Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
adwjab napisał:
dzięki Piot jak to dyskusja z mądrymi ludźmi rozjaśnia w głowie,
podzielam zadnie przedmówczyni

-pozostając w temacie stwierdzenia nieważności i wznowienia
to zwróciliście uwagę że wznawia się tylko przy ostatecznej decyzji,
a stwierdzić nieważność można także nieostatecznej

unia jest straszna ;(
skompresowanie tylu nieoswojonych pojęć jest swoistym wyzwaniem...
w ubiegłym roku też korzystałam z tej strony......
trzeba oglądnąć i przeczytać,
ale komu coś z tego zostanie - chylę czoła
zeszłoroczne pytania z UE strzeliłam - i udało się
liczę, że w tym roku też będę miała to samo wyczucie....
zobaczymy

krzysw napisał:
podzielam zadnie przedmówczyni

-pozostając w temacie stwierdzenia nieważności i wznowienia
to zwróciliście uwagę że wznawia się tylko przy ostatecznej decyzji,
a stwierdzić nieważność można także nieostatecznej

moim zdaniem nowości z kpa będą na teście,
w zeszłym roku była nowość z kary łącznej kpw ... i to taka świeżynka czerwcowa nawet, o ile pamiętam

Hej ludzie,

Mam taką małą propozycję. Jako, że po lekturze forum stwierdziłem, że może czas wziąć się za "mniejsze" ustawy.... których do tej pory nie tknąłem :( jak wielu innych rzeczy... ehhh

Moja propozycja dla tych, którzy dopiero będą czytać te "mniejsze" ustawy. Można by się jakoś dzielić ustawami i czytając z compa przeklejać do worda tylko istotne (naszym subiektywnym zdaniem) kwestie... takie do pytań testowych (organy, terminy, przesłanki).
Myślę, że dużo by to dało/dać mogło w sensie szybkiego przyswojenia istotnych elementów. Ktoś chętny ?

I tak przy okazji poproszę bardzo uprzejmie o jakiś namiar/kontakt na to orzecznictwo-"skrypt warszawski" czy jak to tam nazywaliście. Mój mail: johnowsky@gmail.com

Z chęcią byl coś takiego nabył. Macie może inne pomysły na książki na exam? bo nie widzi mi się wydawać jeszcze dodatkowo kupę kasy na komentarze....

Jest rozporządzenie o przebiegu egzaminu podpisane.

W ostatnim dniu będzie egzamin trwał 480 minut.
Deklarację o wyborze komputera oraz przyjęciu na siebie ryzyka z tym związanego będzie można złożyć w terminie 5 dniu od dnia opublikowania warunków technicznych korzystania z komputera na stronie internetowej każdej z izb.

(źródło: Strona Ministerstwa)

adam_info napisał:
Jest rozporządzenie o przebiegu egzaminu podpisane.

W ostatnim dniu będzie egzamin trwał 480 minut.
Deklarację o wyborze komputera oraz przyjęciu na siebie ryzyka z tym związanego będzie można złożyć w terminie 5 dniu od dnia opublikowania warunków technicznych korzystania z komputera na stronie internetowej każdej z izb.

(źródło: Strona Ministerstwa)

nieźle

w § 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Po upływie czasu, o którym mowa w § 9 ust. 2 i 3, przewodniczący
komisji egzaminacyjnej lub jego zastępca ogłasza zakończenie danej części
egzaminu radcowskiego, a członkowie komisji egzaminacyjnej zbierają
odpowiednio zestawy pytań testowych wraz z kartami odpowiedzi lub zadania
wraz z pracami zawierającymi rozwiązanie zadań, jeŜeli prace były
sporządzane w formie odręcznej. W przypadku rozwiązywania zadań przy
uŜyciu własnego sprzętu komputerowego przewodniczący komisji
egzaminacyjnej lub jego zastępca informuje o sposobie odbioru od zdającego
pracy zawierającej rozwiązanie zadania.”.

hahahah
czyli co? nie wiedzą czy mają odebrać wydrukowaną pracą czy pendrive?
a jeśli to ostatnie to jak mają zamiar to odczytać? będą z każdego otwarcia pliku z nośnika podpisywać protokół oddzielny?
czemu nie jest napisane w rozporządzeniu, że w przypadku pisania komputerowego również oddaje się zadanie z rozwiązaniem .....
czy coś przeoczyłam?

(Nie)pewna napisał:
hahahah
czyli co? nie wiedzą czy mają odebrać wydrukowaną pracą czy pendrive?
a jeśli to ostatnie to jak mają zamiar to odczytać? będą z każdego otwarcia pliku z nośnika podpisywać protokół oddzielny?
czemu nie jest napisane w rozporządzeniu, że w przypadku pisania komputerowego również oddaje się zadanie z rozwiązaniem .....
czy coś przeoczyłam?

Też zauważyłam , że jest mowa tylko o odebraniu "zadania"... praktycznie chcieli chyba odbierać zadanie (papierowe) i pendrive z zapisaną pracą... tylko że o żadnym nośniku w rozporządzeniu nie ma mowy...
bo z treści rozporządzenia wynika, że oddaję im tylko zadanie:D może chcą zgadywać, co napisałam w pracy? :)

a poważniej - zanim jeszcze rozporządzenie weszło w życie, u nas w radzie na jednym z ostatnich szkoleń wskazano nam , że po napisaniu praca miała być przy nas drukowana i taką będziemy oddawać, ale od tego czasu mogło się wiele zmienić...

nusia234 napisał:
Tzanim jeszcze rozporządzenie weszło w życie, u nas w radzie na jednym z ostatnich szkoleń wskazano nam , że po napisaniu praca miała być przy nas drukowana i taką będziemy oddawać, ale od tego czasu mogło się wiele zmienić...

no i to jest chyba ta okoliczność, którą ma ustalić już przewodniczący komisji
to ja gratuluję - szczególnie w ostatni dzień
po kolei będą drukować przy każdym jego rozwiązanie, aż nastanie północ......

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Ciekawe, czy zdążą przed egzaminem? :confused:

a czytaliście tę część uzasadnienia, która dotyczy konsultacji z krajówką?
w sumie to KRRP pomysł z tymi 8 godzinami
MS przyjęło najmniej sensowną uwagę moim zdaniem
ale to może tylko moje zdanie....

:help::help::help:Powody są dwa:

1) albo będą jakieś masakrycznie trudne zadania i wogóle cały ten egzamin będzie nie do zdania,

2) izba warszawska nacisneła na MS bo się nie wyrabiali z usadzaniem, odbieraniem prac i całą otoczką organizacyjną

Mam już dość tego pi.......go egzaminu ...

loyd30 napisał:
Mam już dość tego pi.......go egzaminu ...

już???? a co powiesz potem ?
mam nadzieję, że na forum, bo chciałabym to wtedy śledzić :)

w każdym razie będzie wesoło
w katowicach mają być teraz zamiast dwóch - cztery komisje
wynajmą nam hale targowe :)
ciekawa jestem czy też będą takie "cudne" warunki jak ostatnio
stoliczki były wielkości pudełka od zapałek, a krzesełka .... składane.... i na serio się składały :confused:.....
a to jest też ważny składnik tego maratonu - szczególnie w ostatni dzień.....

coraz mniej to widzę.....

aha - moje ostatnie typy na gospodarcze to umowa zastawu przy pożyczce i taka sobie mała spedycja
tam jest też pole do popisu w jakimś pokręconym kazusiku :)

Potem to luuuuuzik będzie - wiesz .... Audi A6, sekretarki, itp....

no tak - bo A6 to na wypadek, jakby się coś nie...... złożyło....
w przeciwnym razie - A8 i odrzutowiec.....

Jak będzie 8 h w piątek to może dadzą np. umowę kredytu na budowę autostrady z Gdańska do Rijeki - będziemy reprezentowali konsorcjum banków.

Zadanie: przygotuj umowę konsorcjum i umowę kredytu bankowego.

loyd30 napisał:
Jak będzie 8 h w piątek to może dadzą np. umowę kredytu na budowę autostrady z Gdańska do Rijeki - będziemy reprezentowali konsorcjum banków.

Zadanie: przygotuj umowę konsorcjum i umowę kredytu bankowego.

myślę, że będzie umowa z kodeksu, ale nie sądzę, że będzie to taka "goła" umowa, jak dotąd - dzieło,agencja
myślę, że może być coś takiego połączonego, ale w tym roku będzie dobrze napisana treść zadania, bo w odwołaniach sama K2 przyznała, że redakcja budziła, jak się okazało, uzasadnione wątpliwości
myślę też, że klucz zrobią porządniejszy, co najmniej taki jak w grudniu 2009 - tam było jasne jak oceniać strukturę pracy, za co odejmować, za co dodawać i czego nie wolno było popełnić, a za co była "przynajmniej" ocena pozytywna

klucz zeszłoroczny zaś był wręcz żenujący, wyglądał jak wypociny wczesnego magistra i był niemetodyczny i sam w sobie pełen wątpliwości, a przede wszystkim niekompletny, moim zdaniem

ale może tylko tak się pocieszam
........
oglądam właśnie wzory umów i takie mam różne myśli
właśnie widzę przed sobą umowę zastawu na prawie
no i ...... - może zastaw na udziałach w sp. z o.o.?
co wy na to?

Może dadzą do przygotowania nową umowę na budowę autostrady z Łodzi - bo właśnie słyszę, że prawdopodobnie trzeba wszystko zawierać od nowa, bo Chińczycy się wycofują ;-)

A tak bardziej serio - to myślę, że pytania i zadania już są gotowe. Termin na propozycje pytań i zadań od Izb upływał gdzieś w marcu/kwietniu - więc komisja miała masę czasu, żeby pytania te zebrać i coś z nich wybrać, nie wiedząc nawet o 8h w ostatnim dniu (...jeszcze parę tygodni temu przy projektowaniu nowej wersji rozporządzenia nic nie wspominano o egzaminie trwającym 8h).

Ostatnia edycja:
jasne, że są gotowe
właśnie dlatego szukamy tutaj jakiegoś "cichociemnego", który podsunie coś, co się sprawdzi :) ihhiihihih

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót