L
lebronjames
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
prośba jednak do tych co zdali. piszcie więcej!. ja osobiście proszę, może komuś się tak udało. czy ktoś z cywila nie zaskarżył kosztów a zdał??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
amund napisał:Z nieoficjalnych informacji: w Gdańsku najwięcej osób oblało karne (jak dobrze pamiętam 8). Początkowo obraza przepisów prawa materialnego miała oznaczać ndst, po interwencji „wpływowych” złagodzono te kryteria i chyba zasada ne peius miała zasadniczy wpływ na wyniki.
Sporo było też dwój z cywila. Co istotne chyba nikt albo prawie nikt z grupy nie pisał opinii o niecelowości (w przeciwieństwie do drugiej gdańskiej grupy, gdzie opinie napisało około 20 osób). Także z nieoficjalnych ustaleń wynika, iż początkowo decydująca miała być deweloperska, ale potem wycofano się z tego i przedwstępna także przechodziła. Najważniejsze jest aby były logiczne zarzuty, dlaczego jest zasadne zasądzenie każdej z tych kwot, a nie tylko samo zaskarżenie całości i "ogólne" wskazywanie, że powinna być pełna odpowiedzialność.
Z nieoficjalnych informacji: w Gdańsku najwięcej osób oblało karne (jak dobrze pamiętam . Początkowo obraza przepisów prawa materialnego miała oznaczać ndst, po interwencji „wpływowych” złagodzono te kryteria i chyba zasada ne peius miała zasadniczy wpływ na wyniki.
Sporo było też dwój z cywila. Co istotne chyba nikt albo prawie nikt z grupy nie pisał opinii o niecelowości (w przeciwieństwie do drugiej gdańskiej grupy, gdzie opinie napisało około 20 osób). Także z nieoficjalnych ustaleń wynika, iż początkowo decydująca miała być deweloperska, ale potem wycofano się z tego i przedwstępna także przechodziła. Najważniejsze jest aby były logiczne zarzuty, dlaczego jest zasadne zasądzenie każdej z tych kwot, a nie tylko samo zaskarżenie całości i "ogólne" wskazywanie, że powinna być pełna odpowiedzialność.
loyd30 napisał:Ty na IV roku takie pytania zadajesz ???
Agawa1 napisał:wczoraj ludzie z Gdańska i Szczecina pisali, że w karnym wniosek o zmianę przechodził. skąd te sprzeczne informacje? a wrzesień jeszcze tak odległy ...
mammammia napisał:co prawda nikt z was nie pyta tych co nie zdali o to co zawalili, ale mimo to postanowiłam podzielić się z wami moimi uwagami.
Niestety wczoraj się dowiedziałam, że nie zdałam.
Z nieoficjalnych informacji wynika że oblałam administracyjne. Jestem totalnie zaskoczona, gdyż z tej części liczyłam na ocenę 4 lub 5. Była to zdecydowanie najlepsza z moich prac pisemnych, a martwiłam się o cywila i karne. Zarzucałam w niej naruszenie prawa materialnego art. 1 ust. 1 ustawy nie pamiętam jakiej w zw. z art. 46 kc oraz art. 9 ust. 5 ustawy o planowaniu przestrzennym. Uzasadnienie było logiczne, powołałam się w nim na kilka orzeczeń. Spełniłam wszystkie wymogi formalne. Skargę podpisał radca prawny, dodałam w załącznikach pełnomocnictwo, a wymieniając strony wymyśliłam sobie adres radcy prawnego, bo nie był podany. Teraz sobie przypominam, że chyba to było jedyne zadanie w którym nie pisało, że można uzupełnić brakujące dane, ale z drugiej strony wydaje mi się, że to nie mogło zaważyć na ocenie mojej pracy. Więc może to dlatego, że nie zarzuciłam żadnych uchybień procedury, bo wiem, że takie były ? No cóż moje wątpliwościrozwieją się dopiero w przyszłym tygodniu kiedy będę mogła zapoznać się z pracą, oceną i jej uzasadnieniem.
Gratuluję wszystkim co zdali !
mammammia napisał:co prawda nikt z was nie pyta tych co nie zdali o to co zawalili, ale mimo to postanowiłam podzielić się z wami moimi uwagami.
Z nieoficjalnych informacji wynika że oblałam administracyjne. Jestem totalnie zaskoczona, gdyż z tej części liczyłam na ocenę 4 lub 5. Była to zdecydowanie najlepsza z moich prac pisemnych, a martwiłam się o cywila i karne. Zarzucałam w niej naruszenie prawa materialnego art. 1 ust. 1 ustawy nie pamiętam jakiej w zw. z art. 46 kc oraz art. 9 ust. 5 ustawy o planowaniu przestrzennym. Uzasadnienie było logiczne, powołałam się w nim na kilka orzeczeń. Spełniłam wszystkie wymogi formalne. Skargę podpisał radca prawny, dodałam w załącznikach pełnomocnictwo, a wymieniając strony wymyśliłam sobie adres radcy prawnego, bo nie był podany. Teraz sobie przypominam, że chyba to było jedyne zadanie w którym nie pisało, że można uzupełnić brakujące dane, ale z drugiej strony wydaje mi się, że to nie mogło zaważyć na ocenie mojej pracy. Więc może to dlatego, że nie zarzuciłam żadnych uchybień procedury, bo wiem, że takie były ? No cóż moje wątpliwościrozwieją się dopiero w przyszłym tygodniu kiedy będę mogła zapoznać się z pracą, oceną i jej uzasadnieniem.
kalambury napisał:No to teraz mnie strasznie zmartwiłaś. Ja też zarzucałam tylko naruszenie materialnego tj art. 1 tej ustawy o przekształceniu w zw. z 46 k.c. Myślę, że to był logiczny zarzut, naruszenie procedury owszem było, ale to trochę naciągane bo co do zasady przecież SKO dobrze ustaliło stan faktyczny tylko źle go oceniło. W samym stanie faktycznym ustalonym przez organy dramatycznych błędów nie było. To teraz nie dosyć, że bardzo martwię się cywilem i karnym to dochodzi dodatkowo administracjaJak będziesz wiedziała na czym dokładnie Cie oblali to napisz proszę.
Agawa1 napisał:myślę, że masz solidne podstawy do odwołania. poczytaj forum z egzaminu z grudnia 2009 - tam piszą ludzie, którzy się odwoływali i odwołania były uwaględniane. zresztą u nas na forum też są o tym wpisy. może nie dołączyłaś dowodu opłaty? myślę że to też byłaby podstawa do odwołania, bo przecież można opłacać pisma w kasie.