Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
askako napisał:
No właśnie... Zadziwiające, że w jednych izbach można mieć niemal wszystko, a w innych takie obostrzenia.

Nie wiesz, że życie jest niesprawiedliwe?

W Krakowie możemy mieć komentarze i jak dobrze rozumiem wydruki z lexa. Bez podręczników, metodyk, wzorów i kser komentarzy oraz ustaw drukowanych a jedynie książkowe poza wydaniami książkowymi. Podobnie z orzecznictwem, tylko książkowe. Tak przynajmniej rozumiem półoficjalne stanowisko, albowiem zakładam, że wraz z zawiadomieniem takie info przyjdzie.

Nie sieję paniki, takie info dostałam wczoraj, cytat z maila: "Pomoce do egzaminu: Kodeksy. przepisy ale nie w formie ksero, orzecznictwo ale również nie ksero nawet zbindowane. Nie ma mowy o żadnych wykładach , podręcznikach czy monografiach".

zwróciłam uwagę na ten fragment komunikatu na stronie oirp w wawie:

"Departament Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi w Ministerstwie Sprawiedliwości podkreśla, że zasadniczym sposobem korzystania z tekstów aktów prawnych są materiały przyniesione przez zdających, zaś korzystanie z systemów informacji prawnej winno być traktowane jedynie jako uzupełniające źródło."

pytanie zatem do jamony i do zdających w Krakowie: co to znaczy "bez ustaw drukowanych", "przepisy ale nie w formie xero"; w jakiej formie te przepisy można u Was mieć ?? (poza kodeksami)

a co do zawiadomienia to w zeszłym roku w Warszawie w zawiadomieniu był właściwie cytat z ustawy co do materiałów, więc bym na wyjaśniającą funkcję zawiadomienia specjalnie nie liczyła

Ostatnia edycja:
Bez przesady z tym ksero!
Może mam mieć oryginalne teksty ustaw z podpisem prezydenta RP?
Czy wystarczy dziennik ustaw drukowany w technice fotokopii?
A jak drukuje na drukarce HP, to też będą sprawdzać, czy oryginalnym tuszem czy zamiennikiem?
Wara komisji od moich ustaw, orzeczeń i komentarzy!

jamona tepmusfugit skoro takie jest nie oficjalne stanowisko znaczy się ze do przedstawienia oficjalnego macie jeszcze chwili czasu zatem radze zmobilizować siły i zabiegać o mozliwość posiadanania tego co w innych izbach

macie komunikat ofocjalny warszawski, macie stanowisko MS oraz zdrowy rozsądek
(przecież to orzecznictwo udostępnią i tak na egzaminie)

zatem trzymam kciuki za wasze zabiegi - bowiem jezli dorzuci się do tego ograniczenia w dostepienie do lexa to nie zazdroscze

Nie wiem właśnie co to oznacza, chyba tyle, że można mieć wydania książkowe. Komentarze mnie nie martwią ale orzecznictwo tak. Wydrukowałam sobie tego trochę i nie ukrywam, że czułabym się bardziej komfortowo mając to przy sobie a nie stresować się czy się dostanę do lexa. Takie było nasze pytanie do komisji?
"1.Czy dopuszczalne jest wniesienie na egzamin tekstów ustaw, orzecznictwa i komentarzy:
- w kserokopiach/kserokopiach zbindowanych
- wydruków komentarzy z LEX’a i podobnych programów (często Aplikanci nie kupowali komentarzy w wersjach papierowych ale dostęp do LEX’a itp. wobec czego uzasadnione jest umożliwienie wniesienia na egzamin wydruków z komentarzy dostępnych w tych programach)
- wydrukowane orzeczenia i teksty ustaw (nie zbiory ustaw)"

jamona napisał:
Takie było nasze pytanie do komisji?
"1.Czy dopuszczalne jest wniesienie na egzamin tekstów ustaw, orzecznictwa i komentarzy:

Gratuluję pytania!
Ustawa mówi, że można i nie stawia żadnych ograniczeń.
Nie wiecie, że jak zapytać matoła, czy można, to zawsze odpowie, że nie??

Jak sądzicie - jakiej trudności będzie test ?

Sądzę, że będzie średni. Sam ułożyłbym z tego materiału test, którego nikt by nie zdał, to żadna sztuka. Zakładam, że nie o to chodzi układającym pytania:)

A propos decyzji Komisji dotyczącej materiałów wnoszonych na salę, to jak to wygląda w innych izbach?

Na szczęście w mojej izbie można mieć wydruki orzeczeń.
Kupiłam "skrypty warszawskie" i jestem spokojna, że ew. trudności w dostępie do lex będą mnie dotyczyły w mniejszym stopniu :)

A&O kupiłas te wszystkie skrypty???? równiez ksh? ile kasy wydałas??

Witajcie.
Moim zdaniem wszystko się okaże dopiero z chwilą wysłania do nas zawiadomień o organizacji egzaminu. A jeśli nie dowiemy się tego z listu, to zawsze chyba po teście można podejść do komisji i zapytać co możemy przynosić od następnego dnia. Ostatecznie to już jest decyzja na miejscu. Trzeba, wydaje mi się, spytać komisję zaraz po teście i już. Może tak będzie najlepiej.
Jeszcze oczywiście zależy jak to z tymi komisjami będzie. Czy będą jak ludzie czy bardzo formalnie i z bez dostępu.
Chyba nie ma reguły.
Zostały 3 tygodnie w sumie.
Jak rozplanowaliście powtórki?
Ja dzisiaj siedzę wyłącznie nad testami, a potem będę studiować wzory.
Sama nie wiem w co ręce włożyć.
Ratunku :rolleyes:

Wy chyba naprawdę wierzycie, że w komisjach są rozgarnięte i kompetentne osoby, które odpowiedzą cokolwiek sensownego...:D

zastaw rejestrowy napisał:
A&O kupiłas te wszystkie skrypty???? równiez ksh? ile kasy wydałas??

Prawie wszystkie, nie mam jeszcze KRO i UPSA, ale dzisiaj się po nie wybieram na Bobrowiecką (te obydwa kosztują 110 zł).
Wcześniej kupiłam KK, KPA, KC, KPK i KSH za całość zapłaciłam 700 zł, ale są one bardzo ciężkie, słyszałam, że całość waży 12 kilo.
Nie ważyłam, ale wierzę w to...;) Bardzo polecam :ok:

Ostatnia edycja:
Piot napisał:
Wy chyba naprawdę wierzycie, że w komisjach są rozgarnięte i kompetentne osoby, które odpowiedzą cokolwiek sensownego...:D

Czy sądzisz, że nie ma sensu zwracać się z takim pytaniem? Bo to przecież chyba nie zaszkodzi. Wielu z nas ma wydrukowane ustawy z lexa, wiele z tych ustaw nie występuje na rynku w wydaniach książkowych albo są, ale w zbiorach branżowych, których nie ma sensu kupować. Czemu więc nie mieć ich zbindowanych z metryczką z lexa. To chyba nie przestępstwo.
Masz jakieś złe doświadczenia w takiej sprawie, Piot? :rolleyes:

Czy już wiadomo jak będzie w Katowicach? Jak było w poprzednim roku?

w zeszłym roku jak zdawałem egz. adwokacki to nie było problemów z kserówkami ustaw i nikt nie robił z tego wielkiego halo, że masz wydruk. Chociaż raz jednego ze zdających sprawdzili co za wydruki miał na stole, ale wysztko było ok.

emmma: Koleżanka chyba zdaje w trybie art. 25 ustawy o radcach bo nie wierzę, że przeczołgawszy się przez 3,5 roku aplikacji można mieć jeszcze jakieś złudzenia co do kompetencji i fachowości znacznej części osób nas szkolących / egzaminujących. Nie możemy się doczekać informacji, na 3 tygodnie przed egzaminem, co dokładnie możemy wnosić na egzamin. To jest jedna z podstawowych kwestii istotnych dla równych praw dla wszystkich zdających a decydują o tym poszczególne komisje egzaminacyjne. Efekt: te same pytania / różne warunki zdawania i zakres pomocy naukowych.
Ja rozumiem, że zapytanie w pierwszym dniu egzaminu pozwoli nam przynajmniej rzucić się 14 czerwca po południu na księgarnie ale nie tak to chyba wszystko powinno wyglądać?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót