Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a czy jest tu Ktoś, kto zdał przedwstępna bez skarżenia 150 tyś.?

Mam pytanie do Katowic - wszyscy zdaliście z cywila.
Oznacza to, że Wasze aplikacje formalnie były bez zarzutu czy też u Was była taka nieformalna amnestia? Co Wam pisano w uzasadnieniach?

Aglaia napisał:
1

1 i 6 .

Karne podobno pełna dowolność, mogło przejść nawet z wnioskiem o zmianę przez skazanie ale z pomocnictwem już niekoniecznie :mad:

Aglaia nie strasz, w 1 przechodziła przedwstepna. Wiadomosc pewna od osoby, ktora napisala tak i zdala. Takze moze w 6 byly problemy...

:mad: ale to jest jakiś absurd, żeby komisja 1 i 6 uwalały, a inne nie - powinna być równa ocena przynajmniej w ramach jednej izby :sad:

Moje źródło też jest pewne ale skoro nie dla wszystkich więc tym bardziej :-x

Ja pisałam w Katowicach, z tego co wiem nikt nie pisał z developerskiej, wszyscy z przedwstepnej z bardzo roznymi zakresami zaskarzenia, kilka osób opinię.

wazka_80 napisał:
Ja pisałam w Katowicach, z tego co wiem nikt nie pisał z developerskiej, wszyscy z przedwstepnej z bardzo roznymi zakresami zaskarzenia, kilka osób opinię.

kilka osób osób na pewno pisało developerkę w kato. ale fakt, że pewnie ok.90% pisało przedwstępną. a zakresy zaskarżenia faktycznie były najróżniejsze. ja, jak gdzieś już chyba pisałem, skarżyłem tylko zadatek i okazało się, że to wystarczyło.

wazka_80 napisał:
W związku z przygotowywanym odwołaniem od oceny niedostatecznej z gospodarczego proszę osoby które zdały tą część o informację czy przy zakazie konkurencji wyłączyły wynagrodzenie dla agenta.Ja przewidziałam, że wynagrodzenie otrzyma i mam taki zarzut w uzasadnieniu oceny- niezgodność z interesem klienta.

ja wyłączyłam wynagrodzenie, sędzia mnie za to pochwalił ale na boga nie to powinno decydować o zdaniu tej części !!!!! samo trafienie w odpowiednią umowę, zachowanie podstawowych warunków dla niej przewidzianych powinno być na 3. bo skoro braki takie malutkie czy błędy drobne, czy zachowanie zdrowego rozsądku w budowaniu umowy (jaki agent podpisze umowę z której mu się nic nie należy) to pała to do cholery co trzeba było napisać aby dostać od obydwu sprawdzajacych 5 ?

konieczko napisał:
ja wyłączyłam wynagrodzenie, sędzia mnie za to pochwalił ale na boga nie to powinno decydować o zdaniu tej części !!!!! samo trafienie w odpowiednią umowę, zachowanie podstawowych warunków dla niej przewidzianych powinno być na 3. bo skoro braki takie malutkie czy błędy drobne, czy zachowanie zdrowego rozsądku w budowaniu umowy (jaki agent podpisze umowę z której mu się nic nie należy) to pała to do cholery co trzeba było napisać aby dostać od obydwu sprawdzajacych 5 ?

super, taka umowa moglaby miec w sumie trzy zdania.
1. umowa agencyjna zawarta w dniu... miedzy .... a ....
2. strony zawieraja umowę agencyjną określoną w art. 758-764[9] K.c.
3. w sprawach nieokreślonych w niniejszej umowie stosuje sie odpowiednie przepisy K.c.
i ocena dostateczna, zadanie zaliczone. a jak zamiast K.c. napisałoby sie Kodeks cywilny to może nawet i ocena dobra by była!
albo żale że jak sie nie wspomnialo o pelnomocnictwie w umowie to była ndst. może jednak to pelnomocnictwo było ważne? może chodziło o proste i skuteczne pismo (umowę), a nie o rzecz, ktora potem będzie sie musiało stale uzupełniać, poprawiać, przerabiać, zmieniać, korygować, obracać, domyślać, interpretować, wyjasniać?
jak czytam niektore posty to wcale sie nie dziwie ze nie bedziecie radcami... co to za pomysly, zeby w odwolaniu pisac o tym, zeby w przyszlym roku zdawac tylko to,czego sie nie zdalo albo zeby wyciagać srednią ocen z wszystkich częsci! takie uwagi to w trybie wniosków wg K.p.a. (usprawnienie pracy administracji itd)!
albo że sąsiad czy kolega mial takie samo rozwiazania, a on zdał a ja nie. a może sąsiad wiedział co pisze? i wiedział jak to napisać? albo nie wiedział co, ale wiedział jak? a samemu sie wiedziało co, ale nie wiedziało jak?
nie, pewnie, odwołujcie sie. ale zachowajcie twarz w tym wszystkim! w końcu z tym odwołaniem chodzi o to, zeby ktoś (komisja II stopnia) jeszcze raz przeczytal, sprawdzil i ocenił rozwiązanie zadania. a może w odwołaniu wystarczy napisac, że komisja nie miala racji dając ocenę niedostateczną za..., co uzasadniła następująco..., albowiem w zadaniu należało..., a zatem przedstawione rozwiązanie było prawidłowe.

Dzięki za te informacje, piszcie jeśli możecie jeszcze co przechodziło w cywilu, w wawie szykuje się z tego drastyczny pogrom i duża dowolność.

Złośliwy draniu,

Jest w tym kraju taki bardzo trudny egzamin na doradcę podatkowego - zdaje go około 40% kandydatów (mimo, że pytania są wcześniej opublikowane). Znam wiele osób, które oblało ten egzamin- nikt nie wyszedł z tego egzaminu z takim poczuciem niesprawiedliwości i wkur..... jak wielu moich kolegów z egzaminu radcowskiego (nie mówiąc o tym, że poczucie wkur... rosło z chwilą opublikowania wyników w kolejnych izbach).

Na tym egzaminie też jest test, który jest ważny chyba dwa lata, jeśli w tym czasie nie zda się ustnego trzeba jeszcze raz podchodzić do testu. Więc proponowane tutaj rozwiązania wcale nie są takie niedorzeczne. Choć i tak nie wierzę żeby miały chociaż cień szansy na powowdzenie.

Ja przewidziałam, że wynagrodzenie otrzyma i mam taki zarzut w uzasadnieniu oceny- niezgodność z interesem klienta.
A czy w zadaniiu nie było napisane, że zakaz konkurencji ma być bez wynagrodzenia?

No i przy okazji wzmacniając Aglaię będę do znudzenia powtarzać - dlaczego, jakie ratio legis za tym przemawia, by egzamin był raz w roku i w sztywnej dacie???

Powrót