Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

ann_torun

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Witam wszystkicj zdających egzamin radcowski w przyszłym roku. Zapraszam do dyskusji , wymienienie się uwagami dotyczącymi nauki. Pozdrawiam

Nie za wcześnie trochę ??

Choć ja osobiście stawiam na cywil: pozew z 527 kc albo 58 kc lub 59 kc i administracyjne: coś z ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu. Reszta podobna jak w tym roku.

Pewnie trochę wcześnie, ale jak czytam wątek dotyczący tegorocznego egzaminu to wydaje mi się , że nie ;-) na razie chcę sobie zaplanować naukę i nie wiem za bardzo jaki system przyjąć . Może jakieś podpowiedzi??od czego zacząć?? ustawy, komentarze + orzecznictwo? jak sobie planoaliście naukę?uczyc się blokami, czy mieszać dziedziny??

proponuje naukę "blokami". bardzo dobre książki z serii metodyki to czynności pełnomocnika w sprawach cywilnych i druga w sprawach karnych a w grudniu ma wyjść w sprawach administracyjnych. czytać czytać i w kółko czytać te małe ustawy !!!! zacząć najlepiej od stycznia. czytać wzory (jak formułować zarzuty) i nie liczyć na to, że jak pracujecie w super kancelariach to na pewno zdacie śpiewająco , bo potem jest wielkie zdziwienie. ja mam to już za sobą. POWODZENIA !!!

Witam, wszystkich, którzy po ogłoszeniu tegorocznych wyników z egzaminu radcowskiego troszeczkę się przestraszyli i myślą o rozpoczęciu przygotowań do egzaminu. Na razie zakupiłam metodykę sedziego Pietrzkowsiego i Pisma procesowe zawodowego pełnomocnika tegoż też autora. Zastanawiam się co później, czytać ustawy czy to za wcześnie boję się abym się nie wypaliła przd egzaminem, jaką technikę proponujecie i jaki czas?? hmm a może egzamin będzie w kwietniu a nie jak do tej pory w czerwcu, też mi ta myśl przechodzi przez główkęi trochę się niepokoję

a jakie komentarze polecacie, zwłaszcza do KC i KPC ???

Komentarze muszą być jak najgrubsze i napisane przez sędziów SN. Miałem takie dwa do KC (LexisNexis i Zrzeszenie Prawników Polskich) i w obu było to orzeczenie, na którym oparty był kazus z cywila. Osobiście polecam do KC i KPC LexisNexis.

czy wiecie coś w jakim terminie będzie przeprowadzony egz 2011 - w kwietniu czy w czerwcu ???

mi też wydaje się raczej mało prawdopodobne aby egz był w kwietniu, ale te plotki o kwietniowym terminie są dosyć niepokojące...

kot jinx napisał:
Komentarze muszą być jak najgrubsze i napisane przez sędziów SN. Miałem takie dwa do KC (LexisNexis i Zrzeszenie Prawników Polskich) i w obu było to orzeczenie, na którym oparty był kazus z cywila. Osobiście polecam do KC i KPC LexisNexis.

a możesz podać w którym komentarzu znalazłeś owe orzeczenie??

Jeszcze jedna uwaga. W Wawie nie opłaciło się kupować komentarzy WoltersKluwer, bo wszystkie były w Lexie, nawet te najbardziej opasłe.

Kot Jinx - dziwisz się? Przecież Lex należy do WK, zatem to logiczne, że komentarze z wersji papierowej w aplikacji się znajdą :)

Co do komentarzy - czyli cywilistyczne lepsze LN? Tylko że to te najgrubsze i najdroższe... A co sądzicie o Beckowskich? Z punktu widzenia człowieka po studiach bez portfela bez dna jednak taki Gniewka jednotomowy jest bardziej kuszący, przede wszystkim z uwagi na cenę...

--------------------------------------------------------------------------------
Jest w obu komentarzach przy art. 389.

a nie chodziło im bardziej o art 390 i orzeczenie III CK 103/05?? o jakim orzeczeniu myślałeś

agaa81 napisał:
a nie chodziło im bardziej o art 390 i orzeczenie III CK 103/05?? o jakim orzeczeniu myślałeś
Ten wyrok dotyczy umowy przedwstępnej, a wg autorów zadania nie była to przedwstępna i chodziło o IV CKN 305/01, IV CK 521/03, I CSK 177/07.

Agaa81, Piot,
wiem, że w wytycznych była cała sekwencja wyroków, ale ja myślałem o tym podstawowym IV CKN 305/01 i ten jest w obu komentarzach (w LN jest też IV CK 521/03). Mnie wystarczył ten pierwszy wyrok, na nim oparłem całą koncepcję apelacji i napisałem i to wystarczyło do zdania.

Tomu,
moje doświadczenie po tym egzaminie jest takie, ze albo komentarze najgrubsze, albo żadne. te zagadnienia, które pojawiły się na egzaminie, to były naprawdę szczegółowe, specjalistyczne zagadnienia, których nie ma w mniejszych komentarzach.
Tak było z cywilem - pytałem znajomych dlaczego pisali przedwstępną, padała odpowiedź: miałem komentarz Gniewka i nie było w nim tego wyroku!
Podobnie z karnym, mimo, że apelacja opierała się na zarzucie błedu w ustaleniach faktycznych, to nie mozna było rozwiązać kazusu bez analizy materialnoprawnej, a tutaj tylko najgrubszy komentarz do KK (Zoll, Buchała bodajże - dodatkowy argument: autorzy obecnago KK) dał mi odpowiedź, czy było współsprawstwo czy pomocnictwo i na czym polega subtelna różnica między tymi formami zjawiskowymi przy przestępstwie udziału w pobiciu. Obiegowa opinia głosi, ze ci, którzy pisali zarzut materialny oparty na pomocnictwie, mają teraz najgorszą sytuację. Ten komentarz pozwalał uniknąć takiego rozwiązania. Na szczęście był dostępny w Lexie. Ja nie zainwestowałem przed egzaminem w dobry komentarz do KK (z kilku powodów), kupiłem komentarz Marka i uważam że 2 stówy wyrzuciłem w błoto. Mogłem go równie dobrze nie kupować. Ale to był wyjątek. Co do KC, KPC, KPK kupiłem komentarze kilkutomowe, bo podszedłem do egzaminu na zasadzie: raz w życiu się zdaje, więc trzeba zainwestować. Zgadzam się, ze to duzy wydatek, ale uznałem że trzeba się liczyć z takim wydatkiem, sytuacja tego wymaga, zaoszczędzenie paru złotych teraz może się zemścić w inny sposób. Po prostu przyjąłem, że jeśli przepis ustawy mówi, że można korzystać z komentarzy, to to coś znaczy, to znaczy, że komentarze trzeba mieć.
Gdybym podchodził do tego egzaminu jeszcze raz, to postąpiłbym własnie tak, oparłbym się na tych najobszerniejszych.

Co do komentarzy z Becka - nie wiem, jeśli piszą sędziowie SN to powinno być ok.

kot jinx napisał:
Tak było z cywilem - pytałem znajomych dlaczego pisali przedwstępną, padała odpowiedź: miałem komentarz Gniewka i nie było w nim tego wyroku!
Święta prawda!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót