Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kibolski napisał:
Ja nie napisałem nic o opłacie, ani nie dołączyłem pełnomocnictwa kierując się poleceniami. Zrozumiałem je w ten sposób, że te sprawy należy pominąć.

I zdałeś? W jakiej Izbie?

niepijpiotrek napisał:
Mam ten problem przegrzebałem orzecznictwo i komentarze - generalnie od 2 lat taka umowa jest ważna można ją potwierdzić - tak jak każdą inną umowę.

Czy jest niekorzystna dla Klienta - TAK i NIE. To wszystko wynika z założeń.
Jedni założyli, że RN wyraziła zgodę i wskazała pełnomocnika więc "konwalidowała" przed podpisaniem a inni nie zrobili takiego założenia więc gotową umowę sprzedaży powinna klepnąć RN - w jednym przypadku przed a w drugim po, ot i cała różnica ;)
to taka jedna z wersji obrony ...

Napisanie umowy w imieniu Klienta Nowaka - nie ma wpływu na działania spółki, można w umowie wpisać wszystko nawet kosmiczną karę umowną i co będzie OK ? bo to jest na korzyść Klienta ? Nie będzie Ok jeśli 2 strona ją zaakceptuje. Umowa to nie jest koncert życzen.

Ja tam jestem prawie spokojny, wyrok już znam .... i modlę się aby uwalili mnie tylko z gospodarczego i za błędną reprezentację ...:cool:

bo jak przejrzałem swoje pozostałe prace - to merytorycznie są nawet Ok ale styl, literówki a nawet błędy o znamionach ortograficznych ... to aż :mad:

Igciu szacunek za ten admin = podaj swój numerek z egzaminu, może szanowna komisja cię czyta i dostaniesz 4 z + ;)

witaj, a moze coś wiecej daj sygnatury wyroków ze umowa moze być potwierdzona!!!

Witam wszystkich drżących o adm w związku z brakiem 149.
Koleżanka przed chwilą odebrała uchwałę z ocenami. Była pewna, że obleje adm, właśnie przez brak 149 i pominięcie dwuetapowości postępowania wznowieniowego. Z tego co wiem zarzucała naruszenie 145 Kpa, 28 pr budowlanego i 7, 77 KPA.
Dostała 5!
Zdawała w Szczecinie.

Ja zarzucałam także 149, ale jeszcze nie miałam czasu zadreptać do OIRP.

Głowa do góry!

Kofek napisał:
Art. 378. § 1. Sąd drugiej instancji rozpoznaje sprawę w granicach apelacji; w granicach zaskarżenia bierze jednak z urzędu pod uwagę nieważność postępowania.

Chyba coś pomieszałeś.

nie pomieszałam. to że sąd bada z urzędu nieważność ma się nijak do wnoszenia o uchylenie wyroku, którym klientowi zasądzono ponad połowę dochodzonej kwoty, zwłaszcza w sytuacji, gdy były zarzuty, którymi można było się posłużyć i wnieść o wyrok reformatoryjny. ale sorry, nie mam siły na przekonywanie. oby wszystkim to przeszło. pozdrawiam wszystkich i życzę pozytywów

co do wrocławia, nie znam narazie nikogo z pała z administracji. Z cywlia zato sypia sie i sypia. Prace niemalze idealne sa oceniane na 3 ( idealne w sensie wytycznych MS) osobiscie widziałam dwie prace ocenione na 2 z cywila. Wiekszosć pał jest z cywila, pojedyncze z gospodarczego, pewnie admina i karnego ale to naprawde po kilka na grupe, w sensie 1 -3. Cały wynik robu cywil. Widziałam jedna prace, gdzie ktos twierdził, ze ma przyczynienie zakwestionowane, ale tak torche inaczej niż w kluczu. Te prace raczej nie zdaja. Nie ma tak jak w adminie, ze jak gdzie cos tam wynika z uzasadnienia, ze mozna sie czego domyslic to jest naciagane. Mam wrazenie, glownie czytając wpisy na forum, plis oceny znajmowych i sytuacje we wro, ze z tym cywilem to tak jak w Katowicach, nikt za bardzo nie wie, co sie dzieje i dlaczego. Ale generalnie 90% moich znajomych do przodu.

igciu napisał:
Dobry Boże, daj SNSA Adamowi B. długie i dostatnie życie, a Mecenasce Annie S. wynagródź w dzieciach. Amen.

Reszta nie robiła łaski;)

4, 4, 3 (?!), 5, 3.

Good night and good luck.

Wielkie gratulacje dla Ciebie ;)
Trzymaliśmy kciuki. Jeszcze raz wielkie dzięki za wpisy, które trzymały mnie przy życiu. Wyniki miałem 12-go i też zdałem ;)
Pozdrowienia ;)

kirk napisał:
a ja w uzasadnieniu swojej galy z amdina mam "brak 149 par. 3 oraz brak zalaczenia oplaty co pozostawi skarge bez rozpoznania"....

moze ja jakis glupi jestem, ale wydawalo mi sie ze w opisie do zadania bylo napisane ze takowej nie trzeba....

ale dlaczego pozostawi bez rozpoznania, przecież w ubiegłym roku przestał obowiązywać ten przepis wg którego przy braku uiszczenia wpisu stałego nie wzywa się do uiszczenia itd. w tej chwili chyba przy braku oplaty zawsze wzywa się do uzupełnienia braku, czy się myle?

Antiope napisał:
Witam wszystkich drżących o adm w związku z brakiem 149.
Koleżanka przed chwilą odebrała uchwałę z ocenami. Była pewna, że obleje adm, właśnie przez brak 149 i pominięcie dwuetapowości postępowania wznowieniowego. Z tego co wiem zarzucała naruszenie 145 Kpa, 28 pr budowlanego i 7, 77 KPA.
Dostała 5!
Zdawała w Szczecinie.

Ja zarzucałam także 149, ale jeszcze nie miałam czasu zadreptać do OIRP.

Głowa do góry!

Może koleżanka z 5 wklei swoją pracę z adm na forum;-)

biedna_ja napisał:
czy ktoś wie jak w tamtym roku było z umową nieważną ktoś ze znajomych na takie odwolanie??? prosze o info takiego uzasadnienia!!!!
za kilka dni będę miała dostęp do takiego uzasadnienia, gdyz znajoma osoba ze złą reprezentacją dostała ocene pozytywną. jak tylko będziemy mialy dostęp do tego uzasadnienia to go na pewno wrzucimy tu na forum.

kookoo2 napisał:
za kilka dni będę miała dostęp do takiego uzasadnienia, gdyz znajoma osoba ze złą reprezentacją dostała ocene pozytywną. Jak tylko będziemy mialy dostęp do tego uzasadnienia to go na pewno wrzucimy tu na forum.

dzięki wielkie!!!!!! Czekam z niecierpliwością !!!!!!!!!!

franklinek mowi napisał:
Może koleżanka z 5 wklei swoją pracę z adm na forum;-)

To nie wystarczy! Potrzebny skan razem z oceną~! Jej nic nie grozi, a nam może uratować tyłki! Trzeba zdobyć takie prace!!

jeśli ktokolwiek wie coś o k.15 to niech się podzieli???
czy poza plotką o połowie oblanych z admina, wiadomo coś jeszcze?

aplikant_ napisał:
ale dlaczego pozostawi bez rozpoznania, przecież w ubiegłym roku przestał obowiązywać ten przepis wg którego przy braku uiszczenia wpisu stałego nie wzywa się do uiszczenia itd. w tej chwili chyba przy braku oplaty zawsze wzywa się do uzupełnienia braku, czy się myle?

tez mi sie tak wydaje, ale takie jest uzasadnienie od radcy, wiec pewnie on wie lepiej :)

kirk napisał:
tez mi sie tak wydaje, ale takie jest uzasadnienie od radcy, wiec pewnie on wie lepiej :)

wie albo działa z przyzwyczajenia wg reguł które przez wiele lat obowiązywały, wiem ze wielu pełnomocnikom ubiegłoroczna zmiana " umknęła". w tym wypadku błąd merytoryczny egzaminatora to dobry material do odwolania :)

raz_jeszcze napisał:
Wielkie dzięki za posta dotyczącego gospodarczego ! Dałaś ludziom nadzieję, oby nie płonną ;) A małością ludzką się nie przejmuj (psy szczekają - karawana jedzie dalej;)

cały czas pamietam o tym uzasadnieniu oceny
nie dostaliśmy jeszcze uchwał
nie znamy nawet ocen, tzn. większośc ludzi nie zna
jak tylko sie dowiemy to poprosze koleżankę o udostepnienie uzasadnienia na forum, bo przypuszczam że wiele osob z blędną reprezentacją będzie starało się wyciagnąc z tego co sie da.

kookoo2 napisał:
za kilka dni będę miała dostęp do takiego uzasadnienia, gdyz znajoma osoba ze złą reprezentacją dostała ocene pozytywną. jak tylko będziemy mialy dostęp do tego uzasadnienia to go na pewno wrzucimy tu na forum.

i raz jeszcze Kookoo2 Chwała Ci za to :D Pozdrawiam!

Pipino napisał:
A ogólnie we Wrocławiu na 300 zdających ilu z nich procentowo zdało ?

zdających było ok 250 osób
nie ogłosiły sie jeszcze 3 komisje (chyba że komisja nr 1 juz sie ogłosila, gdyz zbierali sie 15 lipca, wiec pewnie dzis znane beda wyniki tam) dzis tez ogłasza sie, gora jutro kmisja nr 3, a 25 lipca komisja nr 4;

u nas na razie na dwie komisje po ok 52-55 osób nie zdało w jednej komisji 10 osób (9 z cywila) i w drugiej 6 osób (rózne przedmioty nie zdane);

czekamy dalej na wieści od komisji wrocławskich, bo wielu znajomych jeszcze nie wie, a nerwy sięgają jak wszędzie zenitu;

kookoo2 napisał:
cały czas pamietam o tym uzasadnieniu oceny
nie dostaliśmy jeszcze uchwał
nie znamy nawet ocen, tzn. większośc ludzi nie zna
jak tylko sie dowiemy to poprosze koleżankę o udostepnienie uzasadnienia na forum, bo przypuszczam że wiele osob z blędną reprezentacją będzie starało się wyciagnąc z tego co sie da.

kookoo2 a pamietasz gdzie na forum jest post ze jest inne stanowisko ze w przypadku umowy nie zwiazanej z wykonywaniem funkcji - chodzi o doktryne!!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót