Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
u nas raczej wątpię czy będzie bo egzamin jest na sali awf

Mnie się też wydaje, że aby stosować podbudowę pozwu z orzeczeń, to trzeba najpierw je znać. A w tych skryptach są chyba tylko tezy, prawda?A to może być niebezpieczne. Wydaje mi się, że orzeczenie można podać wtedy, gdy wynika ono z poparcia w komentarzu. Jak wyczytam z komentarzu i wiem, że mi to pasuje, to wtedy mogę zacytować, prawda? I to za komentatorem raczej. Tak zresztą zrobiłam ostatnio.

Ale zmęczona jestem.
Wczoraj robiłam cywila - umowy i środki odwoławcze.
I tak sobie myślę, że zlecenie na pewno będzie. A jak nie- to skład albo spedycja.
W najgorszym razie leasing.
Reszta nie wchodzi w grę,chociaż komis jest w jakimś stopniu podatny na śmiesznego kazusa. Byle nie takiego, jak w zeszłym roku.

A propos zlecenia. Też jest pełnomocnicze i pośrednicze..... ihhiihih - powtórka z rozrywki.... :)??

Ostatnia edycja:
loyd30
Najważniejsze to zachować poczucie humoru. Zgadzam się. :)
A ze śmiesznych rzeczy, to właśnie mi się przypomniała sędzie NSA w Katowicach, która podczas egzaminu myła podłogę na sali. Miała sandały z frędzlami, kwiecistą spódnicę i przeszła przez salę przed zdającymi z miotłą na ramieniu, a ściśle z mopem, który dyndał jej wesoło za plecami.
"Państwo piszą, proszę nie patrzeć, a ja myję, państwo piszą...."
Tak było.....

Ciekawe czy teraz ktoś będzie obierał ziemniaki albo czyścił buty....

Toledo napisał:
nie ma co szaleć. ... Bez zbednych inwestycji. Tym bardziej, że najnowsze orzecznictwo mozna sobie już samemu wydrukować. I ja tak uczyniłam :-)

Co ty robisz tyle lat na tym forum???

Wkurzona napisał:
Co ty robisz tyle lat na tym forum???

nie rozumiem pytania??????? czy chodzi o to, że sama sobie wydrukowałam nowe orzecznictwo, czy może o to, że nie chce mi sie inwestować w skrypty, bo wolałam przeznaczyć zasoby na zakup najnowszych komentarzy???? I czy to jest powodem Twojego zaskoczenia, że jestem na tym forum???

No to ja się znowu wyłamię i stwierdzę, że kupiłem, mam i jestem zadowolony,
- uważam że komentarze mogą nie wystarczyć chociażby dla tego, że w w tych co mam nie było tego orzeczenia SN dot. umowy deweloperskiej, zatem dostęp do lex'a w takim przypadku niezbędny. Jednakże po doświadczeniach moich znajomych, którym udało się dostać do lex w 4 godzinie egzaminu to obawiam się że nie jestem tak zdolny aby napisać w ciągu 1,5 godz. apelację. Oczywiście łatwiej znaleźć w lex tyle że ja te zbiory traktuję właśnie jak wyjście awaryjne, co więcej z tego co przejrzałem to zbiór cywilny zawiera tylko najnowsze orzecznictwo, a więc w głównej mierze to czego potrzebuję.

Nie mam zamiaru teraz oglądać się na ekologię. Sorry nie stać mnie, aby przez rok siedzieć w domu jak nie zdam tego egzaminu, bo z pracy musiałem się zwolnić aby się móc do niego przygotować.

Zgodzę się z wami jednakże, że ostrożność wskazana dlatego w poprzednim poście napisałem, iż link do przecieku miał na celu zwrócić uwagę na liczne testy online dostępne za kasę . Sorry Loyd30 ale właśnie pomyślałem, że może dla tego ty tak o tych testach w koło Macieju :cool:

Ostatnio przesłana informacja o skryptach moim zdaniem pochodzi od nie do końca uczciwej osoby, chociażby dla tego, iż w link do załączonego zdjęcia jest inny od tego który ja miałem wcześniej, zdjęcie niby to samo, ale został tak przygotowany, aby nie zauważyć, iż nie pochodzi od jakieś Pani Moniki, która moim zdaniem narusza prawa autorskie.

Toledo napisał:
nie rozumiem pytania??????? ...

Nie, chodzi mi o datę rejestracji tam jest bodajże październik 2006???
To chyba największy staż z tu obecnych? Nic złego nie miałam na myśli, przecież sama napisałam, że nie kupuję tych skryptów

Wkurzona napisał:
Nie, chodzi mi o datę rejestracji tam jest bodajże październik 2006???
To chyba największy staż z tu obecnych? Nic złego nie miałam na myśli, przecież sama napisałam, że nie kupuję tych skryptów

a no to sorry za uniesienie :-) jestem od października 2006, bo byłam tu jeszcze wtedy kiedy nawet nie planowałam aplikacji. Byłam tu nawet wcześniej, ale zostałam "ukarana" za pisanie prawdy i nie zgadzanie się z co niektórymi stanowiskami :-)

krzysw napisał:
No to ja się znowu wyłamię i stwierdzę, że kupiłem, mam i jestem zadowolony,
...

Nie mam zamiaru teraz oglądać się na ekologię. Sorry nie stać mnie, aby przez rok siedzieć w domu jak nie zdam tego egzaminu, bo z pracy musiałem się zwolnić aby się móc do niego przygotować.
...
Ostatnio przesłana informacja o skryptach moim zdaniem pochodzi od nie do końca uczciwej osoby, chociażby dla tego, iż w link do załączonego zdjęcia jest inny od tego który ja miałem wcześniej, zdjęcie niby to samo, ale został tak przygotowany, aby nie zauważyć, iż nie pochodzi od jakieś Pani Moniki, która moim zdaniem narusza prawa autorskie.

1. Zwolniłeś się z pracy, na przygotowania do egzaminu????????
Podziwiam, mnie nie stać na taki komfort. A nie myślałeś, o 30 dniowym urlopie - płatnym z ustawy. A myślisz, że jak zdasz to oferty pracy sypną jak z rękawa??? Ja nie jestem taką optymistką - znam kilku już radców, którzy dalej pracują tam gdzie wcześniej albo nigdzie :roll:

2. Nie potępiam, niech każdy kupuje co uważa, jeśli się ma czuc lepiej/pewniej. Jak to w 4 godz egzam do lexa? u nas był 1 komp na 5 os i w zasadzie był nieograniczony dostęp, ja podchodziłam 2-3 razy do 4 godz, potem już nie miałam potrzeby - ale nie było kolejek, ani tłoku. A w Kraku zrobili min. limity, żeby wszyscy mieli po równo, a jak było wolne to każdy mógł ponad to. Ja nawet min. nie wykorzystałam

3. Co do maila - to zgadzam się co do nie źródłowego pochodzenia - i ceny inne /niższe w moim odczuciu/ i asortyment mniejszy, ale jakie prawa autorskie???? - do ustaw i orzecznictwa, przecież każdy sobie może coś takiego przygotować w domu, jakby miał czas i mu się chciało oczywiście -ta jak np. Toledo.

Wkurzona napisał:
1. do ustaw i orzecznictwa, przecież każdy sobie może coś takiego przygotować w domu, jakby miał czas i mu się chciało oczywiście -ta jak np. Toledo.
do tego nie trzeba czasu :-) w lexie po prostu się ustawia zakres dat i kodeks - no sie drukuje :-) a potem szywa. Całe pół godziny. Bo niestety na nadmiar czasu nie narzekam :-) bo jeżeli chodzi o naukę to wiadomo, że na nią to zawsze szkoda czasu, bo jest tyle innych "ważniejszych" do zrobienia.
Ponadto wydrukowano mi zeszyty SA. Nie jest tego, aż tak dużo, a zawieraja równiez uzasadnienia, co tak naprawdę jest najcenniejsze. Mam też wydrukowany III tom Egzaminów Prawniczych becka i zastanawiam się nad wykorzystanie co niektorych orzeczeń tam powołanych, bo tego wydruku to raczej nie wezmę na egzamin :-( chociaż nie powiem żeby nie roiło się w nim od błędów.

A ja pójdę z małą torebeczką i kodeksem. I zobaczę co dalej...

do Toledo
Zgadza się szczególnie jak się ma małe dziecko co np. chce pic, jeść, pobawić się, pograć - oczywiście jak już skończysz się uczyć,bo rozumie ze to ważne ;-)
Albo ci mówi: "mamusiu nie ucz się tyle, już i tak jesteś bardzo mądra"

Wkurzona napisał:
do Toledo
Zgadza się szczególnie jak się ma małe dziecko co np. chce pic, jeść, pobawić się, pograć - oczywiście jak już skończysz się uczyć,bo rozumie ze to ważne ;-)

Mi za to w pracy mówią - jak Pan nie zda to co własciwie będzie Pan tu robił ..... :confused:

Wkurzona napisał:
do Toledo

moje 8 miesięczne jeszcze tak ładnie nie artykułuje :-) ale lubi tańczyć na rękach, śmiać się, śpiewać (no i oczywiście czyta kodeksy i rozwiązuje testy) no i cycować co dwie godziny :-) na naukę juz nie mam czasu.

loyd30 napisał:
Mi za to w pracy mówią - jak Pan nie zda to co własciwie będzie Pan tu robił ..... :confused:

bardzo mobilizujące :-/ tym bardziej, że zdanie tego pie........ testu nijak ma się do wiedzy i praktyki

Ja mam dwoje w wieku szkolnym. I chociaż samoobsługowe, to właśnie teraz wymagają uwagi, a nie tylko obecności. Małego bąbla się położy lub posadzi i byle mama była w zasięgu oka - jest ok. A duży bąbel ma problemy, potrzebuje pogadać i nijak się nie da patrzeć w test albo w ustawę wtedy....
Tak więc - małe dzieci - mały problem i tak dalej.....
Święta prawda.
Obyśmy tylko wszyscy zdrowi z tego wyszli i oby zdać. Amen.

O urlopie z ustawy tudzież wypoczynkowym obecnym i zaległym mogłem zapomnieć. Miałem propozycję, albo odejdę za porozumieniem stron albo dyscyplinarka i negatywna opinia od patrona. Sami rozumiecie że nie chciałem się szarpać przed egzaminem.

U nas był problem z dostępem na cywilnym, bowiem wtedy wszyscy szturmowali komp. ograniczeń czasu nie było. W konsekwencji zrobiła się kolejka bo 1 komp. na 5 os. było za mało, jak ludzie stali w kolejce po 45 min. to zaczęły puszczać nerwy.

Ceny Pani Monika zaproponowała faktycznie niższe tylko nie zdziwiłbym się gdyby weszła w posiadanie tych wydruków w sposób .... sami wiecie jaki, skoro zwykłe skserowanie w punkcie będzie kosztować więcej.

A co do kwestii prawnej to ja widzę tu naruszenie praw autorskich - nie chodzi o treść przepis tezy orzeczeń - ale jednak o formę w jakiej zostały przygotowane przez autorów co wiązało się z pewnością z nakładem pracy bowiem nawet jak wydrukujesz sobie z lexa to zawiera to co najmniej 4 razy więcej miejsca, dlatego właśnie poinformowałem osoby, od których nabyłem
o zaistniałej sytuacji.

Z tym lexem to jest odwrotnie niż myślicie. Znajomy, który zdał w zeszłym roku twierdził, że lepiej postać z kimś kogo się zna w kolejce i skonsultować koncepcje pracy (zarzuty, wnioski oraz uzasadnienie) niż szukać orzeczeń. Ludzie drukują ich więcej oraz zostawiają otwarte okna, wiec w zasadzie nie powinno być problemu ze znalezieniem tego co akurat będzie potrzebne. W zeszłym roku wszystkie osoby zdające w mojej izbie miały potrzebne materiały z lexa. Główne przyczyny ocen niedostatecznych to test, o którym raczej nie ma co dyskutować, zarzut obrazy prawa materialnego na karnym zamiast błędu w ustaleniach faktycznych oraz cywilne. Z gospodarczego i administracji wszyscy zdali.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót