J
jvrysta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 163
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kot jinx napisał:Wiecie co, te Kielce jakieś niereprezentatywne. Tam nawet z testu mają zadziwiajaco dobre oceny. Pięć piątek na sześć trójek, jedna szóstka na jedną dwóję. Wygląda na to, ze mała izba i wysoki poziom.
kalambury napisał:No chyba raczej niereprezentatywne skoro zdało 90%raczej w skali kraju tak dobrze nie bedzie, chociaz zycze tego wszystkim!
kot jinx napisał:Ten kazus z cywilnego to jest jakieś bagno i dżungla w jednym.
podaję link do pewnego artykułu (nie, żeby jakaś wyrocznia, tylko tak dla lepszego rozeznania tematu)
Gdy deweloper nie wykonuje umowy - Bankier.pl
ann776 napisał:Lena, myślisz o 69 par. 4 kk? Alleluja! Powiedz jeszcze, proszę, że wtedy wniosek o zmianę, a nie o uchylenie...
jvrysta napisał:bosh ten artykuł wygląda tak jakby autor kazusu go czytal dzien przed daniem upustu swojej radosnej tworczosci przy wymyslaniu akt :x
kot jinx napisał:Ten kazus z cywilnego to jest jakieś bagno i dżungla w jednym.
podaję link do pewnego artykułu (nie, żeby jakaś wyrocznia, tylko tak dla lepszego rozeznania tematu)
Gdy deweloper nie wykonuje umowy - Bankier.pl[/Q
Jak dla mnie z tego artykułu jak i z tych wszystkich orzeczeń wynika, że oczywistym jest, że jeżeli umowa nie spełnia przesłanek z art. 9 to jest to umowa przedwstępna, ale ze względu na fakt, że to jest rozwiazanie strasznie niekorzystne dla klienta - konsumenta sądy, w tym SN naciągają prawo do granic możliwości, wręcz do granic absurdu, żeby tylko znaleźć rozwiązanie korzystne dla konsumenta. Tylko, że jest jeden problem, skąd ma o tym wiedzieć ktoś, kto z tematyką spotyka się pierwszy raz na egzaminie i ocenia sprawę zgodnie z brzmieniem obowiązujących przepisów.
armanek napisał:No dajcie spokój. Kazus oparty o taki kontrowersyjny stan faktyczny, przy pomijaniu po prostu elementarnych zasad prawa cywilnego.
jvrysta napisał:co do drugiej kwestii (czyli tam gdzie sad orzekl wine) tak, co do pierwszej (tam gdzie uniewinnil) wniosek o zmiane niezgodny z ne peius ale nie powinni z takiego powodu uwalac. ten wniosek nie jest przeciez wiazacy dla sadu ani nie "uwala" apelacji[/QUO
nie chcę w błąd wprowadzać jestem z adwokackiej i nie znam Waszego kazusu - jeśli była tylko niewsółmierność to o zmianę, w innym przypadku, to już należy znać stan faktyczny, ale tak jak napisał Kolega wioski nie są w żadnym stopniu wiążące dla Sądu i myślę, że może to jedynie wpływać na ocenę, a nie na samą skuteczność apleacji -)) pozdrawiam i zazdoszczę Kielcom ... ORA Katowice -)))
lena999 napisał:jvrysta napisał:co do drugiej kwestii (czyli tam gdzie sad orzekl wine) tak, co do pierwszej (tam gdzie uniewinnil) wniosek o zmiane niezgodny z ne peius ale nie powinni z takiego powodu uwalac. ten wniosek nie jest przeciez wiazacy dla sadu ani nie "uwala" apelacji[/QUO
nie chcę w błąd wprowadzać jestem z adwokackiej i nie znam Waszego kazusu - jeśli była tylko niewsółmierność to o zmianę, w innym przypadku, to już należy znać stan faktyczny, ale tak jak napisał Kolega wioski nie są w żadnym stopniu wiążące dla Sądu i myślę, że może to jedynie wpływać na ocenę, a nie na samą skuteczność apleacji -)) pozdrawiam i zazdoszczę Kielcom ... ORA Katowice -)))
w pierwszej czesci - gdzie mysle ze powinien byc wniosek o uchylenie i powrot do I inst - sad w I inst. uniewinnil delikwenta, w drugiej czesci skazal choc dosc lagodnie
dzieki i nawzajem!! (w tym zazdroszczac wiekszosci Kielc) - niezależny, z pięciolatki![]()
ann776 napisał:Mocnym argumentem przeciwko przedwstępnej jest zobowiązanie do zapłaty całej ceny, bo to może być tylko elementem przyrzeczonej. Stąd pewnie m.in. przyjęcie konstrukcji "umowy o mieszanym charakterze".
lena999 napisał:ann 766 - o zmianę -)) dałaś bardzo dobry zarzut i wniosek - uchylenie nie byłoby wskazane, Sąd dysponuje materiałem, który pozwoli mu stweirdzić czy uzasadnione zawieszenie czy nie, a uchylenie w tej sytuacji nic by nie dało -)) więc jest jak najbardziej ok - pozdrawiam -))