziedzińcu, na stosie, jak za dawnych dobrych czasów u naszego zachodniego sąsiada przed Operą. Poza tym już wcześniej tak było, że ludzie przyjeżdżali ciężarówkami i wnosili całe biblioteki z pomocą kilku osiłków na salę.

adamlukass napisał:
michu12345 napisał:
Pisanie aktu oskarżenia przez radcę to bzdura, bo nigdy tego nie będzie robił. Ale nasz ustawodawca przyzwyczaił mnie do głupot.
Będą i to szybciej, niż sobie wyobrażasz.
Wszystkim, którzy przystąpią do tego egzaminu życzę powodzenia, aczkolwiek wątpię byście zdawali egzamin radcowski :)
Przecież już od (co najmniej) 10 lat radca prawny może sporządzać akt oskarżenia, i to zarówno w postępowaniu prywatnoskargowym, jak i publicznoskargowym.
A kto sporządza akty oskarżenia dla policji, straży granicznej itp.?

Jakie komentarze, tzn. z czego, zabieracie ze sobą na egzamin?
Zastanawiam sie np., czy zabierać komentarz do kp, albo do ksh.

Ula78 napisał:
Jakie komentarze, tzn. z czego, zabieracie ze sobą na egzamin?
Zastanawiam sie np., czy zabierać komentarz do kp, albo do ksh.
KSH owszem, bo będzie zadanie z prawa gospodarczego. Ale z prawa pracy nie będzie, więc KP raczej się nie przyda.

Nie wiem dlaczego założyliście, że zadanie z cywilnego nie może dotyczyć prawa pracy? Ja zamierzam zabrać wszystko co zdobędę, na wszelki wypadek;)

szcz napisał:
Nie wiem dlaczego założyliście, że zadanie z cywilnego nie może dotyczyć prawa pracy? Ja zamierzam zabrać wszystko co zdobędę, na wszelki wypadek;)
Każde zadanie może pobocznie dotyczyć prawa pracy, również zadanie z karnego, gospodarczego czy administracyjnego. Ale myślę, że rozwiązanie zadania należy znaleźć w tej dziedzinie, której dotyczy egzamin.

Czytając wasze posty dochodzę do wniosku, iż tak naprawdę nic nie wiecie o przebiegu tego egzaminu, chociaż zostało już tylko 10.
Z czego to wynika?

adamlukass napisał:
Czytając wasze posty dochodzę do wniosku, iż tak naprawdę nic nie wiecie o przebiegu tego egzaminu, chociaż zostało już tylko 10.
Z czego to wynika?
Z braku jakichkolwiek oficjalnych informacji.

Po prostu swego czasy zdawałam egzamin kończący inna aplikację i w zakresie spraw z cywilnego dostawaliśmy też sprawy z prawa pracy, ale wiedzieliśmy o tym wcześniej. Teraz nie wiadomo nic.
Za 8 dni piszemy.:rolleyes:

Jeśli mogę coś nieśmiało doradzić wszystkim zdającym egzamin radcowski [zresztą tak jak i ja już za 8 dni...] to weźcie ze sobą wszystko co tylko mozliwe, każdy komentarz i każdą publikację prawniczą do jakiej macie dostęp...po przeanalizowaniu przepisów dotyczących przeprowadzenia tego egzaminu widzę, że niewiele będzie się on różnił od części pisemnej egzaminu sędziowskiego... Więc jeśli macie komentarze to nawet się nie zastanawiajcie czy je ze sobą brać, tylko zabierajcie. Co do prawa pracy to nie sądze, żeby zadania z tej dziedziny nie było - w końcu to cywilistyka, a na egzaminie sędziowskim było dużo zadań z prawa pracy. Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - z zawiadomienia wynika, że np. w Krakowie będzie stanowisko z Lex-em, ale na ponad 50 osób to trochę mało... więc wyobraźcie sobie kolejki do komputera i uciekający czas na egzaminie... lepiej zabrać ze sobą jak najwięcej teksów podstawowych ustaw o orzecznictwie już nie wspomnę, bo jak dziś napisać dobrze powództwo przeciwko członkowi zarządu sp. z o.o. oparte na art. 299 k.s.h. bez aktualnego orzecznictwa, które zmienia w ostatnim czasie się jak w kalejdoskopie? Myślę, że im więcej zabierzemy na egzamin tym lepiej. Życzę wszystkim szczęcia i powodzenia :) ps osobiście najbardziej obawiam się części administracyjnej, bo tam można w zasadzie trafić na wszystko, a czasu łącznie z zadaniem z prawa gospodarczego nie ma za dużo... dziwię się, że na taką obszerną część ustawodawca przewidział tak mało czasu, no chyba, że nie będzie to skomplikowane zadanie...bo nie wyobrażam sobie napisanie skargi kasacyjnej do NSA w 3 godziny...
Pozdrawiam!

Na egzaminie wolno teoretycznie mieć:

1. orzecznictwo
2. komentarze

monografii nie wolno. Czy może Bastek pytałeś się o to w MS?

W zawiadomieniu napisano : podczas rozwiązywania II-V części egzaminu zdający może korzystać z tekstów aktów prawnych i komentarzy oraz orzecznictwa. Nie ma nic o monografiach. Moze więc jednak zreba zapytać w MS czy można.

Nie pytałem o to w MS, ale mam to napisane za zawiadomieniu które otrzymałem z Krakowa cyt. "zdający może korzystać z tekstów aktów prawnych, komentarzy, orzecznictwa czy też publikacji prawniczych za wyjątkiem własnych notatek, wzorów pism procesowych czy kserokopii źródłowych dokumentów". Czyżby inne komisje egzaminacyjne stosowały odmienne zasady?

w zawiadomieniu z gdańska nie było "za wyjątkiem notatek, wzorów, kserokopii źródłowyh dokumentów" Nie było też mowy o publikacjach prawniczych.

No, teraz to już można się postarać, żeby nie stosowały. Przede wszystkim można wziąć też monografie, co też uczynię. Poza tym ja mam w zawiadomieniu tylko to, co przytoczyłem.

A możesz powiedzieć, jaka/jaki sędzia jest przewodniczącym komisji i przysłał to zawiadomienie?

P.

bastek.75 napisał:
Co do prawa pracy to nie sądze, żeby zadania z tej dziedziny nie było - w końcu to cywilistyka, a na egzaminie sędziowskim było dużo zadań z prawa pracy.
Gwoli ścisłości:
Pierwszego dnia zdajemy test. Na teście z pewnością będą pytania z prawa pracy, bo ta dziedzina prawa jest objęta egzaminem.
W kolejnych dniach rozwiązujemy cztery zadania: z prawa karnego, cywilnego, gospodarczego i administracyjnego. Zadania z prawa pracy ustawa radcowska nie wymienia, więc być go nie może, mimo że "na egzaminie sędziowskim było dużo zadań z prawa pracy" (chyba kazusów), a sprawy z tego zakresu są sprawami cywilnymi ("cywilistyka").

A notatki własne? Można, jeśli nie napisano, że nie można?

U mnie Przewodniczący Komisji Włodzimierz Gawrylczyk. Z tego co się zorientowałam Sędzia SA.

Moje zawiadomienie podpisał Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie - SSA Wojciech Kościołek. Wiadomo, że nie można mieć ze sobą kserokopii publikacji i komentarzy, bo to przecież naruszenie praw autorskich...więc nie radzę brać ze sobą kserokopii. Co do notatek to w zasadzie też jest to zrozumiałe, bo w takich notatkach możemy mieć przecież całe wzory pism i umów :) Tak naprawdę to z części II-IV możemy spodziewać się prawie wszystkiego, łącznie z prawem pracy - bo dlaczego miałoby tego akurat nie być? Zastanawiam się tylko jaki stopień trudności przewidziało dla poszczególnych prac Ministerstwo...

Co do sędziowskiego- na pisemnym pisze się wyrok i uzasadnienie na podstawie akt z cywilnego (gdzie oprócz cywila jest gospodarcze i pracy) i z karnego. Stąd moje wątpliwości.
NA teście to jasne, że będzie wszytsko.
A możeby Ministerstwo zapytac, czy w cz. III bedzie pr, pracy?

Powrót