Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
byłem w komisji nr 1 we Wrocku, dziś były wyniki, zdaaaaaaaaaałem,

:-D

nie znam ocen, pisałem w zasadzie jak w tych wytycznych, tj.

1. w karnym co czynu pobicia skarżyłem wyrok w całości i wnoisłem o uchylenie i przekazanie, zarzuciłem błąd w ustaleniach faktycznych , co do czynu uszkodzenia skarżyłem w wyrok w częsci tj, w tym zakresie w którym sąd odroczył wykonanie obowiązku i wnosiłem w tym zakresie o zmiane wyroku, już poza apelacją zwróciłem uwage na kwestie młodocianego i zawiasy i napisałem, ze moim zdaniem skarżenie tego jest niekorzystne dla mojego klienta,
2. w cywilnym poszedłem w deweloperkę i skarzyłem pkt 2 i 3 i wnoisłęm o zasądzenie wszystkiego (wps miałem 185 tyś) ,
3. admin - naruszenie pr mat tj, art, 1 ustawu o przekształeceniu, art. 46 ze zn 1 kc, naruszenie pr postepowania tj. 7, 77, 80 i 84 kpa (nie powołanie biegłego ). , wnosiłem o uchylenie obu decyzji, podpisałem jako radca prawny i dołaczyłem pełnomocnistwo

Sonatina
ty byłaś chyba w komisji nr 2 we Wrocławiu, czy możesz napisać ile czasu upłynęło u was od ogłoszenia wyników do dnia otrzymania przez ciebie uchwały komisji o wyniku? uchwały były wysyłane pocztą ?

A ja pisałam z karnego obrazę prawa materialnego poprzez niezastosowanie art. 18 par 3; z cywila zasady ogólne art. 471 w zw. z art. 390 i 361 kc; natomiast z administracji 1 ust.1 ustawy, 46... kc oraz 9 ust. 5 ustawy o zagosp. przestrz. i art. 7 oraz 77 kpa; co do umowy - prowizja, wyłączność, pełnomocnictwo jak w kodeksie.... - i jak myślicie?

(Nie)pewna napisał:
A ja pisałam z karnego obrazę prawa materialnego poprzez niezastosowanie art. 18 par 3; z cywila zasady ogólne art. 471 w zw. z art. 390 i 361 kc; natomiast z administracji 1 ust.1 ustawy, 46... kc oraz 9 ust. 5 ustawy o zagosp. przestrz. i art. 7 oraz 77 kpa; co do umowy - prowizja, wyłączność, pełnomocnictwo jak w kodeksie.... - i jak myślicie?

Zależy gdzie zdawałaś. Są plotki i to co raz bardziej prawdopodobne, że w Katowicach z karnego za materialne jest ndst - nie chcą/nie mogą odejść od klucza.

Ostatnia edycja:
Sonatina napisał:
Czy ktoś wie, ile może zająć procedura samego wpisu na listę?
Po egzaminie grudniowym Warszawa miała ślubowanie w kwietniu, a jakaś izba (chyba Katowice) w czerwcu. Za to w Opolu wpisywali prawie od ręki.

kalambury napisał:
Zależy gdzie zdawałaś. Są plotki i to co raz bardziej prawdopodobne, że w Katowicach z karnego za materialne jest ndst - nie chcą/nie mogą odejść od klucza.

Ha.... czyli pała? To mnie pocieszyłeś... Zauważam jednak, że w kluczu jest opisana sytuacja braku podstaw do podniesienia zarzutu obrazy prawa materialnego - a to art. 18 par 1 - czyli, że nie można sądowi zarzucić, że źle zastosował lub nie zastosował współsprawstwa...., a ja się akurat zgodziłam z tym, że tego nie zrobił dopatrując się pomocnictwa... hmmmm - myślę, że jest się o co bić ; zobaczymy

Tomek3 napisał:
nie znam ocen, pisałem w zasadzie jak w tych wytycznych, tj.

Kto zna te wytyczne? Są gdzieś opublikowane? Chętnie zobaczę, jak szanowni autorzy rozwiązali swój kazus z cywilnego.

NIe mam jeszcze uchwały, nikt nie ma! Pewnie nasza cudna rada czekała na grupę 1, dopiero zaczną nalizywać znaczki na koperty, no i pewnie dopiero w X może się uda wpisać...

Nie macie nawet pojęcia, jak Wam zazdroszczę, że macie już wyniki. U nas jeszcze 3 tygodnie :mad: jakichkolwiek informacji, przecieków brak, zupełnie jakby komisje zostały wysłane na czas sprawdzenia prac na księżyc :o

Malgosi napisał:
Nie macie nawet pojęcia, jak Wam zazdroszczę, że macie już wyniki. U nas jeszcze 3 tygodnie :mad: jakichkolwiek informacji, przecieków brak, zupełnie jakby komisje zostały wysłane na czas sprawdzenia prac na księżyc :o

A z której izby jesteś?

no to cierpliwości; w katowiach za to przecieki non-stop, a to od członka komisji, który się podobno zwierza aplikantom z pierwszego roku, a to znowu z izby o niepotwierdzonej treści, że oblało już 60% w jednej komisji; o drugiej cicho sza! zwariować można od tego "giełdowania"

Cierpliwości już u mnie nie uświadczysz dużo ;) chociaż sama nie wiem, czy już chciałabym wiedzieć, czy też jeszcze trochę się połudzić, że jednak przepchnęłam karne... :-/

Malgosi napisał:
Cierpliwości już u mnie nie uświadczysz dużo ;) chociaż sama nie wiem, czy już chciałabym wiedzieć, czy też jeszcze trochę się połudzić, że jednak przepchnęłam karne... :-/

no cóż - mętne były to zadania, klucz jeszcze bardziej dziwaczny - raczej wyglądał na jakieś takie skomentowane opracowanie treści kazusów.... - wydaje mi się, że punktów do zahaczenia się dla odwołania znaleźć może się co nieco; u nas rozmawiali niektórzy z członkami komisji w trakcie egzaminu i jeden sędzia spokojnie oświadczył, że egzaminujący uzgadniają ze sobą kierunek, że ocenia się nie według klucza tylko według kryteriów takich jak: myślenie, sprawność argumentacji, pomysł, logika itp. - część z tych ludzi ocenia na egzaminie sędziowskim i podobno się kluczem nie sugeruje aż tak...., ale jak i co będzie? ..... ja też się martwię karnym - to bez sensu w ogóle, że my jesteśmy zobowiązani do pisania takich zadań - to tak, jakby komornikom kazano na egzaminie robić skomplikowane zadania z prawa ubezpieczeń społecznych albo co najmniej opiekuńczego.... - w końcu jako radca nie zamierzałabym w ogóle się karną tematyką zajmować - nigdy! ale czekamy - tyle pozostaje....

Cytat:
Napisał/a (Nie)pewna

ja mam koleżankę, która zrobiła z karnego zarzut naruszenia prawa materialnego i nie zdała (Bydgoszcz)

Witam,
czy ktoś ma jakieś przecieki jak kształtują się oceny w Opolu?

We Wrocławiu uchwały o wyniku egzaminu będą wysyłane od poniedziałku kiedy wróci Jadzia. Wpis będą dokonane dopiero 7 września bo wtedy zbiera się Rada.

Wydaje mi się, że zarzut naruszenia prawa materialnego w karnym to spory błąd - kalka z cywilnego. Apelacja karna to jednak całkiem co innego. To jednak zadanie samorządu żeby nas do tego egzaminu w tym zakresie przygotować. We Wrocławiu mieliśmy zajęcia z SSA Kociubińskim który naprawdę fajnie je poprowadził i nauczył nas zasad pisania apelacji karnej. Wiem jednak, że nie w każdej izbie np. wałbrzyskiej było tak różowo.

mammammia napisał:
co prawda nikt z was nie pyta tych co nie zdali o to co zawalili, ale mimo to postanowiłam podzielić się z wami moimi uwagami.
Niestety wczoraj się dowiedziałam, że nie zdałam.
Z nieoficjalnych informacji wynika że oblałam administracyjne. Jestem totalnie zaskoczona, gdyż z tej części liczyłam na ocenę 4 lub 5. Była to zdecydowanie najlepsza z moich prac pisemnych, a martwiłam się o cywila i karne. Zarzucałam w niej naruszenie prawa materialnego art. 1 ust. 1 ustawy nie pamiętam jakiej w zw. z art. 46 kc oraz art. 9 ust. 5 ustawy o planowaniu przestrzennym. Uzasadnienie było logiczne, powołałam się w nim na kilka orzeczeń. Spełniłam wszystkie wymogi formalne. Skargę podpisał radca prawny, dodałam w załącznikach pełnomocnictwo, a wymieniając strony wymyśliłam sobie adres radcy prawnego, bo nie był podany. Teraz sobie przypominam, że chyba to było jedyne zadanie w którym nie pisało, że można uzupełnić brakujące dane, ale z drugiej strony wydaje mi się, że to nie mogło zaważyć na ocenie mojej pracy. Więc może to dlatego, że nie zarzuciłam żadnych uchybień procedury, bo wiem, że takie były ? No cóż moje wątpliwościrozwieją się dopiero w przyszłym tygodniu kiedy będę mogła zapoznać się z pracą, oceną i jej uzasadnieniem.

Gratuluję wszystkim co zdali !

Hej! A możesz powiedzieć, jak wyglądało u Was udostępnianie prac i jak wyglądają uchwały? Zaczynam się interesować tym, co po wynikach... - trzeba chyba szykować rynsztunek do procedury odwoławczej. W Katowicach wieści smutne, ale wiele osób zapowiada dalszą walkę. Wspierajmy się. Pozdr.

icar napisał:
Wydaje mi się, że zarzut naruszenia prawa materialnego w karnym to spory błąd - kalka z cywilnego.
Jeżeli faktycznie sąd naruszył prawo materialne, to taki zarzut jest jak najbardziej uzasadniony.
Art. 438 kpk zawierający podstawy odwoławcze wymienia obrazę prawa materialnego na pierwszym miejscu.

Powrót