Egzamin radcowski 2010

• Autor wątku Autor wątku chelboj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć,

zdałam, komisja 4,
z cywila 4, a duże błędy zrobiłam - ale pisałam deweloperkę;
z karnego skarżyłam pkt 2 na uchył (czyli całość na uchył) a też 4

patrzyłam na te wyniki i mnie zmroziło, myślałam że tyle trzymają bo poszli po rozum do głowy - ale niestety nie

nalezy pomóc w odwołaniach tym, którzy mieli mniej szczęscia

ja dzwonię jutro (jestem na wakacjach) żeby wyjąć swoją pracę, może komuś sie przyda przy odwołaniu

nie zapominajmy w euforii o naszych Kolegach, którzy mieli pecha, mysle że takie udostepnienie prac może być pomocne; pomoże obnażyć farsę tego egzaminu i pokazać nierówność, nam już nikt oceny nie obniży

co vuktoria pisałaś przy gospodarczym? szukam kogoś kto mi pomoże przy gospodarczym, w srodę ide skserować pracę

vicky, nie dostaniesz tak prosto pracy - pierwszeństwo mają Ci do nie zdali, zadzwoniłam kilka minut po 9 i miła pani z izby umówiła mnie na środę...

Byłam w pechowej komisji 1 - więc pała z karnego i cywila;

jeśli komuś to pomoże z gospodarczego pisałam agencję pełnomocniczą, dostałam 3, trochę pokręciłam przy wynagrodzeniu i z tego co pamiątam miałam nie do końca właściwy zapis o del credere bo nie wyszczególniłam umów, których miałoby dotyczyć.

ja zupelnie nie wiem co mam zle, w ogole nie brałam tego pod uwagę że nie zdam

z gospodarczego miałam pełnomocniczą dołączyłam pełnomocnictwo, ja jestem zapisana na sr o 11 a TY Aglaia
?

Ja z umowy dostałam 4 - z pełnonmocnictwem w załaczeniu. W zasadzie w umowie miałam tylko to co trzeba było zawrzeć.

Za to 2 z cywila, jestem pewna, że za przedwstępną bo uważam, że te apelację fajnie napisałam

ja miałam przewstępną skarżyłam 195 tys. dostałam 3, z gospodarczego się nie spodziewałam

Czy dostaniemy kserówki pracy, z której dostało się 2 czy wszystkich prac?

nil napisał:
ja miałam przewstępną skarżyłam 195 tys. dostałam 3, z gospodarczego się nie spodziewałam

Dokładnie miałam tak samo! Przedwstępna za 195 tyś, naprawdę tego nie rozumiem - w środę oglądam pracę, zobaczę

w 4 moj nr 728837 570, szukam osób co mieli2 z gospodarczego, po 16 teraz komorka mi się wyładowała

dziuba napisał:
Aglaia czy możesz powiedzieć co pisałaś z karnego?

pisałam na naszym warszawskim forum - generalnie zarzut procesowy (410 + 7 itd.) że sąd nie wziął pod uwagę zeznań pokrzywdzonego, które wskazywały na jego udział w całym zdarzeniu. Niestety dalej poszłam w tym kierunku, że zachowanie oskarżonego spełniało definicję pomocnictwa i to chyba był mój największy błąd :mad: . Zaskarżyłam też zawiasy z uzasadnieniem takim, że sąd właściwie nie wskazał dlaczego je daje a zgodnie z kk może tylko w szczególnych przypadkach więc wypadałoby żeby wyjaśnił jakie to szczególne wypadki miały miejsce. Nie zaskarżyłam tych 3 miesięcy (swoją drogą zastanawiam się czy to nie było wyjście poza materiał egzaminu - w ustawie jest napisane, że obowiązuje nas prawo karne materialne i procesowe + kks i wykroczenia a nie ma nic o wykonawczym - wiem, że wygląda słabo ale tonący brzytywy się chwyta ;) ).

Myślę, że tak jak pisali w wytycznych - ten zarzut procesowy był błędny. kwestia pomocnictwa chyba nie ma tak wiel;kiego znaczenia bo nie wynikają z tego żadne procesowe skutki. Ważne są skutki zarzutu apelacyjnego, a nie tego pomocnictwa.
Przykro mi bardzo, trzymam kciuki przy odowłaniu.

Czy do odwołania stosuje się przepisy kpa wprost? Czy oznacza to, że zgodnie z art. 132 kpa komisja I stopnia może zmienić decyzję jeśli uzna, że odwołanie zasługuje na uwzględnienie?

mam pytanie do wszystkich którzy nie zdali administracyjnego w warszawie - jakie zarzuty mieliście ? a po sprawdzeniu uzasadnień ocen - za co Was oblali i czy była to jednomyślna decyzja dwóch egzaminatorów czy tylko jednego z nich.
Z góry dzięki.

Ja nie zdałam administracyjnego w Bydgoszczy, swoje odwołanie już dawno złożyłam, a ciągle o tym myślę :rolleyes:

Słonecznik napisał:
Czy do odwołania stosuje się przepisy kpa wprost? Czy oznacza to, że zgodnie z art. 132 kpa komisja I stopnia może zmienić decyzję jeśli uzna, że odwołanie zasługuje na uwzględnienie?

Nie może, bo kpa stosuje się tylko przed komisją odwoławczą.

Nil, ja nawet nie wiem co mam dokładnie w tej umowie - tak się spieszyłam, wiem że w końcu pisałam pełnomocniczą, byłam w komisji się dowiedzieć o co chodzi w pytaniu ale mnie zlali i się zdenerwowałam ale napisałam jakiś bełkot na 11 stron, wiec chyba 3 za ilość, wiem ze w umowie co chwila miałam odesłanie do jakichś zalaczników (jak nie miałam czasu pisać to pisałam, że to jest określone w zał. do umowy...); najpierw wydają pracę tym co nei zdali;

Powrót