S
Słonecznik
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 60
fikus111 napisał:Nie wiem czy wypada mi polemizać z Panem mecenasem...
w każdym razie - abstrahując od kazusu egzaminacyjnego - na pewno nie jest tak, że skarżenie wszystkiego na cieniutkich podstawach faktycznych/prawnych jest w interesie klientów...wtedy bowiem pojawia się wysokie ryzyko przegrania sprawy, o czym klient musi być powiadomiony.
Co do kazusu egzaminacyjnego z cywila - gdyby nie było orzeczeń SN o deweloperce, to nikomu w tym kraju nie przyszłoby chyba do głowy, że można w sposób ważny zobowiązać się do przeniesienia własnosci nieruchomości bez zachowania wymogów z k.c. (zgodnie z k.c. u. zobowiązująca do przeniesienia wlasnosci nieruchomosci musi mieć formę a. notarialnego przecież).
Jezeli konsekwentnie iść drogą wytyczoną przez SN, to za dopuszczalne, ważne i skuteczne należałoby uznać zobowiązanie do przeniesienia własnosci nieruchomości wplecione w jakąkolwiek umowę nienazwaną, zawartą w formie pisemnej...
w sumie moznaby w ten sposób oszczędzić na notariuszu...
właściwie to możnaby również oszczędzić na kartce papieru, potrzebnej do sporządzenia takiej umowy, bo przecież skoro zobowiązanie do przeniesienia wlasnosci nieruchomosci zawarte w formie pisemnej jest wazne, to równie dobrze za ważne możnaby uznać zobowiązanie zawarte w formie ustnej. Gdyby więc w egzaminacyjnym kazusie była informacja, że umowa między stronami została zawarta przy piwku w knajpie w formie ustnej, to i tak musielibyście ocenić ją jako ważną i na jej podstawie pozwać kurna o 160.000 zł...
Orzeczenia SN o deweloperce są moim zdaniem contra lege.
Za pomocą dziwacznych oprzeczeń SN obchodzi się bezwzględnie obowiązujące przepisy o formie czynności prawnej, a następnie na egzaminacyjną "piątkę" ocenia się tak wywrotowe koncepcje SN.
Orzeczenia SN nie są źródłem prawa...
Sądy powinny zajmować sie wykładnią przepisów, a nie pochylaniem się nad biednymi konsumentami i tworzeniem metod ich obchodzenia...
Komisje egzaminacyjne powinny zaś oceniać prace przede wszystkim w oparciu o przepisy prawa.
To co napisałaś/napisałeś jest gotowym copy-paste do mojego odwołania do Komisji II stopnia