Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Karnego uczę się z książki Zolla (wyd. 2010) do części ogólnej. Do przestępstw mam komentarz Filara. Oprócz tego w ofercie Becka i Lexis Nexis można znaleźć wiele zbiorów kazusów.
W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś wie, jakie "pomoce naukowe" będzie można mieć na egzaminie? Jak to było w ubiegłym roku? Wiem, że można mieć komentarze i teksty ustaw, ale czy będzie wolno korzystać np. z podręcznika? Książka Zolla jest bardzo dobra, ponadto jest aktualna (stan prawny 2010) i znacznie tańsza od komentarza.

marcowy zając napisał:
Karnego uczę się z książki Zolla (wyd. 2010) do części ogólnej. Do przestępstw mam komentarz Filara. Oprócz tego w ofercie Becka i Lexis Nexis można znaleźć wiele zbiorów kazusów.
W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś wie, jakie "pomoce naukowe" będzie można mieć na egzaminie? Jak to było w ubiegłym roku? Wiem, że można mieć komentarze i teksty ustaw, ale czy będzie wolno korzystać np. z podręcznika? Książka Zolla jest bardzo dobra, ponadto jest aktualna (stan prawny 2010) i znacznie tańsza od komentarza.

Dołączam się do pytania o "pomocach naukowych" :D Czy ktoś ma może wiedzę na temat tego, czy na egzaminie można korzystać np. z wydruków komentarzy z Lexa albo kser komentarzy? Wszystko oczywiście zgodnie z prawem autorskim i powołaniem się na tzw. dozwolony użytek ;)

W jaki najlepiej zaopatrzyć się komentarz do KK i KPK, aby z niego korzystać na egzaminie? Co polecacie? Chodzi o to, żeby był merytorycznie dobry, był stosunkowo tani i na tyle merytorycznie dobry, aby można go było z łatwością odsprzedać po egzaminie :)

Ostatnia edycja:
Urlopy, śluby...
Czy aby nie za szybko przekreślacie szanse na termin wrześniowy ?

Ale jak rozumiem - jak ryzykować, to ryzykować.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłam przed chwila do MS. oficjalnego terminu wciąż nie ma, ale najbardziej prawdopodobny to połowa czerwca. Ponoć do końca tygodnia na stronie ministerstwa ma pojawić się informacja.

A co do urlopów, ślubów:) - ciężko nie planować nic na cały rok:)

KPK - jest nowy komentarz Grzeszczyka

KK- komentarz Andrzeja Marka

są jednotomowe - więcej nam nie trzeba.

Hej słyszałem ze do KPK komentarz Grzeszczyka jest dobry tak jak ktos wspomniał już wyżej. Natomiast co do KK to jest komentarz autorów Bojarski Tadeusz, Michalska-Warias Aneta, Piórkowska-Flieger Joanna, Szwarczyk Maciej-wyd.lexis nexis z tym że jest to piersze wydanie więc ciężko cos powiedziec wiecej odnośnie jakości i zawarości. No i komentrz pod redakcją Filara. Oba KK jednotomowe.

Działając w wykonaniu obowiązków wynikających z art. 78 ust. 8 ustawy - Prawo o adwokaturze oraz art. 361 ust. 9 ustawy o radcach prawnych, dotyczących porozumienia przy ustalaniu terminu egzaminu adwokackiego i radcowskiego, w dniu 12 stycznia 2011 r. Minister Sprawiedliwości przedstawił Naczelnej Radzie Adwokackiej oraz Krajowej Radzie Radców Prawnych propozycje terminu przeprowadzenia odpowiednio egzaminu adwokackiego i egzaminu radcowskiego w dniach 14 czerwca – 17 czerwca 2011 r.

Po uzyskaniu stanowiska Naczelnej Rady Adwokackiej i Krajowej Rady Radców Prawnych, termin egzaminu adwokackiego i radcowskiego zostanie ogłoszony zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

myślicie że zostanie ten teremin???ale mnie stres ogarnął od razu;-):o

http://ms.gov.pl/pl/informacje/news,2965,minister-sprawiedliwosci-proponuje-termin.html[/URL]
Propozycja terminu. Ciekawe o na to adwokaci? Oni proponowali termin wrześniowy z uwagi na terminy zakończenia zajęć przez aplikantów w niektórych ORA. Niezależnie od tego, nie rozumiem dlaczego egzaminy: radcowski i adwokacki miałyby się odbyć w tym samym terminie?

Ktoś wie kiedy maja zaplanowane posiedzenia KIRP i NRA ?

Ciekawe czy na tym terminie poprzestaną.

Ostatnia edycja:
RAdcowie pewnie nie bedą robić problemów. Inną kwestią jest to czy będa w tym terminie komputery :)

Pewnie zostanie przy długopisach i kartce w kratke ;)

Teraz to pójdzie do NRA i KIRP, a te prześlą to do ORA i OIRP.
Ciekawe czy za propozycją terminu pójdzie też zapowiadane zapytanie w sprawie "współorganizacji" egzaminów z komputerami (co ewentualnie mogłoby skomplikować prostą czynność jaką wydaje się "klepnięcie" tego terminu) ?
Ciekawe też jak jest planowane z egzaminem obu korporacji w ten sam dzień (równolegle na zupełnie odrębnym sprzęcie, a może na tym samym sprzęcie tylko o różnych godzinach - tak w ramach oszczędności ;) ) ?

ps. nie ma co liczyć na koniec spekulacji. Jak widzę dotycząc tej kwestii wątki zeszłoroczne, to "spekulacje" były aż do samego dnia oficjalnego ogłoszenia terminów (przełom lutego i marca) ;-). Chyba trzeba się zabrać do nauki i spokojnie czekać co będzie.

cyt. za adwokatura.pl

Minister Sprawiedliwości uzgodnił z Prezesem NRA, że egzamin adwokacki odbędzie się w czerwcu 2011 r.

W wyniku rozmów prowadzonych przez Naczelną Radę Adwokacką z Ministerstwem Sprawiedliwości, w dniu 12 stycznia 2011 r. Minister przedstawił Prezesowi Naczelnej Rady Adwokackiej do akceptacji termin przeprowadzenia tegorocznego egzaminu adwokackiego. Egzamin miałby odbyć się w dniach 14 – 17 czerwca 2011 r. Propozycja ta została zaakceptowana przez Prezesa NRA. Wiążące ustalenie terminu egzaminu wymaga jeszcze jego ogłoszenia przez Ministra Sprawiedliwości, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

...czyli adwokaci mają już "klepnięte" (oni już w grudniu zrobili w tej sprawie jakieś ogólne spotkanie starostów grup z wszystkich okręgów i to dyskutowali).

Minister z komputerami sprawę jakoś sam załatwił (miejmy nadzieję).

Pozostaje tylko ostatnia niewyjaśniona kwestia - czy poszczególne OIRP zgłoszą jakieś zastrzeżenia.

ps. jestem coraz bardziej ciekaw jak to będzie wyglądało organizacyjne z "tym samym dniem". Może będziemy pisać w trybie zmianowym i mieć (albo zostawiać przyszłym adwokatom) jeszcze "ciepłe" krzesła i klawiatury komputerów :-D

adam_info napisał:
ps. jestem coraz bardziej ciekaw jak to będzie wyglądało organizacyjne z "tym samym dniem". Może będziemy pisać w trybie zmianowym i mieć (albo zostawiać przyszłym adwokatom) jeszcze "ciepłe" krzesła i klawiatury komputerów :-D

W zeszlym roku nie bylo z tym problemow - aplikanci adwokaccy i radcowscy zdawali w tym samym dniu i np. w Warszawie egzamin adwokacki byl w jednym miejscu (Bobrowiecka) a radcowski w innej lokalizacji (centrum targowe przy ul. Marsa) na drugim koncu miasta.

Moja ciekawość wynika z tych całych "komputerów". Zamiast organizować około 3500 + 1500 komputerów z licencjami na Word'a i Lex'a (liczbę aplikantów adwokackich i radcowskich rocznika 2007 podaję "z głowy" więc mogę się nieco mylić) - może być "pokusa" aby spróbować to jakoś tak zorganizować "łącznie" na 3500 komputerów (...wiadomo "dziura budżetowa"). Np. pierwsza tura godz. 8-14, godzina na zmianę na sali z adwokatów na radców i druga tura godz. 15-21 (...to przyjmując egzamin trwający 6h - co w Rozporządzeniu zostało "obliczone" dla egzaminu pisanego "ręcznie" z rotacyjnym dostępem do Lexa i dla egzaminu pisanego komputerowo z indywidualnym dostępem do Lexa może być pokusa skrócenia tego czasu).
"Rotację" można próbować "przećwiczyć" w pierwszym dniu (na teście) trwającym 1:40h i w tym dniu dać aplikantom na opróżnienie sali i wejście kolejnej grupy 2 godziny. Wtedy na drugi, trzeci i czwarty dzień pójdzie to sprawniej (tym bardziej, że "pouczenia i wyjaśnienia" - zgodnie z Rozporządzeniem - są tylko 1. dnia).

Ale to tylko takie moje własne przemyślenia co ciekawego może jeszcze wymyślić nasze wspaniałe ministerstwo wespół z korporacjami ;-).

Jeśli egzaminy będą "niezależne" (z odrębnymi komputerami) - nie widzę żadnego problemu.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót