Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hey,

oblałam adm. Mam niesamowicie podobną pracę do kolegi ( te same zarzuty, konstrukcja pracy i uzas. ) on zdał. Jedyna znacząca różnica w naszej pracy to to, że ja mam wyrok NSA który idealnie mówi o wznowieniu. I w uzasadnieniu dwói jest pogrom: że nie umie korzystać z lexa, komentarzy, piszę bezmyślnie i bezrozumnie ( dokładnie takie słowa ) czy w odwołaniu powoływać się na jego pracę ? on jest za tym by tak, ale nie wiem czy tym sposobem nie strzelam sobie w stopę gdybym zdawała za rok. Jestem z małej Izby, kodowanie to czysta fikcja. Reasumując moja praca wygląda tak: formalnie ok, zarzuty bez 149, wspomnienie o dwuetatowości post ( + wyrok ) a potem dawaj o stronie.

ps. wyrok jest jak najbardziej odpowiedni i to on ich tak rozsierdził. Prawie napisali, że nie umiem go nawet dobrze przepisać;) z pozostałych prac mam 4

nie chce mówić nazwy miasta, ale z tych z dużą zdawalnością i to tak boli. Adm. oblali u nas ludzie z celującymi ocenami z innych prac. szkoda gadać

Toruń ?

Dlaczego nie chcesz powiedzieć która izba ?

z uwagi na fakt, iż prace oceniane są wg uznania adm, a moja mimo, iż trafia w sedno jest słaba, bez powołania się na jego pracę ciemność, widzę ciemność. a znalazłam wyrok WSA z 2010 r. z grubsza mówiący o tym, iż Komisja nie może ocenia dwóch podobnych prac odmiennie.

ciris napisał:
hey,

oblałam adm. Mam niesamowicie podobną pracę do kolegi ( te same zarzuty, konstrukcja pracy i uzas. ) on zdał. Jedyna znacząca różnica w naszej pracy to to, że ja mam wyrok NSA który idealnie mówi o wznowieniu. I w uzasadnieniu dwói jest pogrom: że nie umie korzystać z lexa, komentarzy, piszę bezmyślnie i bezrozumnie ( dokładnie takie słowa ) czy w odwołaniu powoływać się na jego pracę ? on jest za tym by tak, ale nie wiem czy tym sposobem nie strzelam sobie w stopę gdybym zdawała za rok. Jestem z małej Izby, kodowanie to czysta fikcja. Reasumując moja praca wygląda tak: formalnie ok, zarzuty bez 149, wspomnienie o dwuetatowości post ( + wyrok ) a potem dawaj o stronie.

Jeśli uważasz, że praca się broni, masz wyrok NSA itd. to nie powoływałabym się na fakt, że inna osoba miała podobnie i zdała... Sobie możesz nie pomóc, a innemu zaszkodzić.
Rozumiem jak się czujesz, bo miałam podobnie w zeszłym roku. Mam nadzieję, że Ci się uda w K2. Trzymam za to mocno kciuki.

Przykro mi.
A jakie merytoryczne powody podali w ocenie ?
Akurat to że nie umie korzystać z lex'a nie może być powodem negatywnej oceny - egzamin nie sprawdzał umiejetonposci korzystania z lex'a
że bezrozumnie to subiektywne odczucie
Jestem przekonany że przed komisją II stopnia inaczej ocenią twoją pracę

koledze nie zaszkodzę, bo to jest po prostu nie możliwe;) Ma uchwałę o wyniku pozytywnym i tyle. Bardziej martwię się o siebie za rok, ale pewnie przesadzam. Co do uzasadnienia dwói to jest ono na ... 7 stron. jak szale to szaleć. zasadniczo sprowadza się do tego, że przypadkiem co prawda znalazło się to co potrzeba w mojej pracy, ale nie rozumiem instytucji wznowienia więc lufa.

ciris napisał:
hey,

jest mi przykro... ale nie składaj broni! masz argumenty do walki.

Ciris składaj odwołanie.
Porównywanie z innymi pracami chyba nie jest konieczne. Przy takich rozbieżnościach poglądów nie tylko pomiędzy izbami ale i komisjami w tych samych izbach to K2 będzie musiało jednak wypracować jednolite stanowisko. A czy to stanowisko co do admina może być aż tak odmienne od linii orzecznictwa WSA i NSA? Jest szansa.

doprzodu napisał:
nie miałam zarzutów procesowych ani jednego :) z cywila a pozytyw

bo to nie chodziło o procesowy kolega błędnie podał tylko podstawą było wykazanie że powódka się nie przyczyniła klu: 362 k.c. a to jest materialne

ciris napisał:
koledze nie zaszkodzę, bo to jest po prostu nie możliwe;) Ma uchwałę o wyniku pozytywnym i tyle. Bardziej martwię się o siebie za rok, ale pewnie przesadzam. Co do uzasadnienia dwói to jest ono na ... 7 stron. jak szale to szaleć. zasadniczo sprowadza się do tego, że przypadkiem co prawda znalazło się to co potrzeba w mojej pracy, ale nie rozumiem instytucji wznowienia więc lufa.

Składaj odwołanie koniecznie. Może nie rozumiesz tej instytucji do końca, ale wydaje się, że sędziowie WSA i NSA też niekoniecznie to rozumieją, co dowodzi igciu w tym temacie w wielu postach. Zalej ich orzecznictwem, zwróć uwagę na to, że konkluzja, że nie znasz istoty wznowienia jest nietrafna wobec wniesienia skargi, która jest nie tylko skuteczna, ale też trafna merytorycznie, nie mówiąc już o tym, że pewnie taka ichniejsza konkluzja jest wzięta z d.... eee... z niebytu :)

Czy należało skarzyc pkt v wyroku co do kosztów zastepstwa procesowego?

zastaw rejestrowy napisał:

Ja skarżyłem częściowo (w części w której sąd nie przyznał pełnych kosztów zastępstwa).

zastaw rejestrowy napisał:

Ja skarżyłem w zakresie jakim nie orzeczono kosztów powyżej zasądzonych kosztów. Czyli mam identyczne zarzuty jak koleżanka, która dostała 5 :))

boski_jurysta napisał:
Ja skarżyłem w zakresie jakim nie orzeczono kosztów powyżej zasądzonych kosztów. Czyli mam identyczne zarzuty jak koleżanka, która dostała 5 :))

Czyli masz tak jak ja .....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót