Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
do j_k
napisz proszę co skarżyłeś w każdej z prac i jakie oceny dostałeś za to:smile:

j_k napisał:
dyskwalifikować nie dyskwalifikowało. wiem, bo sam na ten temat nic nie napisałem, a zdałem. wyszedłem z założenia, że "co mnie to obchodzi, a raczej mojego klienta". nie zająknąłem się na temat owych zawiasów. nie przesadzaj z tym właścicielem kawiarni, że on taki bogaty...:) poza tym z punktu widzenia poszkodowanego chyba lepiej będzie, gdy osk. odbębni stosunkowo krótki okres kary i będzie mógł szybko np. podjąć pracę zarobkową aby zwrócić kasę poszkodowanemu, nieprawdaż?

Gdyby tylko o to chodziło to po co upierać się ze skazaniem za pobicie??? Pójdzie siedzieć i kasy nie będzie:rolleyes:
http://forumprawne.org/images/smilies/icon_sad.gif

wybacz Nil, ale mam takie luki w pamięci, że nie opiszę co podnosiłem w poszczególnych pracach na egzaminie. ważne dla mnie jest to, że zdałem, ocen nie znam, gdyż podano na razie zbiorczą na zasadzie pozytywny-negatywny. uchwały jeszcze mi nie doręczono.

dzięki za info, też bym się cieszyła w tym momencie i gratuluję, jak oni wawie nas trzymają w niepewności

nil napisał:
mariusz_wa znasz jakieś przecieki z izby wawa

Nie wiem jak traktować te przecieki. Podobno cywil wypadł fatalnie. Mam takie info od nie-prawnika. Ale to takie gadanie, żadnych konkretów. Więc ile w tym prawdy niewiadomo.

te wszystkie przecieki to niepotrzebny dodatkowy ból głowy
jestem ciekawa jak w innych izbach ogłaszano wyniki, bo co województwo to obyczaj :)
a w katowicach to w ogóle jest ciężka tajemnica :)

do mariusz_wa
słyszałam, że też podobno cywil wypadł najgorzeji to wiad. sprawdzona prze kogoś kto ma dostęp do komisji

Z tzw. przecieków (dla wa-wy) wiem, że w komisji nr 3 nie zdalo ok. 25 % i ten wynik negatywów jest pobny do pozostałych komisji poza kom nr 6 (w niej podobno wyniki nie przedstawiają się zbyt ciekawie).

Uprzedzając kolejne pyt - to wszystko co wiem, a info raczej pewne.
Więc głowa/y do góry nie jest źle.

do jk.
Tak jak napisałam nie zamierzam dywagowac na temat gravamen przy zawiasach. Pytanie odnosiło się do sytuacji zdania cz. karnej egzaminu MIMO zaskarżenia zawiasów. Ty jak rozumiem tej części nie zaskarżyłeś wcale, więc Twoja wypowiedź mi nie pomaga i nie możesz stwierdzic z autopsji, że zaskarżenie zawiasów nie szkodziło zdającemu.

Niemniej dziękuję i gratuluję.

Wskazuję kochani dla uspokojenia osób, które tak jak ja skarżyły zawiasy, że poprzednie wytyczne dopuszczały ten zarzut. Co prawda autorzy twierdzili że w TAMTYM casusie lepiej będzie jeżeli sprawca pozostanie na wolności (z tym że chodziło o sumę 4.000 zł), niemniej traktowali jako możliwo inną ocenę interesu klienta (mniej trafną ich zdaniem). Przy czym wprost wskazywali, iż nawet przychylenie się do wniosku o karę w zawiasach w I instancji nie wyklucza zmiany zdania na etapie apelacji.

Czekam na wypowiedzi osób, które zawiasy zaskarżyły i zdały cz. karną.

pozdrawiam

marg777

ja nie skarżyłam zawiasów bo nie było ku temu żadnych podstaw prawnych (żaden przepis nie zabrania zawieszenia kary pozbawienia wolności) ale wiem że część osób z mojej grupy (wypowiedzi po egz) zaskarżało (oczywiście obok zaskarżenia też pkt 1) i zdało

dzięki koniczko. Miło że zdali. Właśnie o takie info mi chodziło. A jakby się jeszcze ktoś skarżący zawiasy odezwał... :-)

wow ale jesteś szybki ;)

a swoja drogą to jak się do tego mają zasady równości o których szczekano z ministerstwa odpowiadając na nasz tegoroczny wniosek. rozumiem że przeprowadzone zostaną również szkolenia z obsługi urządzenia jakim jest komp. to był przecież główny powód dla którego nam odmówiono - zdaniem ministerstwa nie wszyscy wiedzą co to komputer :)

Konieczko, i koszty. Zarobili na naszym egzaminie, to teraz ich stać na kompy dla rocznika 2007.

Żenada.

aha i w krk podobno w grudniu było 40 % ndst z admina z powodu braków formalnych ale ministerstwo pozytywnie rozpatrzyło PODOBNO prawie wszystkie odwołania

a nie sądzicie, że ta informacja o kompach jest jakby kamyczkiem do ogródka ewentualnych odwołań? dostrzeżono anachronizm, który dotyczył naszego egzaminu....

Witam, mam 59 pkt z testu. Brakuje tylko jednego do zaliczenia :( . Proszę o podpowiedź, które z pytań można ewentualnie podważać w odwołaniu.
Dzięki z góry.

Odnośnie komputerów to super sprawa, kampania prowadzona przez wiele miesięcy wreszcie zaowocowala, pisma kierowane do ministerstwa, Dyrektora Departamentu Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi odniosly skutek, własnymi rękami podpisywałam takowe przygotowane przez starostę naszej grupy w lipcu b.r. i zaniosłam do OIRPu na wlasnych nogach ;-)

Powrót