Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z uwagi na to, iż mam zamiar zdawać ten egzamin za rok z zainteresowaniem czytam wasze posty i muszę podzielić się swoją refleksją po ich lekturze. Jestem przerażony; nie wiem jak sam bym zachował się po analizie tego kazusu i jak zachować się zdając go w przyszłości w razie wątpliwości co do subsumpcji stanu faktycznego - czy skarżyć wszystko jako leci, jak niektórzy proponuję (w założeniu, że ma to pozwolić na zdanie) czy też tylko to co należy się klientowi jak psu buda (chyba to leży w prawidłowo pojętym interesie wyimaginowanego klienta). Jakiś absurd.

Merytorycznie nie znając dokładnej treści umowy z tegoż kazusu, po wyrywkowej analizie postów zaproponowałbym takie rozwiązanie:
Jeżeli umowa zawierała zobowiązanie do wybudowania, ustanowienia odrębnej własności lokalu i przeniesienia tegoż za kwotę X to nie uznałbym tego za umowę przedwstępną. Z 9 ust. o własności lokali to wg mnie nie można jej uznać za ważną umowę. Więc może tak jak proponuje SN inna ważna umowa zobowiązująca do której stosuje się KC. Wg SN miałaby to być umowa nienazwana. Czemu nienazwana? - nie wiadomo; może komuś nie chciało się analizować przesłanek umów nazwanych.
Wg mnie obowiązki dewelopera z tejże umowy da się zawrzeć w umowie zlecenia - 734.
Przy takim przyjęciu obowiązek przeniesienia własności wynika z 740kc, przy interpretacji, iż przedmiot uzyskany to także wytworzony - wówczas odpada problem formy tejże umowy.
Przyszło mi to do głowy, ponieważ kiedyś miałem styczność z powierniczym nabyciem nieruchomości.
To tylko moje spostrzeżenia - mogą być całkowicie wadliwe i pewnie są. :)

Z praktyki kiedyś sporządzałem umowę jw - była oczywiście przedwstępna.

Wydaje mi się, że stanowisko mecenasa co tu się wcześniej wypowiadał jest prawidłowe.

Ale wiem też, że w niektórych komisjach zdawali wszyscy co "sklecili" poprawną apelację (zawierającą wszytskie elementy).

adamlukass napisał:
Z uwagi na to, iż mam zamiar zdawać ten egzamin za rok z zainteresowaniem czytam wasze posty i muszę podzielić się swoją refleksją po ich lekturze. Jestem przerażony; nie wiem jak sam bym zachował się po analizie tego kazusu i jak zachować się zdając go w przyszłości w razie wątpliwości co do subsumpcji stanu faktycznego - czy skarżyć wszystko jako leci, jak niektórzy proponuję (w założeniu, że ma to pozwolić na zdanie) czy też tylko to co należy się klientowi jak psu buda (chyba to leży w prawidłowo pojętym interesie wyimaginowanego klienta). Jakiś absurd.

Merytorycznie nie znając dokładnej treści umowy z tegoż kazusu, po wyrywkowej analizie postów zaproponowałbym takie rozwiązanie:
Jeżeli umowa zawierała zobowiązanie do wybudowania, ustanowienia odrębnej własności lokalu i przeniesienia tegoż za kwotę X to nie uznałbym tego za umowę przedwstępną. Z 9 ust. o własności lokali to wg mnie nie można jej uznać za ważną umowę. Więc może tak jak proponuje SN inna ważna umowa zobowiązująca do której stosuje się KC. Wg SN miałaby to być umowa nienazwana. Czemu nienazwana? - nie wiadomo; może komuś nie chciało się analizować przesłanek umów nazwanych.
Wg mnie obowiązki dewelopera z tejże umowy da się zawrzeć w umowie zlecenia - 734.
Przy takim przyjęciu obowiązek przeniesienia własności wynika z 740kc, przy interpretacji, iż przedmiot uzyskany to także wytworzony - wówczas odpada problem formy tejże umowy.
Przyszło mi to do głowy, ponieważ kiedyś miałem styczność z powierniczym nabyciem nieruchomości.
To tylko moje spostrzeżenia - mogą być całkowicie wadliwe i pewnie są. :)

Z praktyki kiedyś sporządzałem umowę jw - była oczywiście przedwstępna.

o ile dobrze pamietam w orzeczeniach SN tez pojawial sie watek uznania takiej mieszanej, nienazwanej umowy za specyficzna umowe zlecenia

jvrysta napisał:
o ile dobrze pamietam w orzeczeniach SN tez pojawial sie watek uznania takiej mieszanej, nienazwanej umowy za specyficzna umowe zlecenia

No tak tylko zobaczcie po jakim czasie się do tego dochodzi. A na egzaminie to jest chwila, czytasz akta i coś rodzi ci się w głowie i potem już w ten pomysł brniesz bo nie masz czasu na przeglądanie innych orzeczeń, komentarzy. Oczywistym jest, że każdy z nas jakby miał tydzień czasu na tą apelację to by ją rozłożył na łopatki.

kalambury napisał:
No tak tylko zobaczcie po jakim czasie się do tego dochodzi. A na egzaminie to jest chwila, czytasz akta i coś rodzi ci się w głowie i potem już w ten pomysł brniesz bo nie masz czasu na przeglądanie innych orzeczeń, komentarzy. Oczywistym jest, że każdy z nas jakby miał tydzień czasu na tą apelację to by ją rozłożył na łopatki.

dokladnie!! - choc na egzaminie pomoglo to mi troche zblizyc sie do koncepcji w ktorej SN uznal ze deweloperska-zobowiazujaca nie musi byc w formie aktu notarialnego...

Mi się wydaje, że to orzeczenie dotyczy jednak innego stanu faktycznego niż w kazusie. Bo w tej sprawie, której dotyczyło orzeczenie wygląda na to, że umowa spełniała wszystkie przesłanki z art. 9, a mimo to strona pozwana próbowała zakwalifikować tą umowę jako umowę przedwstępną. W naszym kazusie problem jest zupełnie inny - nasz umowa nie spełnia przesłanek z art. 9 i w tym cały problem. Więc wydaje mi się jednak, że pozostaje tylko kwestia umowy przedwstępnej, inaczej kazus jest nierozwiązywalny, przy założeniu że umowa została ważnie zawarta. Wynika to z prostej zasady - tylko umowa przedwstępna do przeniesienia własności nieruchomości może nie mieć formy aktu notarialnego, wszystkie inne umowy, czy to deweloperska, czy nienazwana ostateczna, czy nienazwana zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości muszą mieć formę aktu. A jak wiadomo forma aktu notarialnego jest zastrzeżona zawsze pod rygorem nieważności. Więc dla mnie to jest podstawowy argument za przedwstępną.

To jakieś nieporozumienie. W uzasadnieniu wyroku jest napisane następujaco: W ocenie tego Sądu, łącząca strony umowa należy do szeroko rozumianych umów realizatorskich (deweloperskich). Ze względu na brak istotnych elementów nie można jej zaliczyć do umów zobowiązujących określonych w art. 9 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 903 - dalej: „u.w.lok.”). Umowa została ważnie zawarta, gdyż odpowiada przepisom Kodeksu cywilnego. Jest to umowa przedwstępna, która ze względu na przyjętą formę nie może prowadzić do skutków rzeczowych, jednak pozostałe skutki, w tym wynikające z przepisów o niewykonaniu lub nienależytym wykonaniu zobowiązań umownych, mają do niej zastosowanie.
Ja rozumiem, że w tym orzeczeniu chodzi o umowę w formie pisemnej. Podtrzymuję co napisałem do tej pory. Kazus by pod to orzeczenie.

kot jinx napisał:
To jakieś nieporozumienie. W uzasadnieniu wyroku jest napisane następujaco: W ocenie tego Sądu, łącząca strony umowa należy do szeroko rozumianych umów realizatorskich (deweloperskich). Ze względu na brak istotnych elementów nie można jej zaliczyć do umów zobowiązujących określonych w art. 9 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 903 - dalej: „u.w.lok.”). Umowa została ważnie zawarta, gdyż odpowiada przepisom Kodeksu cywilnego. Jest to umowa przedwstępna, która ze względu na przyjętą formę nie może prowadzić do skutków rzeczowych, jednak pozostałe skutki, w tym wynikające z przepisów o niewykonaniu lub nienależytym wykonaniu zobowiązań umownych, mają do niej zastosowanie.
Ja rozumiem, że w tym orzeczeniu chodzi o umowę w formie pisemnej. Podtrzymuję co napisałem do tej pory. Kazus by pod to orzeczenie.

zgadzam się - wydaje mi się że bardzo podobnie było w jednym z pozostałych dwóch orzeczeń gdzie sąd wyraźnie uznał że forma aktu nie jest konieczna dla ważności takiej umowy.

Ale nie znamy dokładnie stanów faktycznych tych umów. Możliwe, że te orzeczenia Sądu Najwyższego dotyczyły umów zawartych w odpowiedniej formie. Podajcie, proszę ich sygnatury, chętnie się im przyjrzę.

Poza tym nieprawda, że było zobowiązanie do zapłaty całości ceny. 20 tysięcy miało być zapłacone już po, a nie przed. Więc ten argument jest nie do utrzymania.

Orzeczenie do tego kazusu ma sygnaturę IV CKN 305/2001.
Byli zobowiązani do zapłaty całej ceny. 20 tys. miało być zapłacone po, ale obowiązek zapłaty wynikał juz z pierwszej umowy, inaczej byl tylko określony termin zapłaty.

kot jinx napisał:
Orzeczenie do tego kazusu ma sygnaturę IV CKN 305/2001.
Byli zobowiązani do zapłaty całej ceny. 20 tys. miało być zapłacone po, ale obowiązek zapłaty wynikał juz z pierwszej umowy, inaczej byl tylko określony termin zapłaty.

precyzując - o ile dobrze pamietam to 20 tys. mialo byc zaplacone nawet nie "po" ale do dnia zawarcia umowy przenoszacej wlasnosc...

armanek napisał:
Uważam, że zrobili słusznie. Tylko to było udowodnione i tylko to mieściło się w tzw. ujemnym interesie umownym. Ciekaw jestem, jak na to spojrzą egzaminatorzy z Katowic.

ujemny interes obejmuje koszty zawarcia umowy a nie koszty wykonania umowy. kredyt był przeznaczony na wykonanie umowy a nie na koszty jej zawarcia. Obawiam się, że nawet przy założeniu przedwstępnej, prowizja nie wchodzi do ujemnego interesu.

kot jinx napisał:
ujemny interes obejmuje koszty zawarcia umowy a nie koszty wykonania umowy. kredyt był przeznaczony na wykonanie umowy a nie na koszty jej zawarcia. Obawiam się, że nawet przy założeniu przedwstępnej, prowizja nie wchodzi do ujemnego interesu.

tez mi się wydaje że wg przewazajacych opinii ujemny interes umowny - zarowno w zakresie szkod rzeczywistych jak i utraconych korzysci - jest dosc waskim pojeciem, w zakres ktorego nie wchodza koszty zwiazane z samym planowanym wykonaniem przyrzeczonej umowy. poza tym w zaswiadczeniu banku (chyba ze czegos nie pamietam) nie bylo wyraznie wskazane na jaki cel wziety byl kredyt, powodowie mogli teoretycznie pokazac zaswiadczenie wziete w odniesieniu do kredytu za ktory kupili inne mieszkanie...

jvrysta napisał:
tez mi się wydaje że wg przewazajacych opinii ujemny interes umowny - zarowno w zakresie szkod rzeczywistych jak i utraconych korzysci - jest dosc waskim pojeciem, w zakres ktorego nie wchodza koszty zwiazane z samym planowanym wykonaniem przyrzeczonej umowy. poza tym w zaswiadczeniu banku (chyba ze czegos nie pamietam) nie bylo wyraznie wskazane na jaki cel wziety byl kredyt, powodowie mogli teoretycznie pokazac zaswiadczenie wziete w odniesieniu do kredytu za ktory kupili inne mieszkanie...

Ludzie, ale naprawdę już nie przesadzajmy bo z tego wynika, że nic nie było udowodnione i że trzeba było pisać opinię o bezzasadności.

TEST:

Ustawa o samorządzie gminnym
SamGm - w zakresie nieuregulowanym odrębnie rada gminy może wydawać przepisy porządkowe dla ochrony życia lub zdrowia obywateli oraz dla zapewnienia porządku, spokoju i bezpieczeństwa publicznego – art. 40 ust. 3
Ustawa o działalności ubezpieczeniowej
DzUbezp - akcje zakładu ubezpieczeń, z wyłączeniem akcji zdematerializowanych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, mogą być tylko akcjami imiennymi – art. 34 ust. 1
DzUbezp - oddział ubezpieczyciela zagranicznego od kiedy działalność – zgoda nadzoru i wpis do KRS - ???
Ustawa o fundacjach
Fund - podjęcie przez fundację działalności gospodarczej nie przewidzianej w statucie wymaga uprzedniej zmiany statutu – art. 11 ust. 1
Kodeks cywilny
KC – prawo zatrzymania nie dotyczy rzeczy: wydzierżawionych - art. 461 § 1
KC - roszczenie z tytułu zapisu przedawnia się z upływem lat: pięciu od dnia wymagalności zapisu - art. 981
KC – roszczenie o przywrócenie posiadania wygasa, jeżeli nie będzie dochodzone w ciągu roku od chwili naruszenia – 344 § 2
KC - nieważność czynności prawnej przy warunku zawieszającym niemożliwym – 94
KC - prawo pierwokupu nieruchomości przy dzierżawie - umowa nieważna – 599 § 2
KC - ograniczenie zdolności do cz. pr. pełnomocnika nie wpływa na ważność czynności dokonanych w imieniu mocodawcy - 100
KC - wydziedziczenie – pozbawienie zachowku - 1008
KC - zachowek dla maloletniego zstępnego - 2/3 udzialu spadkowego - 991
KC - na rozporządzanie rzeczą potrzebna zgoda wszystkich współwłaścicieli - 199
Kodeks karny
KK - kara za występek chuligański – dolna granica zwiększona o połowę – 57a
KK - zawieszenie wykonania kpw - grzywna do 270 stawek - 71
Kodeks karny skarbowy
KKS - obostrzone kary w kks – grzywna 1080 stawek, kow 2 lata, kpw 10 lat – 28 § 2
KKS - księga wadliwa jest to księga prowadzona: niezgodnie z przepisem prawa – art. 53 § 23
Kodeks etyki radcowskiej
Kodeks etyki – nie może udzielić pomocy prawnej jeżeli brał udział w sprawie jako organ – 22.1.b
Kodeks etyki – nie można zatrzymać dokumentów za niepłacenie – 28.11
Kodeks etyki – wypowiedzenie zlecenia jak klient nie płaci – 29.7
Konstytucja RP
Kons - Inicjatywa przy referendum – prezydent za zgodą senatu - 125
Kons - Interpelacja poselska – 21 dni na odpowiedź - 115
Kons - wycofanie projektu ustawy – do zakończenia drugiego czytania - 119
Kodeks pracy
KP - regulamin pracy wchodzi w życie po 14 dniach od ogłoszenia przez pracodawcę – 104/3
KP - rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika – w ciągu 1 miesiąca od uzyskania wiadomości – 52 § 2
KP - Umowa z o pracę z wyboru rozwiązuje się z momentem wygaśnięcia mandatu – 73 § 2
KP - dodatkowe wynagrodzenie roczne podlega egzekucji na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych do pełnej wysokości – 87 § 5
KP - osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego nawiązać stosunek pracy - 22 § 3
Kodeks postepowania administracyjnego
KPA - żądanie przyznania należności osoba, która stawiła się na wezwanie organu powinna zgłosić przed wydaniem decyzji - 56 § 2
KPA - członek SKO podlega wyłączeniu z rozpoznania wniosku o ponowne rozpatrzenie z mocy ustawy - ???
KPA - od decyzji ministra i SKO - wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy – 127 § 3
KPA - odmowa udostępnienia stronie akt - postanowienie zaskarżalne zażaleniem – 74 § 2
Kodeks postepowania cywilnego
KPC – kiedy zawieszenie postępowania cywilnego z urzędu: utrata zdolności sądowej przez stronę – 174 § 1 pkt 1
KPC - zawarte w odpisie dokumentu poświadczenie zgodności z oryginałem przez radce prawnego ma charakter dokumentu: urzędowego – 129 § 3
KPC - powództwo wzajemne w postępowaniu uproszczonym: dopuszczalne – 505/4 § 2
KPC - przywrócenie terminu – na posiedzeniu niejawnym i jawnym – 168
KPC - w składzie jednego sędziego sąd orzeka - w sprawach o alimenty – 47 § 2 pkt 2
KPC - właściwość sądu przy uchyleniu uchwał osób prawnych – SO – 17.4/2
KPC - zwolnienia pełnomocnika z urzędu dokonuje: sąd – 118 § 3
Kodeks postępowania karnego
KPK - pełnomocnikiem zawsze może być adwokat i radca prawny – 88
KPK - apelacja od wyroku SO niepochodząca od prokuratora powinna być podpisana przez radcę lub adwokata - 446 § 1
KPK - powództwo cywilne w postępowaniu przyspieszonym: niedopuszczalne – 517e § 4
Kodeks postepowania wykroczeniowego
KPW - kiedy uchylenie prawomocnego mandatu karnego: na wniosek 7 dni lub z urzędu – 101 § 1
KPW - przerwa w rozprawie w wykroczeniach - 21 dni – 79 § 1
Kodeks rodzinny
KRO – powództwo o ustalenie macierzyństwa: do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności – 61/11
Ustawa o Krajowym rejestrze sądowym
KRS - do rejestru dłużników niewypłacalnych wpisuje się dłużnika, który w terminie 30 dni od daty wezwania nie zapłacił należności stwierdzonej tytułem wykonawczym – 56
KRS – wniosek nieprawidłowy podlega: zwróceniu bez wzywania do uzupełnienia braków – 19.3
Ustawa o kosztach sądowych cywilnych
KSC – w razie wstąpienia do sprawy osoby, na której rzecz prokurator wytoczył powództwo pobiera się od tej osoby opłatę - 17
KSC - wniosek o zwolnienie od kosztów w pozwie – wstrzymuje postępowanie - 112
KSC - Ponowny wniosek o zwolnienie od kosztów na tej samej podstawie – odrzucenie – 107 § 2
Kodeks spółek handlowych
KSH - akcje opłacone powyżej wartości nominalnej muszą być opłacone w całości przed rejestracją spółki - 309 § 2
KSH - dokument akcji bez podpisu zarządu i pieczęci – nieważność - ???
KSH - na jakiej zasadzie partner uczestniczy w zysku - ???
KSH - odpowiedz. akcjonariusza za zobowiązania przed zarejestrowaniem - ???
KSH – odpowiedzialność zbywcy i nabywcy „ogółu praw i obowiązków” w spółce osobowej – zwrot - ???
KSH - wpływ wniesienia wkładu na odp. komplementariusza – nie wpływa - ???
Ustawa o księgach wieczystych
KsWiecz – rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych nie chroni rozporządzeń dokonanych na rzecz nabywcy działającego w złej wierze – 6.1
Kodeks wykroczeń
KW - Przedawnienie wykonania kary – 3 lata – 45 § 3
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
ZwalNieuczKonk - Roszczenia z czynów nieuczciwej konkurencji – 3 lata - 20
Ustawa o postepowaniu egzekucyjnym w administracji
PEA - na postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego przysługuje zażalenie zobowiązanemu oraz wierzycielowi niebędącemu jednocześnie organem egzekucyjnym – 59 § 5
Ustawa o planowaniu przestrzennym
Plan.Przest. - uchwała rady gminy w sprawie uchwalenia planu miejscowego obowiązuje od dnia wejścia w życie w niej określonego, jednak nie wcześniej niż po upływie: 30 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku urzędowym województwa – 29.1
Prawo o postepowaniu sądowo-administracyjnym
PPSA - sąd uwzględniając skargę na uchwałę lub akt organów jednostek samorządu terytorialnego, stwierdza nieważność tej uchwały lub aktu w całości lub w części albo stwierdza, że zostały wydane z naruszeniem prawa - 147 § 1
PPSA - kontrola działalności administracji publicznej przez sądy administracyjne obejmuje orzekanie w sprawach skarg w szczególności na postanowienia wydane w postępowaniu administracyjnym, na które służy zażalenie albo kończące postępowanie, a także na postanowienia rozstrzygające sprawę co do istoty – 3 § 2 pkt 2
PPSA - WSA dopuszcza dowod z dokumentu - na wniosek strony i z urzedu – 106 § 3
PPSA - sąd rozstrzyga w granicach danej sprawy nie będąc jednak związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną podstawą prawną - 134 § 1
Prawo przewozowe
Pr.Przew. – przesyłkę bagażową uważa się za utraconą, jeżeli nie nadeszła do miejsca przeznaczenia w ciągu: 14 dni po upływie terminu przewozu – 33
Pr.Przew. – roszczenia z tytułu zwłoki w przewozie, która nie spowodowała ubytku lub uszkodzenia przesyłki, przedawniają się z upływem: 2 miesięcy od dnia wydania przesyłki – 77.2
Prawo budowlane
PrBud – rozbudowa jest budową, a nie przebudową ani remontem – 3 pkt 6
PrBud - decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach - wiąże organ wydający pozwolenie na budowe – 35.3
Ustawa o prokuraturze
Prok – w razie rozwiązania stosunku służbowego prokuratora w toku postępowania dyscyplinarnego, postępowanie: toczy się nadal – 80
Ustawa o radcach prawnych
R.Pr. - Organem samorządu radcowskiego nie jest prezydium KRRP – 42.1
R.Pr. - wykreślenie radcy z listy – nieuiszczanie składek przez ponad rok – 29.4a
R.Pr.- Stój radcy prawnego – określa minister – 12.2
Ustawa o RPO
RPO – czy rzecznik może żądać wszczęcia postępowania dyscyplinarnego lub kary służbowej: nie – 14
Ustawa o swobodzie gospodarczej
SDG - przedsiębiorcy – wspólnicy spółki cywilnej – 4.2
SDG - wniesienie sprzeciwu dot. kontroli u przedsiębiorcy – wstrzymuje czynności – 84c.5
Ustawa o Trybunale Stanu
TS - wstępny wniosek (albo ostateczna uchwała – nie pamiętam) o pociągnięcie ministra do odpowiedzialności przed TS – 6.3 albo 13.1b
TS - Trybunał Stanu nie może przekazać sprawy Zgromadzeniu Narodowemu, Sejmowi albo Senatowi w celu uzupełnienia lub rozszerzenia przeprowadzonego postępowania – 20.3
Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych
Ub.Społ – rozłożenie na raty należności z tytułu składek na ZUS następuje w formie: umowy – 29.1a
Traktaty o Unii Europejskiej
UE - Obywatelstwo Unii – nie zastępuje krajowego - ???
UE – instytucją Unii jest: Europejski Bank Centralny - ???
UE - organ unii do zwalczania przestępstw – Europrokuratura - ???
Ustawa o gospodarce nieruchomościami
UGN - jakie przepisy KC stosuje sie do trwalego zarządu - przepisy o użytkowaniu – 50
UGN - podział działki zatwierdza – wójt, burmistrz, prezydent miasta – 96.1
Prawo upadłościowe
Upadł - Listę wierzytelności – zatwierdza sędzia komisarz. - ???
Upadł - upadlość ukladowa z pozbawieniem upadlego zarzadu (prokura wykreslana przez sad z urzedu) - ???
Upadł - Wniosek o ogłoszenie upadłości – zwrot jak nie ma tego oświadczenia - 25
Upadł - Zgłoszenie wierzytelności po zatwierdzenie ostatecznego planu podziału masy – pozostawia się bez rozpoznania - ???
Ustawa o ustroju sądów powszechnych
USP - obrońca przy postępowaniu dyscyplinarnym wobec sędziów - spośród sędziów i adwokatów - 113
USP - sędzią sądu okręgowego może być radca prawny - po 6 latach wyk. zawodu – 63 § 2 pkt 1
Prawo wekslowe
Weks - indos in blanco jest ważny tylko wtedy, gdyi został napisany na odwrotnej stronie wekslu lub na przedłużku – 13.2
Weks - weksel, w którym sumę wekslową napisano literami i liczbami, w razie różnicy ważny jest na sumę, napisaną literami – 6.1
Ustawa o własności lokali
WłLok - jeśli zarządca nieruchomości nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli – 30.1a
Ustawa o zastawie rejestrowym
ZasRej - przeniesienie zastawu rejestrowego skuteczne – od daty wpisu – 17.1
ZasRej - sąd właściwy dla zastawów rejestrowych – wg. siedziby zastawcy – 36.3
ZasRej - tresc dokumentów złożonych przy wniosku o wpis do rejestru zastawów oczywiscie narusza prawo - sąd oddala wniosek – 40.3

Nie dokończyłem zwłaszcza UE, KSH i upadłościówki.

kalambury napisał:
Ludzie, ale naprawdę już nie przesadzajmy bo z tego wynika, że nic nie było udowodnione i że trzeba było pisać opinię o bezzasadności.

faktycznie, masz racje. ale takze przy zalozeniu ze wykazali prawidlowo koszty kredytu, to i tak taki koszt wg przewazajacej w doktrynie i orzecznictwie koncepcji tego co wchodzi w uj.i.um sie w nim nie miescil

Witam wszystkich.

Słuchacje nie wiem dlaczego uparliście się aby jeszcze godzinami rozpamiętywać kazus z cywilnego. Wprawdzie nie był on łatwy, ale z tego, co tu czytam, to większość wskazywała na rozsądne argumenty za przedstawieniem swojej racji.

Dla mnie najważniejszy jest test. Kazusy wszystkie rozwiązałem dobrze i nie stanowiły one jakiegoś większego problemu - no może poza karnym. W prawdziwym życiu klientowi nie doradzałbym składania apelacji co kary za czyn opisany w pkt 2 wyroku. Za rozwalenie stolika wartego 620 złotych bezwzlgędna kara pozbawienia wolności 1 roku? Żart chyba jakiś. Wprawdzie Sąd źle zasotosował przepis dotyczący warunkowego zawieszenia kary ale bez przesady.
Dla mnie test był po prostu rozwalający. Szczegółowość pytań był powalająca - nawet jak przejrzałem ustawę to i tak źle odpowiedziałem. Pytania o trybunał stanu, europolicję czy definicję słowa "rozbudowa" uważam trochę za uwłaczające godności zawodu. Czy jak nie będę znał odpowiedzi na te pytania będę gorszym radcą? Ten test to była farsa jakaś i tyle.
Moim zdaniem ważność testu powinno się brać pod uwagę na równi z innymi zadaniami a nie, że ocena niedostateczna powoduje brak potrzeby sprawdzania pozostałych zadan. Skoro tak, to dlaczego kazali nam pisać te kazusy i spędzać nad nimi kilkanaście godzin denerwując się bardzo, skoro stu minutowy test o pierdołach ma zaważyć o wszystkim. Ja jestem testem załamany, dlatego też może lepiej mi poszły kazusy niż innym, bo podszedłem do nich totalnie na luzie, będąc niemal pewnym, że test jest w plecy.

Jeśli chodzi o cywila to bym się nie przejmował w ogóle. Moim zdaniem, popartym wieloletnim doświadczeniem z tego rodzaju umowami, rozwiązanie powinno być takie, że nie jest to umowa przedwstępna ale umowa mieszana. Resztę znacie, choć rzeczywiście kazus był tak napisany, że w umowie nie było zobowiązania do wybudowania budynku, w którym ma być lokal. Jednakże z okoliczności faktycznych wynikało, że w chwili zawarcia umowy budynek jeszcze nie istniał a co więcej nie istniał również w dniu upłynięcia terminu do zawarcia umowy. Jeżeli ktoś chciał bronić umowy przedwstępnej to moim zdaniem musiałby zwrócić uwagę na fakt, że w chwili zawarcia umowy, przedmiotu umowy jeszcze nie było i miał on dopiero powstać. Należało zatem wypowiedzieć się na temat możliwości sporządzenia umowy przedwstępnej co przedmiotu umowy, którego nie ma. Ja się nad tym nie zastanawiałem, bo jak już wspomniałem dla mnie jest to umowa mieszana. Podobnego zdania były również sądy rejonowe, w których prowadziłem procesy w podobnych sprawach. Zresztą sądy zawsze w takich sprawach idą po najmniejszej linii oporu i większość nie doczytałaby, że umowa która była w kazusie nie zawierała zobowiązania do wybudowania budynku.
To tyle pozdrawiam wszystkich.

kauzyperda napisał:
to jest nie do ustalenia, co bylo na jakim poziomie trudności i czym sie poziomy różniły. zgoda, porównania nie maja sensu - porównywać można jedynie rozwiązania tego samego zadania. ale formuła "nie ma co porównywać, bo nasz jest trudniejszy" jest obrażliwa dla tych, co "nie mieli szcześcia" zdawać teraz. to podobnie jak moje "być głupim" - może mieć wymowę negatywną i ścisle osobistą.
wielość wątków i wątpliwości wynika z poroporcjonalnie większej liczby zdających egzamin teraz niż w grudniu. każdy ma jakies wątpliwości. w grudniu też były. no ale czas zaciera pamięć i to co wtedy wydawało się ogromnie trudne teraz jawi sie jako bułka z masłem (łatwe). a wcale tak nie było. po ogłoszeniu wyników każdy z tych, którzy zdadzą uzna przyjęte przez siebie rozwiazanie za najwlasciwsze, mnóstwo i rózność wątpliwości zblaknie, reszta stanie sie oczywista.
mógłbym zlosliwie jeszcze dodać a propos tych kilkudziesięciu stron akt do czytania... akta też trzeba umieć czytać. a w grudniu 6 godzin na cywil też było malo. i że ludzie pisali opinie, z marnym zreszta skutkiem.
no i egzamin korporacyjny w starej formule polegał wlasnie na analizie akt sprawy. akt autentycznych spraw, pozyczanych z sądów. więc dla aplikanta - żadna nowość.
pozdrawiam
za miesiac-dwa życie będzie już latwiejsze ;)

Nie twierdzę, że w grudniu nie było wątpliwości. Wiadomo też, że w stresie wszystko wygląda na trudniejsze. Zresztą, zobaczysz nasz kazus, to sam sobie wyrobisz opinię.

Z kolei podtrzymuję, iż my mieliśmy mniej czasu, bo musieliśmy wertować dokładnie akta, a poza tym, jak widać, chyba każdy miał jakieś wątpliwości co do zasadności pisania: czy apelacja, czy opinia.

Nie zgodzę się, że o wielości wątków i koncepcji świadczy tylko to, że obecnie było więcej zdających. Przecież tutaj nie znajdziesz wielu koncepcji rozwiązania tego zadania. Chodzi raczej o to, że są one od siebie tak drastycznie różne.

Z tymi aktami - chyba nie zakładasz, że obecni tu aplikanci nie umieją czytać akt i dlatego zabierało to im czas. Nadużyciem jest porównywanie przeczytania kilku stron kazusu do przeczytania ponad 30 stron akt, w których właściwie na każdej stronie może być coś istotnego.

loyd30 napisał:
Wydaje mi się, że stanowisko mecenasa co tu się wcześniej wypowiadał jest prawidłowe.

Ale wiem też, że w niektórych komisjach zdawali wszyscy co "sklecili" poprawną apelację (zawierającą wszytskie elementy).

Są już gdzieś wyniki z tegorocznego egzaminu?

jvrysta napisał:
dokladnie!! - choc na egzaminie pomoglo to mi troche zblizyc sie do koncepcji w ktorej SN uznal ze deweloperska-zobowiazujaca nie musi byc w formie aktu notarialnego...

Ale powiedzcie tak obiektywnie, nie biorąc pod uwagę tego, co napisaliście na egzaminie. Czy Wy, aplikanci, zgadzacie się z tym, że można umowę, w której jest zobowiązanie do przeniesienia własności nieruchomości, zawrzeć w formie innej, niż akt notarialny?

jvrysta napisał:
zgadzam się - wydaje mi się że bardzo podobnie było w jednym z pozostałych dwóch orzeczeń gdzie sąd wyraźnie uznał że forma aktu nie jest konieczna dla ważności takiej umowy.

Zgroza. W takim razie Sąd Najwyższy podsuwa i akceptuje sposób omijania wymogów dotyczących formy czynności prawnych.

Powrót