Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hansowy napisał:
Co do reprezentacji to się nie wypowiem na 100% więc plot nie będę rozsiewał.
Natomiast w administracji można się było wyłożyć przy powoływaniu się tylko i wyłącznie na nieważność. 149 ponoć była podstawowym zarzutem.
W karnym w pkt II zarzut materialny chyba przechodził, a w cywilnym zaskarżanie odsetek też.

w każdej plotce jest trochę prawdy. Zatem napisz co wiesz o reprezentacji

No właśnie nie widzę sensu, bo wiem że u nas (w sensie na circa 100 osób zdających) takie błędy się zdarzały, ale nie wiem czy to dotyczy mojej grupy. Sorry ale nie pomogę.

paolob napisał:
w ubiegłym roku była podobna sytuacja, w wytycznych z cywila jedynym slusznym rozwiazaniem bylo pójście w kierunku umowy deweleperskiej (chociaz orzeczcnictwo pozwalało na pójście w kierunku umowy przedwstępnej).
Z tego co wiem to w K2 zdał każdy kto miał przedwstępną:)

W K2 zdawało się jeśli miało się przedwstępną i wyrok zaskarżony na min. 175.000. Skarżenie co do niższych sum kończyło się stwierdzeniem, że zdający nie działał w interesie klienta i niezdaniem.

w wawie były komisje gdzie test zdało 100% osób w ramach grupy... ale też takie gdzie było 2-5 osób które nie zdobyły wymaganych co najmniej 60pkt...

Czy w Lublinie pisał ktoś opinię z karnego?? napisałes, ze opinia=egzamin w plecy

We Wrocławiu również były komisje gdzie test zdali wszyscy i takie gdzie nie zdało po 2-4 osoby, ale ogólnie test poszedł bardzo dobrze. najlepszy wynik testu w jednej z komisji podobno wynosil 98pkt jeśli dobrze pamiętam. w tej samej komisji najniższy wynik to 62 pkt za test.

zastaw rejestrowy napisał:
Czy w Lublinie pisał ktoś opinię z karnego?? napisałes, ze opinia=egzamin w plecy
było nas ponad 100. Tak, opinia z karnego była, niestety w plecy :(

a we wrocławiu kiedy wyniki?? juz cos wiadomo jak ocenili prace pisemne?? ogłosili wyniki? skąd macie takie dokładne informacje? a jak gospodarcze? z administracji podnosiliscie 149?

Ciekawe czy będzie bez problemu przechodzić z administracji zarzut materialny 28 ust2 budowlanki z obszarem oddziaływania art 3 pkt 20 i ewentualnie do tego 7,77 KPA. Ale sie porobiło z tą administracją.

w jednej komisji podano nieoficjalnie wyniki zbiorowe sformułowaniem, że cała grupa zdała jeszcze w czasie egzaminu (drugiego lub trzeciego dnia) i wtedy powiedziano o najlepszym wyniku testowym i najsłabszym. tak dla uspokojenia chyba ludzi. w innej komisji (nr 2 bodajże) nie zdały testu 2 osoby na pięćdziesiąt kilka.
ogółem we wrocławiu zdawało ok. 250 osób. było 5 komisji. wyniki mają byc najwczesniej koło 15 lipca w jednej komisji, w pozostałych koło 30 lipca nawet.

nie wiem jeszcze nic o admin i gospod, ale jestem żywo zainteresowana tematem, bo osobiscie nie mam art. 149 niestety :( a bliska mi osoba ma zła reprezentacje :(

Bardzo miło ze strony komisji, ze już w czasie egzaminu nastawiła Was optymistycznie, ale czekanie do 30 lipca to juz chyba przesada. Nic nie wiadomo jakie błędy dyskwalifikuja?? Skoro juz w czasie egzaminu znaliscie wyniki to moze jakies przecieki są? W ubiegłym roku duzo osób u Was nie zdało??

hmmm ze 149 pewnie bedzie ok. gorzej z reprezentacją. Tak mi się wydaje. Wszystko zalezy od komisji tzn czy członkowie są wymagajacy. Jesli sedziowie SA I WSA to chyba ok, gorzej z młodymi radcami.

niestety nie jest mi nic wiadomo o żadnych przeciekach
a chciałabym wiedzieć cokolwiek o adminie

olis napisał:
Ciekawe czy będzie bez problemu przechodzić z administracji zarzut materialny 28 ust2 budowlanki z obszarem oddziaływania art 3 pkt 20 i ewentualnie do tego 7,77 KPA. Ale sie porobiło z tą administracją.

Wątpię, bo po pierwsze to nie jest zarzut materialny, tylko procesowy z ustawy szczególnej, po drugie jednak nie to było przedmiotem postępowania wstępnego. Wiem, że niektórzy tutaj próbują sformułować alternatywną linię orzeczniczą, ale takiej linii nie ma. Dwa najlepsze komentarze (Łaszczyca, Martysz, Matan oraz Borkowski, Adamiak) piszą o dwóch fazach postępowania. Orzecznictwo jest jednoznaczne. W dodatku zmiana formy decyzji na formę postanowienia miała służyć właśnie ugruntowaniu tej linii orzeczniczej - postanowienie rozstrzyga kwestie formalne, merytoryczna kwestia wznowienia rozstrzygana jest na drugim etapie. Przy czym nie wykluczam, że art. 7 i 77 przechodzą, natomiast wątpię aby 28 ust. 2 ujęty jako zarzut prawa materialnego... no to by było już zbyt dalekie od rozwiązania.

Z drugiej strony... przecież wystarczy tylko wnieść skargę, a sąd wychodzi poza zakres zaskarżenia zawsze.

na prawdę debatowanie nad tym obecnie jest niczym wróżenie z kuli
bo jednej osobie w rzeszowie brak 149 nie przeszkodził by zdać admin
i jeśli dobrze kojarzę jedna dziewczyna z katowic rownież pisala, że jej praca z admina bez art. 149 zostala pozytywnie oceniona
także może sie okazać, że w niektorzych izbach jednak zdadzą osoby które nie wstrzliły sie w jedną jedynie słuszną jak niektórzy twierdzą linie orzeczniczą, a w innych izbach przy tożsamych zarzutach nie zdadzą ... tak to może być niestety. pozostaje wtedy pytanie czy KII będzie chciała ujednolicić rozbieżności ocenne różnych KI czy nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót