Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Może wystąpić do MS z zapytaniem o treść zadań w trybie dostępu do informacji publicznej ????

myślę, że powinniśmy mieć możliwość dobrowolnie poddać się karze......
zapłaciłeś za egzamin, przyjechałeś, założyłeś w ten upał garnitur i przytaszczyłeś walizkę z komputerem oraz kilogramy komentarzy i wydruków - .......już swoje dostałeś po łapach ( no i jeszcze ta aplikacja wcześniej..... ) - tak więc trója

a kto chce coś więcej - miejsca jest dość.....

jak sądzicie?
może taką inicjatywę ustawodawczą powinniśmy byli poddać.....

loyd a tobie co najbardziej nie leży z tych obowiązujących nas aktów?

Jak to jest ?
Czy wykaz aktów na test ma jakikolwiek wpływ na dalsze części egzaminu ?

Wiem, że w teorii wykaz aktów prawnych obowiązuje wyłącznie na teście.
Ale jak to jest w rzeczywistości (tzn. jak to było w grudniu 2009 i 2010 r.) ?
(obrazowo: czy skoro na teście nie ma podatków, to skarga do WSA (NSA) też nie będzie raczej oparta o kazus z podatków, a może być oparta o kazus z Pr. Własności Przemysłowej - bo to na teście ma być?)

Skargi podatkowej raczej nie będzie ...

Mam taką nadzieję. Chociaż już pisałem - zadań praktycznych się nie boję.

Boję się testu :!:

adam_info napisał:
Jak to jest ?
Czy wykaz aktów na test ma jakikolwiek wpływ na dalsze części egzaminu ?

Wiem, że w teorii wykaz aktów prawnych obowiązuje wyłącznie na teście.
Ale jak to jest w rzeczywistości (tzn. jak to było w grudniu 2009 i 2010 r.) ?
(obrazowo: czy skoro na teście nie ma podatków, to skarga do WSA (NSA) też nie będzie raczej oparta o kazus z podatków, a może być oparta o kazus z Pr. Własności Przemysłowej - bo to na teście ma być?)

podatków to dlatego nie ma, że nie mamy ich w ustawie
a wykaz aktów opublikowany przez MS to jest ten wykaz opisany w naszej ustawie - czyli do testów
natomiast z uwagi na to, że ustawa nie ogranicza zakresu materiału dla zadań 2 do 5 to może być wszystko, ale..... karne, cywilne, gospodarcze i administracyjne, co w sumie tez jest enigmatyczne jakby nie było...

ale podatków na pewno nie ma

1. Apelacja w sprawie 527 kc w której US dochodzi uznania czynności za bezskuteczną wobec SP,
2. Apelacja w sparwie karno-skarobowej,
3. Skarga kasacyjna do NSA w/s interpretacji podatkowej,
4. Umowa zlecenie na prowadzenie doradztwa podatkowego .......

Da się ??

już ci chyba pomalutku mała fiksacja się wkrada.....
:-o

Nie tak pomalutku .....

W zasadzie te testy stają się moją obsesją .....

Albo czegoś nie doczytałem w pośpiechu albo coś jest nie tak z twórcami nowelizacji rozporządzenia.

1) par. 9a ust. 2 - przecież to jest niewykonalne, termin został zaprzepaszczony
2) par. 9a ust. 3 - tak samo
3) par. 15 ust. 1 - ten przepis powoduje, że w przypadku zdawania na komputerze i decyzji Komisji o odbiorze prac na pendrivach a nie na papierze wszyscy zdający na komputerze powinni oblać egzamin. Przypomnę, że brak odręcznego podpisu r. pr. Dziwoląga Kazusowego pod pismem procesowym jest brakiem formalnym skutkującym pałą. Jak mam zamieścić odręczny podpis na pendrive?

PS pkt 1) i 2) nie mają zastosowania do nas (par. 2 ust. 1 rozporządzenia zmieniającego) ale co z 3)?

Plotka stała się prawdą. Czwartego dnia czeka nas egzamin 8-godzinny. Wg mnie to zła wiadomość. Może to podwyższyć trudność zadań tego dnia. Wolałbym taki stopień trudności jak rok temu i 6 godz :P.

wątpie, aby komisja postanowila, ze oddajemy prace na pendrivach;

określenie sposobu oddania pracy dotyczy raczej technicznych rozwiązań związanych z drukowaniem tych prac, żeby nie zrobiło się niepotrzebne zamieszanie itp.

Poza tym, gdyby była decyzja o oddawaniu prac na pendrivach, to przecież wykluczone byłoby podnoszenie zarzutu wobec zdającego, że nie podpisał apelacji czy skargi.

Właśnie dostałam info od naszej komisji egzaminacyjnej w krakowie. Po zakończeniu pisania prace są drukowane a pendrive oddawany w kopercie z kodem. Niestety nie możemy mieć wydruków komentarzy i orzeczeń :(.

zaskakująca informacja szczególnie na tle podejścia stolicy gdzie nie ma żadnego problemu co więcej można mieć nawet odręczne notatki ale w ograniczonym adresie

No właśnie... Zadziwiające, że w jednych izbach można mieć niemal wszystko, a w innych takie obostrzenia.

Też mnie to zdziwiło, ale takie info przekazała opiekunka roku. Możemy mieć zapiski w kodeksach, gwiazdki i zaznaczenia. Poza tym piszemy w czterech lokalizacjach i mają zapewnić 3-4 komputery z lexem w każdym miejscu. Miał być jeden komputer na 5 osób. Wydaje mi się, że będzie inaczej. Heh.

z znajomych z apl. adw krakowskiej wiem ze generalnie również oni mogą mieć nieograniczoną liczbę wydruków własnych orzeczeń - komentarzy nie bo naruszenie praw autorskich

Rzeczywiście, wygląda to dziwnie, jeśli mamy różne warunki w różnych izbach. Muszę się szczegółowo dowiedzieć jak jest u mnie. Ale to nielogiczne, w formie książkowej przecież możemy mieć, to co czeka mnie przed egzaminem wizyta u introligatora.
A przecież sami organizatorzy zapewniają nam dostęp do orzecznictwa, i przynajmniej u nas na egzaminie w zeszłym roku, można było na miejscu wydrukować, konkretne wybrane orzeczenia.

Jamona, czy to jest na pewno oficjalne stanowisko, czy tylko siejesz panikę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót