Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gospodarcze tez pisałam dyplomatycznie ;)

z jakiej izby jesteś chelboj?

jvrysta napisał:
1. z ustawy o ochronie gruntow rolnych i lesnych wynika ze gruntem rolnym jest ten ktory jest wpisany jako rolny do ewidencji
2. wypis z ewidencji jest dokumentem urzedowym - organ i I i II instancji powinien uznac co do zasady za udowodnione to co z niego wynika zwlaszcza ze wynik wizji lokalnej temu ze jest to grunt rolny nie zaprzecza

Jednak ustawa odsyła do definicji z KC, a nie do ustawy o ochronie gruntów rolnych.

Nie szukajmy chociaż w administracyjnym haków.

maurycjuszsz napisał:
no ja mam jazde z opłata od pełnomocnictwa ale naprawdę ona była razem z pełnomocnictwem... przysiegam, zawsze jest! :confused: mogłam napisać że opłacone pełnomocnictwo no ale nie zrobiłam tego nie wiem co na to komisja ...

Przecież opłata nie wpływa na ważność pełnomocnictwa. Po co się przejmujesz.

Chociaż przyznam, że ja wnosiłem opłaty nawet w cywilnym i karnym, mimo, że pełnomocnictwo było już w aktach sprawy.

chelboj napisał:
Wg nieoficjalnego info. w mojej izbie wyniki bardzo pozytywne ;) Oficjalne prawdopodobnie jutro.

Pisałem:
- karne, apelacja z wnioskiem o uchylenie p.I, zarzuty proceduralne, co w konsekwencji spowodowało błędne ustalenia faktyczne, przyczepiłem się też co do szczególnego uzasadnienia zawiasów

- cywilne - apelacja, z zaskarżeniem wszystkiego, w tym odsetek w p. I, zarzuty oparte na wyroku dotyczącym umowy developerskiej, plus ewentualne wskazujące korzystne orzecznictwo dot. umowy przedwstępnej, mnóstwo dodatkowych zarzutów ;)

- gospodarcze - umowa agencyjna w dyplomatyczny sposób wymieszana (nie wiedziałem, czy klient chce pośrednika, czy przedstawiciela)

- administracyjne - skarga do wsa podpisana przez radcę, z wnioskiem o uchył decyzji sko, zarzuty - kpa, cywil, ustawa o przekształceniu, i ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Trzymam kciuki za pozostałych i pozdrowienia dla wszystkich znajomych z innych izb ;)

Matko, kiedy Ty to dałeś radę opisać. Jestem pod wrażeniem. Ja pisałam z cywila apelację tylko w oparciu o przedwstępną, 3 zarzuty a ledwo w czasie się zmieściłam. Może za dużą wagę do uzasadnienia przywiązałam bo wyszło mi razem jakieś 15 stron z tego co pamiętam. Ale i tak podziwiam:)

ja mam sen z powiek przez cywila; mam jeden zarzut materialny i tyle.
już cholera wszystko jedno czy dobry ale tylko jeden
modlę sie o dostateczny mówiąc szczerze
no ale jak sie człowiek trzy godziny miotał co pisać to ma

z karnego skarżyłam I, błąd w ustaleniach faktycznych.
w adm decyzje SKO jako wojciech lis

armanek napisał:
Jednak ustawa odsyła do definicji z KC, a nie do ustawy o ochronie gruntów rolnych.

Nie szukajmy chociaż w administracyjnym haków.

No tak, ale nie powiesz mi chyba ze w zadaniu niezbedne bylo powolanie bieglego? A do tego byl moj komentarz. M.zd. wszystkie przeslanki z KC byly spelnione do uznania tego za nieruchomosc rolna; definicja z ust. o ochronie gruntow byla tylko dodatkowa "atrakcja"

jvrysta napisał:
No tak, ale nie powiesz mi chyba ze w zadaniu niezbedne bylo powolanie bieglego? A do tego byl moj komentarz. M.zd. wszystkie przeslanki z KC byly spelnione do uznania tego za nieruchomosc rolna; definicja z ust. o ochronie gruntow byla tylko dodatkowa "atrakcja"

Nie powiem.

armanek napisał:
Przecież opłata nie wpływa na ważność pełnomocnictwa. Po co się przejmujesz.

Chociaż przyznam, że ja wnosiłem opłaty nawet w cywilnym i karnym, mimo, że pełnomocnictwo było już w aktach sprawy.

a w karnym opłatę skarbową od pełnomocnictwa to od kiedy się płaci ?!

Powiedzcie mi czy ktoś ma jakieś info co z wynikami z Krakowa. Czy to możliwe by tak dlugo zwlekali.Nie matakiego miasta w którym aż tak długo trwałoby sprawdzanie prac! pRZECIEŻ

przecież hasło że komisja ma urlopy jest śmieszne, ktoś po prostu traktuje nas zupełnie niepoważnie!!!

dziuba napisał:
przecież hasło że komisja ma urlopy jest śmieszne, ktoś po prostu traktuje nas zupełnie niepoważnie!!!

Ale z tego co słyszałam to w krakowie już na początku czerwca podana była aplikantom informacja, że komisja ma urlop i wyniki we wrześniu.

info nie ma (tzn ja nie wiem nic) ale jest plotka ploteczka podobno z Izby iż 20% oblało test

współczuje ludziom z krakowa... co to w ogóle za argument ? jak ktoś chce pojechać na urlop to niech sie nie pcha do komisji

chelboj napisał:
Wg nieoficjalnego info. w mojej izbie wyniki bardzo pozytywne ;) Oficjalne prawdopodobnie jutro.

Pisałem:
- karne, apelacja z wnioskiem o uchylenie p.I, zarzuty proceduralne, co w konsekwencji spowodowało błędne ustalenia faktyczne, przyczepiłem się też co do szczególnego uzasadnienia zawiasów

- cywilne - apelacja, z zaskarżeniem wszystkiego, w tym odsetek w p. I, zarzuty oparte na wyroku dotyczącym umowy developerskiej, plus ewentualne wskazujące korzystne orzecznictwo dot. umowy przedwstępnej, mnóstwo dodatkowych zarzutów ;)

- gospodarcze - umowa agencyjna w dyplomatyczny sposób wymieszana ;) (nie wiedziałem, czy klient chce pośrednika, czy przedstawiciela)

- administracyjne - skarga do wsa podpisana przez radcę, z wnioskiem o uchył decyzji sko, zarzuty - kpa, cywil, ustawa o przekształceniu, i ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Trzymam kciuki za pozostałych i pozdrowienia dla wszystkich znajomych z innych izb ;)

Daj znać jutro, jak tam wyniki w Twojej Izbie. I jak Twój wynik, rzecz jasna!

wiesz, to że przekazali nam info że wyniki będą we wrześniu już w zawiadomieniu komisji. nic nie znaczy. Dopiero teraz widzę że dało się je sprawdzić wcześniej, w zasadzie wszystkie izby dały radę. Ja również uważam że urlop to nie argument, albo ktoś zgadza się na udział w komisji i związane ztym obowiązki, albo odpuszcza "bo ma urlop". Uważam że to nieludzkie trzymać ludzi w niepewności przez 2 mce - zwłaszcza że to dla każdego ważny egzamin. Uważam że to świństwo.

dziuba napisał:
wiesz, to że przekazali nam info że wyniki będą we wrześniu już w zawiadomieniu komisji. nic nie znaczy. Dopiero teraz widzę że dało się je sprawdzić wcześniej, w zasadzie wszystkie izby dały radę. Ja również uważam że urlop to nie argument, albo ktoś zgadza się na udział w komisji i związane ztym obowiązki, albo odpuszcza "bo ma urlop". Uważam że to nieludzkie trzymać ludzi w niepewności przez 2 mce - zwłaszcza że to dla każdego ważny egzamin. Uważam że to świństwo.

Zgadzam się w 100%. W katowicach też jakoś szybko nie zamierzają się uwinąć bo dopiero 6 sierpnia są wyniki, ale wrzesień to już przegięcie. Kolejny raz pokazują Wam/nam gdzie nasze miejsce.

Czy ktoś wie jak sprawa egzaminu wygląda w Katowicach:?:

yhm napisał:
a w karnym opłatę skarbową od pełnomocnictwa to od kiedy się płaci ?!

Z ustawy o opłacie skarbowej coś takiego znalazłem:
Art. 1. 1. Opłacie skarbowej podlega:
2) złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii - w sprawie z zakresu administracji publicznej lub w postępowaniu sądowym.

Więc uważam, że w karnym także.

To chyba nie ma znaczenia. Błedem jest nieopłacenie. Jak opłacisz nienależnie no to cóż, Twoja strata i tyle.

Powrót