Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Co do terminów to zwróć uwagę, że w k.p.c. są one w tygodniach, miesiącach. W ppsa są one w dniach. Przynajmniej nie kojarzę, żeby w ppsa coś było w tygodniach lub miesiącach.

a takie:
jeżeli w terminie tygodniowym strona repr. przez adwokata składa osobiście wniosek o uzasadnienie z żądaniem doręczenia uzas. na jej adres sąd doręcza:
a) pełnom.
b) stronie
c) stronie i pełn.

I chyba w karnym też wszystko jest w dniach a nie w tygodniach, ale to tak z pamięci bez sprawdzania.

A tak wracając jeszcze do tego SN,to rzeczywiście z uwagi na bezzasadność skargi - jest odmowa przyjęcia do rozpoznania.
Ale w razie braku podstaw do stwierdzenia niezgodności z prawem zaskarżonego orzeczenia - wtedy jest oddalenie.
I to się nadaje bardzo ładnie na pytanie testowe.
Prawda?

Toledo napisał:
a takie:
jeżeli w terminie tygodniowym strona repr. przez adwokata składa osobiście wniosek o uzasadnienie z żądaniem doręczenia uzas. na jej adres sąd doręcza:
a) pełnom.
b) stronie
c) stronie i pełn.

pełnomocnikowi - czyli a, tak?

teoretycznie tak, na gruncie 133 par.3, ale i tak mam wątpliwości

A jaka będzie odpowiedź do pytania Toledo gdy stroną jest Skarb Państwa?

A z KRS-u coś:

Organizacja pożytku publicznego może być wpisana do rejestru:
a) przedsiębiorców, gdy nie ma ona z innego tytułu obowiązku dokonania wpisu do KRS
b) stowarzyszeń i wiąże się to z nabyciem osobowości prawnej przez nią
c) stowarzyszeń, gdy nie ma ona z innego tytułu obowiązku dokonania wpisu do KRS i nie wiąże się to z nabyciem osobowości prawnej przez taką organizację

organowi lub upoważn. pracownikowi, a więc obojętnie czy jest pełn, czy nie ma - pyt. o SP :"-)

jadycha napisał:
Można sie też przejechać na art. 424[9] k.p.c. Intuicyjnie większość odpowiedziałaby, że oddala skargę.
Przynajmniej ja bym tak odpowiedział.

Dokładnie o to mi chodziło, kiedy się pytałem... I jeszcze kilka innych - np. art. 552 par. 2 kpc - jeżeli sąd bada już treść wniosku i dołączone do niego dokumenty to dlaczego odrzuca a nie oddala??

(Nie)pewna napisał:
A z KRS-u coś:

Organizacja pożytku publicznego może być wpisana do rejestru:
a) przedsiębiorców, gdy nie ma ona z innego tytułu obowiązku dokonania wpisu do KRS
b) stowarzyszeń i wiąże się to z nabyciem osobowości prawnej przez nią
c) stowarzyszeń, gdy nie ma ona z innego tytułu obowiązku dokonania wpisu do KRS i nie wiąże się to z nabyciem osobowości prawnej przez taką organizację

strzelam, że a

Rambubu__ napisał:
Dokładnie o to mi chodziło, kiedy się pytałem... I jeszcze kilka innych - np. art. 552 par. 2 kpc - jeżeli sąd bada już treść wniosku i dołączone do niego dokumenty to dlaczego odrzuca a nie oddala??

tu akurat rozumiem, bo nie wdaje się w meritum, tylko sprawdza, czy wniosek jest kompletny

Od zarządzenia przewodniczącego o sprostowaniu protokołu w cywilnej sprawie, stronie służy:
a) apelacja,
b) zażalenie
c) odwołanie do sądu

Niepewna: w Twoim pytaniu poprawne będą moim zdaniem zarówno B (np. stowarzyszenie może mieć status opp i wtedy os. prawną uzyskuje po wpisie) i C

Toledo: C

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót