K
kalambury
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 251
fikus111 napisał:Obiecywałem sobie, że nie będę pojawiał się juz na tym forum aż do czasu ogłoszenia wyników... ale to jest silniejsze ode mnie... chcę czy nie chcę żyję wciąż tym egzaminem...
Pomimo, iż nie polubiłem kristova za jego bezczelne wypowiedzi i niezmiernie żałuję, że w ramach relaksu nie mogę mu na żywo wyjaśnić co oznacza art. 158 k.k. w punktu widzenia ofiary, to jednak trudno mi jest się z tym referendarzem nie zgodzić.
Moim zdaniem niestety ale nie ma żadnych wątpliwości, że jeżeli sąd oddalił w cześci powództwo, to powód nie ma interesu prawnego w zaskarżeniu wyroku w części zasądzającej. Powód może skarżyć wyłącznie rozstrzygnięcie dla niego niekorzystne, tj. część, w jakiej powództwo zostało oddalone. I tyczy się to zarówno kwoty głownej, jak i odsetek od tej kwoty.
Spotkałem sie z różnymi poglądami sądów na temat tego, co winno się robić z takimi apelacjami - według jednych sądów apelacja co do kazusowego pkt I winna zostać odrzucona jako "niedopuszczalna z innych przyczyn", według innych sądów taka apelacja winna zaś zostać oddalona (badanie interesu prawnego według niektórych sądów jest bowiem merytorycznym rozpoznaniem sprawy).
No tak, ale...jeżeli jednak któs napisał dobrą apelację, która pod zwględem formalnym była bez błędów i zawierała dobrze i ciekawie sformułowane zarzuty, a także poprawne uzasadnienie, to w takiej sytuacji nie chce mi się wierzyć w to, że jakakolwiek komisja w tym kraju taką pracę "uwali".
Cały ten egzamin był straszny chyba dla nas wszystkich. Błąd o którym mowa popełnili również moi znajomi - którzy bez dwóch zdań są lepszymi prawnikami ode mnie i na pewno napisali ciekawe apelacje. I jestem przekonany, że komisja egzaminacyjna to dostrzeże.
Swoją drogą jestem pełen uznania dla Kristova - do tej pory na swojej drodze spotykałem samych referendarzy-debili, tymczasem trafił się jakis inteligent,który wie co to gravamen jest. A może Kristov tylko udaje referendarza?
Niestety ciągle się z tym nie zgadzam i będę się upierała, że wskazanie tego a nie innego pkt nie ma znaczenia. Jeżeli ktoś opisowo wskazał, że zaskarża wyrok w tej części w jakiej sąd nie zasądził odsetek od ........... do .............. i nawet jeżeli dodatkowo wskazał, że chodziło mu o pkt 1 sentencji to wg mnie nie można tu mówić o braku gravamen. Pomijając już to, że przecież obok wszyscy skarżyli pkt 2 więc o odrzuceniu apelacji w ogóle być mowy nie może.