Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciałam nieśmiało zauważyć, że Pani Kujawa wzięła swego czasu udział w konferencji pt. "Nowa droga otwarcia dostępu do zawodów prawniczych"...

esflores napisał:
Chciałam nieśmiało zauważyć, że Pani Kujawa wzięła swego czasu udział w konferencji pt. "Nowa droga otwarcia dostępu do zawodów prawniczych"...
Czyżby ta nowa droga była budowana w ramach przygotowań do EURO 2012? :D

esflores napisał:

no i jest do nowa i jest to droga
my to widzimy inaczej
ministerstwo inaczej :)

w katowicach właśnie dzisiaj rzucamy monetę:
reszka - będzie jutro ogłoszenie wyników
orzeł - nie będzie jutro ogłoszenia wyników
reszka? orzeł
reszka orzeł? :)

Piot napisał:
Czyżby ta nowa droga była budowana w ramach przygotowań do EURO 2012? :D

pewnie tak:) i raczej nie będzie to autostrada, ani nawet droga szybkiego ruchu, tylko mała wąska kręta i bardzo długa dróżka podmiejska prowadząca na manowce...:rolleyes:

(Nie)pewna napisał:
no i jest do nowa i jest to droga
my to widzimy inaczej
ministerstwo inaczej :)

w katowicach właśnie dzisiaj rzucamy monetę:
reszka - będzie jutro ogłoszenie wyników
orzeł - nie będzie jutro ogłoszenia wyników
reszka? orzeł
reszka orzeł? :)

Będą. Dzwoniłam do izby i będą tylko nie wiadomo o której.

Powtorze sie z moim postem, ale nie chce dac za wygrana. Nikt za nas nie upomni sie o nasze prawa!

Witajcie,

ja jestem oburzony tym, ze prasa wie kto zdal, a kto nie (vide dzisiejsza Rz), natomiast my, ci przeciez najmniej zainteresowani dowiemy sie najpozniej. Dlatego przeslalem ponizszego maila i zachecam takze do aktywnosci i upominania sie o godne traktowanie.
Pozdrawiam
Marcin

Od:
Do: kujawa@ms.gov.pl, stepniewski_m@oirp.waw.pl
Dw:
Data: Thu, 5 Aug 2010 12:07:13 +0200
Temat: wyniki egzaminu radcowskiego - komisje warszawskie

Szanowna Pani Dyrektor,

szanowny Panie Dziekanie,

w dzisiejszej Rzeczpospolitej pojawiła informacja o zdawalności egzaminu radcowskiego w czterech komisjach warszawskich. Z tej informacji wynika, że na 268 osób zdało jedynie 153. Jak Państwo się z pewnością spodziewacie dla tych 268 osób oznacza to nerwowe oczekiwanie do 16 sierpnia, kiedy to wyniki egzaminu miały być oficjalnie upublicznione.

Wyniki egzaminu powinny być jednakże w pierwszej kolejności przekazane najbardziej zainteresowanym (zdającym), a nie prasie. Jeżeli jednak komisje zdecydowały się przekazać takie statystyki do publicznej wiadomości, to tym bardziej i tym szybciej wyniki te powinny być przekazane zdającym. Przede wszystkim z szacunku dla tych osób, a także ze względu na równy dostęp do informacji.

Dlatego proszę uprzejmie o spowodowanie, aby komisje, które upubliczniły już swoje wyniki dla prasy, uczyniły to także wobec osób zdających.

Pozdrawiam

skoro tyle osób nie zdało jak donosi rzeczpospolita to należy uznać, że komisje nie wyszły poza klucz

Kielce to nie Warszawa, lepiej zdawać egzamin w małej izbie, a nie wiesz jak było z karnym

to jakiś obłęd to czekanie, a najbardziej zainteresowani nie wiedzą na czym stoją

ciekawe czy po opublikowaniu wyników z czterech dużych izb wawy, katowic, krakowa i poznania, rzepa zechce raz jeszcze pochylić się nad tematem i podać uaktualnione statystyki (dla wszystkich jesteśmy jedynie %) zwłaszcza, że z wypowiedzi zapowiada się jednak obniżenie tego "wspaniałego" wyniku egzaminu państwowego, dobrze zorganizowanego, z wyważonymi kazusami, który jak się okazało "na szczęście" (w pojęciu MS) nie był zbędny bo przecież nie zdali wszyscy ... eh słów szkoda

kariss co pisałę/aś w pracach
!. ja karne materialne tylko
2. cywil dewoperska
3. umowa mieszna
4. adminis. zaskarżenie tak jak w tym kluczu posdpisałam sie jako radca prawny plus formalności

a może zainteresować tematem konkurencyjną gazetę prawną, zdaje się jedna z dziennikarek pisała już, że "aplikanci zapowiadają odwołania" ...

1. materialne (niestety, ze 3 godz głowiłam się czy to cz to ale wybrałam materialne)
2. developerka
3. wyłącznie na rzecz, bez pełnomocnictwa
4. admin. jak w kluczu, materialne i procesowe
najbardzoej mnie martwi oczywiście karne ... tym bardziej że w tej opcji było sporo pułapek, ja choćby właściwie powołać przepisy i które ...

nil napisał:
to jakiś obłęd to czekanie, a najbardziej zainteresowani nie wiedzą na czym stoją

Delikatnie mówiąc “poważną niezręcznością” jest fakt, że wyniki z części komisji warszawskich zostały udostępnione dziennikarzom, a zdający muszą na informację czekać aż do 16 sierpnia. Doprowadziło to do kuriozalnych sytuacji: wczoraj w pracy byłem wypytywany jak poszedł mi egzamin, a na moje stwierdzenie, że wyniki u nas są 16 sierpnia kolega pokazał mi pierwszą żółtą stronę Rzepy z niedowierzaniem pytając: “Jak to przecież już w gazetach o tym piszą?”.

Nie jestem w stanie zrozumieć jakie przeszkody stoją za tym, żeby ogłosić wyniki już niezwłocznie zwłaszcza, że nawet podanie zbiorczych informacji do prasy wymagało odkodowania prac a więc identyfikację osób ze wskazanych w artykule czterech komisji (każdy zdający otrzymywał każdego dnia inny kod do swojej pracy z danej części egzaminu). Może komuś nie na rękę była np. głębsza dyskusja na temat diametralnych różnic w ocenach pomiędzy komisjami (70% vs. 30% zdających).

A może przyczyna jest taka, że także wyniki indywidualne z Warszawy mają być ogłoszone w Rzeczpospolitej, ale ze względu na plany publikacyjne gazety najbliższe wydanie, w którym będzie to możliwe to dopiero 16 sierpnia? Jeżeli komisje egzaminacyjne mają zamiar kontaktować się ze zdającymi za pośrednictwem mediów to być może także ewentualne odwołania od wyniku egzaminu trzeba będzie wnosić za pośrednictwem na przykład szefa działu prawnego Rzeczpospolitej.

Brak słów…

Puściłem ten sam post na forum Rzepy - zobaczymy, czy się nie obrażą i go opublikują...

Powrót