S
Słonecznik
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 60
damastes napisał:w kielcach wszyscy pisali że przedwstępna
To sprawdzona informacja?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
damastes napisał:w kielcach wszyscy pisali że przedwstępna
armanek napisał:Załamka. Ja odsetek nie skarżyłem. Uznałem, że skoro nie było wezwania do zapłaty ani odstąpienia od umowy, to nie można przyjąć, że spółka była od następnego dnia od terminu do zawarcia umowy przyrzeczonej zobowiązana do zwrotu wpłaconej ceny.
Czy ktokolwiek zostawiał ten punkt wyroku bez zaskarżenia? Jeśli nie, to już mnie nie dołujcie.
kalambury napisał:Ale jak ministerstwo może opublikowac wyniki 16 sierpnia jak są izby gdzie wyniki mają być we wrześniu? Hmm...
kot jinx napisał:Jeśli skarżyliście odsetki, to jak okreslaliście zakres zaskarżenia? Pkt 1 wyroku w części dotyczącej daty, od której się nalicza odsetki, czy pkt 1 w całości?
Słonecznik napisał:odsetkami to bym sie tak nie martwila, mam nadzieje (na zdrowy rozsadek) ze skarzenie wiecej to tylko ma wplyw na ocene, a do zdania powinno byc wystarczajace cokolwiek - czy oni nie maja sprawdzic jak piszemy pisma procesowe?
kot jinx napisał:Jeśli skarżyliście odsetki, to jak okreslaliście zakres zaskarżenia? Pkt 1 wyroku w części dotyczącej daty, od której się nalicza odsetki, czy pkt 1 w całości?
Słonecznik napisał:odsetkami to bym sie tak nie martwila, mam nadzieje (na zdrowy rozsadek) ze skarzenie wiecej to tylko ma wplyw na ocene, a do zdania powinno byc wystarczajace cokolwiek - czy oni nie maja sprawdzic jak piszemy pisma procesowe?
kot jinx napisał:Słonecznik, ja nie skarżyłem pkt 1, po prostu sobie odpuściłem, chociaż widziałem zasadność.
Napisał/a armanek
Załamka. Ja odsetek nie skarżyłem. Uznałem, że skoro nie było wezwania do zapłaty ani odstąpienia od umowy, to nie można przyjąć, że spółka była od następnego dnia od terminu do zawarcia umowy przyrzeczonej zobowiązana do zwrotu wpłaconej ceny.
Czy ktokolwiek zostawiał ten punkt wyroku bez zaskarżenia? Jeśli nie, to już mnie nie dołujcie.
armanek napisał:Załamka. Ja odsetek nie skarżyłem. Uznałem, że skoro nie było wezwania do zapłaty ani odstąpienia od umowy, to nie można przyjąć, że spółka była od następnego dnia od terminu do zawarcia umowy przyrzeczonej zobowiązana do zwrotu wpłaconej ceny.
Słonecznik napisał:ja chyba zaskarzylam o 10 tys za duzo - moge Ci je oddac na poczet tych odsetek![]()
chains napisał:nie ma jednego poprawnego rozwiązania.
kot jinx napisał:Armanek, ja nie skarżyłem pkt 1, po prostu sobie odpuściłem, chociaż widziałem zasadność.
chains napisał:Jak rozumiem wszyscy skarżyliśmy na korzyść powodów - czyli art. 384 k.p.c. stosuje się. W tym świetle podstawa materialnoprawna ma chyba mniejsze znaczenie niż nam się wydaje z uwagi na art. 368 par. 1 k.p.c. i uchwałę SN III CZP 83/09. W tym świetle jak zaskarżamy termin początkowy naliczania odsetek z punktu I to też jest poprawnie. "To nie jest matematyka", nie ma jednego poprawnego rozwiązania.