Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kot jinx napisał:
Wiecie co, te Kielce jakieś niereprezentatywne. Tam nawet z testu mają zadziwiajaco dobre oceny. Pięć piątek na sześć trójek, jedna szóstka na jedną dwóję. Wygląda na to, ze mała izba i wysoki poziom.

No chyba raczej niereprezentatywne skoro zdało 90%:) raczej w skali kraju tak dobrze nie bedzie, chociaz zycze tego wszystkim!

post wyżej to odpowiedź do chłopaka, który się pytał czy właściwie zarzucił rażące niewspółmierość kary, w sytuacji kiedy Sąd uznał, że zachodzą szczególne okoliczności i zawisił wykonanie kary ... mam nadzieję, że to wszyscy zdamy, nerwy były okropne - u nas na adowkacjej też, ale mam nadzieję, że się opłacało ... pozdrawiam -))

kalambury napisał:
No chyba raczej niereprezentatywne skoro zdało 90%:) raczej w skali kraju tak dobrze nie bedzie, chociaz zycze tego wszystkim!

Tak jest w mniejszych izbach. W zasadzie nie zdarza się tam, zeby ktoś odpadł w trakcie aplikacji w np. w Wawie jest już normą. Tak samo będzie na końcowym.

Lena, myślisz o 69 par. 4 kk? Alleluja! Powiedz jeszcze, proszę, że wtedy wniosek o zmianę, a nie o uchylenie...

ann776 napisał:
Lena, myślisz o 69 par. 4 kk? Alleluja! Powiedz jeszcze, proszę, że wtedy wniosek o zmianę, a nie o uchylenie...

co do drugiej kwestii (czyli tam gdzie sad orzekl wine) tak, co do pierwszej (tam gdzie uniewinnil) wniosek o zmiane niezgodny z ne peius ale nie powinni z takiego powodu uwalac. ten wniosek nie jest przeciez wiazacy dla sadu ani nie "uwala" apelacji

ann 766 - o zmianę -)) dałaś bardzo dobry zarzut i wniosek - uchylenie nie byłoby wskazane, Sąd dysponuje materiałem, który pozwoli mu stweirdzić czy uzasadnione zawieszenie czy nie, a uchylenie w tej sytuacji nic by nie dało -)) więc jest jak najbardziej ok - pozdrawiam -))

jvrysta napisał:
bosh ten artykuł wygląda tak jakby autor kazusu go czytal dzien przed daniem upustu swojej radosnej tworczosci przy wymyslaniu akt :x

No dajcie spokój. Kazus oparty o taki kontrowersyjny stan faktyczny, przy pomijaniu po prostu elementarnych zasad prawa cywilnego.

kot jinx napisał:
Ten kazus z cywilnego to jest jakieś bagno i dżungla w jednym.
podaję link do pewnego artykułu (nie, żeby jakaś wyrocznia, tylko tak dla lepszego rozeznania tematu)
Gdy deweloper nie wykonuje umowy - Bankier.pl[/Q

Jak dla mnie z tego artykułu jak i z tych wszystkich orzeczeń wynika, że oczywistym jest, że jeżeli umowa nie spełnia przesłanek z art. 9 to jest to umowa przedwstępna, ale ze względu na fakt, że to jest rozwiazanie strasznie niekorzystne dla klienta - konsumenta sądy, w tym SN naciągają prawo do granic możliwości, wręcz do granic absurdu, żeby tylko znaleźć rozwiązanie korzystne dla konsumenta. Tylko, że jest jeden problem, skąd ma o tym wiedzieć ktoś, kto z tematyką spotyka się pierwszy raz na egzaminie i ocenia sprawę zgodnie z brzmieniem obowiązujących przepisów.

armanek napisał:
No dajcie spokój. Kazus oparty o taki kontrowersyjny stan faktyczny, przy pomijaniu po prostu elementarnych zasad prawa cywilnego.

tu tez sie zgadzamy. ja rozumiem te argumenty przeciwko deweloperskiej (choc to rozwiazanie najbardziej do mnie przemawia zwlaszcza ze apelacje skladalismy do sadu ap.ktory wydal jedno z tych orzeczen) i uwazam ze wymyslenie zadania opartego o tak kontrowersyjna tematyke jest skandalem chyba że... Chyba że komisja zakłada kilka rozwiazan ktore, o ile sa odpowiednio umotywowane i sensownie osadzone w argumentacji prawnej, beda oceniane pozytywnie. Jedna z osob z ktorymi rozmawialem (bardzo optymistycznie) uznala ze zadanie bylo na sprawdzenie umiejetnosci argumentowania i ze rozne opcje rozwiazan beda akceptowane. Wyslalem dzisiaj wniosek do Min. Spr. o ujawnienie klucza - nie wiecie czy rok temu Min. Spr. wysylalo klucze przed ogloszeniem wynikow?

jvrysta napisał:
co do drugiej kwestii (czyli tam gdzie sad orzekl wine) tak, co do pierwszej (tam gdzie uniewinnil) wniosek o zmiane niezgodny z ne peius ale nie powinni z takiego powodu uwalac. ten wniosek nie jest przeciez wiazacy dla sadu ani nie "uwala" apelacji[/QUO

nie chcę w błąd wprowadzać jestem z adwokackiej i nie znam Waszego kazusu - jeśli była tylko niewsółmierność to o zmianę, w innym przypadku, to już należy znać stan faktyczny, ale tak jak napisał Kolega wioski nie są w żadnym stopniu wiążące dla Sądu i myślę, że może to jedynie wpływać na ocenę, a nie na samą skuteczność apleacji -)) pozdrawiam i zazdoszczę Kielcom ... ORA Katowice -)))

Mocnym argumentem przeciwko przedwstępnej jest zobowiązanie do zapłaty całej ceny, bo to może być tylko elementem przyrzeczonej. Stąd pewnie m.in. przyjęcie konstrukcji "umowy o mieszanym charakterze".

lena999 napisał:
jvrysta napisał:
co do drugiej kwestii (czyli tam gdzie sad orzekl wine) tak, co do pierwszej (tam gdzie uniewinnil) wniosek o zmiane niezgodny z ne peius ale nie powinni z takiego powodu uwalac. ten wniosek nie jest przeciez wiazacy dla sadu ani nie "uwala" apelacji[/QUO

nie chcę w błąd wprowadzać jestem z adwokackiej i nie znam Waszego kazusu - jeśli była tylko niewsółmierność to o zmianę, w innym przypadku, to już należy znać stan faktyczny, ale tak jak napisał Kolega wioski nie są w żadnym stopniu wiążące dla Sądu i myślę, że może to jedynie wpływać na ocenę, a nie na samą skuteczność apleacji -)) pozdrawiam i zazdoszczę Kielcom ... ORA Katowice -)))

w pierwszej czesci - gdzie mysle ze powinien byc wniosek o uchylenie i powrot do I inst - sad w I inst. uniewinnil delikwenta, w drugiej czesci skazal choc dosc lagodnie

dzieki i nawzajem!! (w tym zazdroszczac wiekszosci Kielc) - niezależny, z pięciolatki ;)

ann776 napisał:
Mocnym argumentem przeciwko przedwstępnej jest zobowiązanie do zapłaty całej ceny, bo to może być tylko elementem przyrzeczonej. Stąd pewnie m.in. przyjęcie konstrukcji "umowy o mieszanym charakterze".

tak, to byl decydujacy element tej umowy dla mnie do uznania jej za dew.

lena999 napisał:
ann 766 - o zmianę -)) dałaś bardzo dobry zarzut i wniosek - uchylenie nie byłoby wskazane, Sąd dysponuje materiałem, który pozwoli mu stweirdzić czy uzasadnione zawieszenie czy nie, a uchylenie w tej sytuacji nic by nie dało -)) więc jest jak najbardziej ok - pozdrawiam -))

Dzięki! Tylko tam był jeszcze jeden problem: sąd błędnie ustalił, że sprawca jest młodociany, i z uzasadnienia wynikało, że był to jeden z powodów, które zdaniem sądu uzasadniały zawieszenie kary. Do tego w uzasadnieniu w ogóle nie powołał 69 par. 4 - stąd niektórzy przyjęli, że zachodzi potrzeba zmiany w ustaleniach faktycznych, więc uchylenie. Jak byś to oceniła?

a jak uniewinnił to 100 % racji, że tylko uchylenie - Sąd II instancji nie może skazać oskarżonego, który został uniewinniony w I instancji - wtedy tylko uchylenie - inczej "ukradzionoby" oskarżonemu 1dną instancję i tym samym ograniczyłoby to prawo do obrony - jest wyraźny zakaz ustawowy w kpk - ale ann776 wnioski nie wiążą Sądu, wieć powinno być ok -)) my mamy wyniki 26 lipca ... te 3 tygodnie to będzię z pewnością ciekawe z psychologicznego punktu widzenia -)))) pozdrawiam i czekamy !!!!

ten zarzut o którym mówisz w sprawie młodocianego to było uniewinnienie ??? bo z tego co doczytałam, to mieliście dwa zarzuty i w jednym skazanie, a w drugim uniewnnienie ... już się teraz troszkę pogubiłam, który jest który, ale jeśli jest tak, że Sąd tego "młodocianego" skazał z warunkowym zawieszeniem i Ty chciałaś, żeby tych zawiasów nie było, to jeśli Twoim zdaniem nie zachodziły okoliczności, do zastosowania 69 p.4, czyli szczególnie uzasadniony wypadek, to wtedy rażąca niewspółmierność plus zmiania i wymierzenie surowszej kary, tj bez zawiasów - teraz jest jeszcze kwestia czy to był młodociany czy nie - czy Sąd prawidłowo ustalił jego wiek ??? czy też było tak, że Sąd na skutek pomyłki uznał osobę "dojrzałą" za młodocianego ??? - w pierwszym wypadku - naruszenie materialnego tj. 115 p. niepamiętam który, w drugim błąd w ustaleniach - zależy od treści kazsusu ...

Uniewinnił co do innego czynu - tam oczywiście uchylenie; tam gdzie zarzuciłam niewspółmierność, było skazanie - ale jakbyś oceniła problem z tym młodocianym?... :rolleyes:

Powrót